«Слідами Букової землі»: у Чернівцях назвали переможців конкурсу (ОНОВЛЕНО)

«Слідами Букової землі»: у Чернівцях назвали переможців конкурсу (ОНОВЛЕНО)

27.09.2021, 21:28

27 вересня, у Міжнародний день туризму, у Чернівцях підведено підсумки масштабного проєкту – конкурсу екскурсійних маршрутів «Слідами «Букової землі».

Учасники, яких було 20, із різних куточків України. Троє з них стали переможцями, окремо організатори також нагородили володарів спецвідзнак.

Захід проходив на території Буковинського центру культури і мистецтва. На ньому були присутні авторка роману «Букова земля» Марія Матіос. Український поет, директор відомого видавництва «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА» Іван Малкович звернувся до присутніх із записаною на відео вітальною промовою.

Нагадаємо, у лютому 2021 року в Чернівцях оголосили про старт конкурсу на розробку туристичного маршруту за романом Марії Матіос «Букова земля». Цей конкурс ініціювала сама авторка роману «Букова земля», лауреатка Шевченківської премії Марія Матіос і даний конкурс стартував у лютому цього року. Відбувся він за підтримки Буковинського культурного фонду, проєкт готувала Чернівецька обласна універсальна наукова бібліотека імені Михайла Івасюка (директор бібліотеки – Наталія Філяк, куратор проєкту – Олена Баннікова).  

 Як раніше розповіла ІА АСС директорка бібліотеки Наталія Філяк, мета цього конкурсу – це посилення уваги до історії та культури Буковини, до природних туристичних атракцій краю, збереження традицій та звичаїв. Крім того, конкурс сприятиме розвитку туристичної галузі краю. Завдання учасників Завдання учасників конкурсу було розробити туристичний маршрут та текст екскурсійного супроводу для ознайомлення з об’єктами та пам’ятками, пов’язаними з основними історичними подіями та особистостями, про які розповідає у романі «Букова земля» Марія Матіос. 

До проведення конкурсу долучилися незалежні експерти у сфері історії, культури, туризму, експерти з розробки туристичних путівників та створення туристичних фільмів. Всі учасники конкурсу напередодні презентували свої туристичні маршрути. Експерти їх оцінювали. За 1 місце у конкурсі нагорода у 20 тисяч гривень, за 2 - 15 тисяч і за 3 - 10 тисяч гривень. 

ЧИТАЙТЕ ТЕКОЖ: Марія Матіос і Валерій Цибух можуть стати "Почесними громадянами Буковини"

 Триденну подорож, двадцять тисяч гривень і комплексний відпочинок на курорті, можуть виграти ті, хто проведе маршрутами героїв "Букової землі" Марії Матіос

Особливо відповідально для конкурсантів-переможців було те, що вони презентували свої проєкти у присутності Марії Матіос, котра зацікавлено спостерігала за представленням.

Особливим було і мистецьке наповнення дійства. Передусім, на території Буковинського центру культури і мистецтва серед смерек, калинових кущів і вересневих зірок розгорнулася виставка «Слідами «Букової землі» (фотохудожник – Сергій Ахременко).
 
Сама ж подія відкрилася концептуальним прочитанням «Букова земля: діалог смислів», котрий виконали радниця голови Чернівецької ОДА, культурна діячка Любов Добровольська; актор, заступник директора Чернівецького обласного музею народної архітектури та побуту Олег Колянківський та кураторка етнографічного проєкту «Спадщина» Буковинського центру культури і мистецтва, кандидатка філології, письменниця Іванна Стеф’юк.
 
Музична атмосфера свята стала особливою завдяки заслуженій артистці України, артистці Чернівецької обласної філармонії Олені Урсуляк та кавер-гуртові «ZAPAL BAND» (керівник – Л.Маркес).

Голова експертної ради конкурсу, літературознавиця, письменниця, кандидатка філології  Інга Кейван зауважила, що кожен із них розробив маршрут, вартий уваги.

«Першим завданням було прочитати «Букову землю» (роман Марії Матіос, – ред.). Дехто зійшов із дистанції вже на цьому етапі. Також учасники мали звернути увагу на природні атракції, які можуть бути на маршруті. Окрім цього, говорили про те, як запропоновані маршрути можуть посприяти розвитку місцевого бізнесу. Також ми просили учасників звернути увагу на те, наскільки маршрут є доступним для маломобільних людей. І було дуже приємно, що учасники врахували всі побажання», — зазначила Інга Кейван.

