Через фермерів, які протестували проти дешевого українського зерна, Румунія не пропускала вантажівки через 'Порубне'  (ФОТО)

Через фермерів, які протестували проти дешевого українського зерна, Румунія не пропускала вантажівки через "Порубне" (ФОТО)

07.04.2023, 23:54

Румунська сторона через акції протесту фермерів у Румунії припиняла оформлення вантажівок через пункт пропуску "Порубне" у Чернівецькій області. Це сповільнило пропуск руху людей та автомобілів в обох напрямках.

Про це у коментарі Суспільному розповів старший офіцер пресслужби Чернівецького прикордонного загону Костянтин Ліснік.

За інформацією румунського видання Digi24, у кількох містах Румунії фермери з тракторами та технікою вийшли на акцію протесту. Вони невдоволені тим, що Україна отримала пільги на експорт пшениці без мита. Через це ціни на їхні товари знизилися. Зокрема, фермери погрожують заблокувати митниці.

Протестували не тільки фермери в Румунії, а й у Польщі, де міністр сільського господарства подав у відставку.

«Ми говоримо про недобросовісну конкуренцію в європейській спільноті. Я знаю, що нашим українським колегам також треба продавати, але це недобросовісна конкуренція», — сказав Ніку Василє, голова ліги румунських асоціацій сільськогосподарських виробників.

За попередніми оцінками, фермери з Польші, Румунії, Угорщини, Болгарії та Словаччини сукупно втратили $455 млн через притік дешевого українського зерна.

За словами Лісніка, з боку Румунії на в'їзд до України є черга з 1500 вантажівок та 500 легкових автомобілів. На пункті пропуску "Порубне" зранку була черга з 600 вантажівок. 

Протести фермерів у Румунії Фото Digi24
 
Акція протесту проходила також  у Добруджі, в порту Констанца, а також на прикордонних пунктах Негру-Воде та Ісакча та тривала з 12:00 до 15:00.

Основні вимоги, які висувають румунські фермери:

  • розділення на румунській митниці потоків сільськогосподарських товарів залежно від походження з урахуванням транзитних шляхів, призначених для України;
  • забезпечення простежуваності імпорту шляхом суворого контролю якості та уникнення двозначностей щодо походження сільськогосподарських товарів;
  • термінове призупинення тарифних пільг, наданих Регламентом ЄС 2022/870 Європейського Парламенту та Ради від 30 травня 2022 року та повернення до базового митного збору.

Також аграрії наголошують на ретельному розрахунку збитків, завданих румунським фермерам, і визначенні альтернативних джерел європейського фінансування, з яких вони будуть компенсовані на основі механізму справедливого розподілу, протягом усього терміну застосування заходів щодо призупинення імпортних митних зборів для торгівлі з Україною.

Повідомляється, що Європейський Союз вирішив надати компенсацію всім фермерам, але румунські фермери вважають її недостатньою.

Наразі акцію протесту перед пунктом пропуску "Порубне - Сірет" через імпорт українського зерна, що призвів до зниження цін на їхню продукцію, завершено. Обмеження на рух транспорту зняли.

Про це повідомляє Чернівецький прикордонний загін.

Румунська сторона відновила оформлення вантажівок на виїзд з України. Оформлення громадян та транспортних засобів на легковому напрямку та пішому переході здійснюється у звичайному режимі, як на в’їзд, так і на виїзд з України.

На виїзд з України на легковому напрямку та пішохідному переході черг немає. Усіх громадян просять врахувати дану інформацію у разі планування подорожі до Румунії.

Водночас нагадують, що найближчими пунктами пропуску на кордоні з Румунією є "Дяківці – Раковець" та "Красноїльськ – Вікову де Сус", які працюють у цілодобовому режимі.

  Джерело: https://cvnews.cv.ua/ та https://chas.news/

 



Нам потрібна ваша підтримка –  ПІДТРИМАЙТЕ BUKNEWS???????? благодійним внеском. 

1