«Букову землю», яка розійшлася накладом понад 50 000 примірників і восьмий раз тираж готується до друку, багато хто називає історико-художньою панорамою Буковини. Тому звісно, що екскурсійний маршрут за романом Марії Матіос «Букова земля» - це не лише про відпочинок і дозвілля.

Голова експертної комісії конкурсу, літературознавиця, письменниця, кандидатка філології Інга Кейван наголосила:
 
- Цей конкурс робить акцент на туристичній складовій, проте це не єдиний аспект. Ідеться про інтелектуально-освітній, концептуальний туризм. Тому я дякую вам, дорогі учасники конкурсу, за проникливе прочитання і можливість доторкнутися до ваших світів.
 
Насправді «Букова земля» ще у процесі створення почала змінювати реальність, зображену у ній. Звучить дещо фантастично, але це правда.

Відтак, сьогодні переможців конкурсу оголосили:

 1 місце - Віктор Скрипник та Роман Гищук, автори проєкту «Плаями невідомої Букової землі», над яким працювали команда Чернівецького торговельно-економічного інституту Київського національного торговельно-економічного університету, Громадські організації «Гостинна Буковина» та «Чернівецька обласна Федерація спортивного туризму».

«У нашому маршруті 16 екскурсійних портфелів. Ми використали і легенди, пам’ятки природи, історії. Тому я щиро радий, що ми причетні до цієї потужної ідеї. Переможцем сьогодні є туризм на Буковині, адже ми маємо що показати», — сказали Віктор Скрипник та Роман Гищук.

2 місце - Тамара Рудяга, екскурсовод з багаторічним стажем, авторка проєкту «Таємниці Букової землі: правдива бувальщина, примхи історії та дрібка побрехеньок». 

Цей маршрут розпочинається біля ратуші, проходить через місто Сторожинець і завершується у Берегометі.

3 місце - Валентина Лєснова, Ольга Забудкова, Світлана Негодяєва, автори проєкту «Межа/безмежжя. Від мосту до мосту». Команда Луганського національного університету імені Тараса Шевченка. 

«Сучасне селище Станиця Луганська — це межа. Межа — це не завжди про розлучення, кордони. Це — місце зустрічі, те, що створюється. Тож наш маршрут не про роз’єднання, а про об’єднання, про зустрічі. Краєзнавчий музей у Станиці багато нам допомагав, тож там сподіваються впровадити маршрут. На щастя, центром Станиці можна ходити, там більш-менш безпечно. Тож дякуємо за можливість об’єднати Луганщину і Буковину», — сказала Ольга Забудкова.

Оскільки кожен з учасників продемонстрував гідні проєкти, експерти вирішили додатково преміювати їх.

«Мене вразило те, як учасники перейнялися книгою, її історією. Деякі з них плакали, презентуючи свій проєкт. Я від своєї ГО вирішила преміювати наймолодшу учасницю конкурсу, вона ще студентка. Вона отримала сертифікат та зможе безкоштовно пройти курси екскурсовода», — зазначила експертка Оксана Лелюк.

Окрім того, і переможці, і номінанти конкурсу, і його організатори отримали особливі відзнаки від Марії Матіос – письменниця для кожного підібрала такі подарунки, якими висловила свою подяку за читацьку і людську глибину. А один із подарунків став символічним для всіх – це букові деревця, спеціально вирощені парком НПП «Вижницький» для того, щоби спогади про конкурс глибоко вкоренилися на обійстях дотичних до проекту людей.

Володарі спецвідзнак за номінаціями:
 
«Інноваційний підхід у створенні маршруту» - Лариса Курущак, Ольга-Марія Савіцька, Тетяна Суплик, автори проєкту «Буковино, ти зелена ляно…»
 
«Відповідність духу роману М. Матіос «Букова земля» при створенні маршруту» - Андрій Снігур, Олеся Гончар, Галина Гончар, Анатолій Снігур, автори проєкту «Історія в людині, людина в історії» (родина, наймолодший керівник проєкту Андрій Снігур - школяр. Пройшли туристичний маршрут всією родиною, і навіть 25 вересня уже провели екскурсію маршрутом для педагогів Буковини).
 
«Відродження культури пам’яті» - Анжеліка Цепла, Тамара Шегета, Віталій Стратій, Валентина Джурик, автори проєкту «Спадщина династії Васильків» (команда Національного природнього парку «Вижницький»),
 
«Креативна подача маршруту» - Дарія Паламарчук, авторка проєкту «Стежками лицаря Миколи Василька» , студентка Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича.
 
«Проникливе прочитання роману М. Матіос «Букова земля» - Оксана Пачків, авторка проєкту «Буковинська Герніка», вчитель української мови та літератури Ямницького ліцею Ямницької ОТГ Івано-Франківської обл.

Усі проєкти-переможці готові до запуску, а, отже, до практичного використання.

Завданням учасників конкурсу було розробити туристичний маршрут та текст екскурсійного супроводу, що були б пов’язані із пам’ятками, історичними подіями та постатями, про які розповідає у романі «Букова земля» Марія Матіос.

«Букова земля» – роман-панорама, у творі понад 500 персонажів, а дія відбувається упродовж 225 років. Як зізналася авторка, котра була присутня на урочистому нагородженні, зважилася на таку масштабну роботу, щоб означити унікальність рідної землі.

- Кожен край, як діамант. Він має свою історію, людей, землю. Але якщо цей діамант не огранити, якщо на нього не навести прожектори різкості, то земля просто залишиться ґрунтом із облікованими корисними копалинами і з обрахованим населенням, – сказала письменниця Марія Матіос.

Письменниця також подякувала голові Чернівецької обласної державної адміністрації Сергію Осачуку, котрий допомагав їй працювати над романом. 
 
Голова Чернівецької обласної державної адміністрації, кандидат історичних наук Сергій Осачук, котрий, як зазначає письменниця, був для неї драгоманом у світі рідкісних віденських архівів, поділився маловідомим фактом про долю могили Штефана Василька, командира Гуцульського добровольчого батальйону часів Першої світової війни:
 
- Ми на фінальному етапі підготовки рукопису «Букова земля» до друку дізналися, що могила Штефана Василька та його рідних (дружини Рози і доньки Зої), тих самих, про яких ми із завмиранням подиху читали в кульмінаційні моменти роману – ця могила як така є, але у напівзруйнованому стані, оскільки за нею ніхто не доглядає. Для збереження цієї опорної точки нашої пам’яті Марія Матіос за власні кошти, а це десятки тисяч євро, відновила цей пам’ятник і оплатила його збереження на десять наступних років.
 
Конкурс показує, наскільки важливо надихати нове покоління молодих буковинців нашими змістами, розповідати історії, чути, читати а потім і проходити їх. І для цього потрібні опорні точки, котрих є багато у «Буковій землі, – зауважив Сергій Осачук.
 
 
Загалом вечір був дуже багатий на сюрпризи і несподіванки. Передусім через те, що Марія Матіос розкрила секрет, хто ж був тим «інтелектуальним провокатором», котрий у Мережі озвучив ідею про те, що було би чудово провести такий конкурс – це наш земляк Микола Нємцов, і він також був присутній на презентації і щиро привітав усіх з успіхом.
 
По-друге, на вечорі були присутні відразу … три Марії Матіос. Окрім головної іменинниці вечора – на імпрезі була присутня літераторка та художниця Марія Матіос, а також родичка Марії Василівни Матіос, і з роду Матіосів, котра зараз очолює Усть-Путильську громаду.
 
А по-третє, уже згадувана вище Оксана Пачків, котра замість екскурсії у класичному розумінні представила дослідження-рефлексію «Буковинська Герніка», абсолютно не очікувала, що видавець роману Іван Малкович вирішив включити її роботу в восьме видання роману.

За матеріалами  https://acc.cv.ua/ , https://shpalta.media/, БЦКМ та прес-служба Чернівецької ОДА

Фото Ігоря Константинюка та інших. 

«Слідами Букової землі»: у Чернівцях назвали переможців конкурсу

«Слідами Букової землі»: у Чернівцях назвали переможців конкурсу

«Слідами Букової землі»: у Чернівцях назвали переможців конкурсу

«Слідами Букової землі»: у Чернівцях назвали переможців конкурсу

1