Прем’єр Великої Британії хоче звільнити 91 тисячу чиновників, щоб зменшити людям податки (+коментар BukNews)

Прем’єр Великої Британії хоче звільнити 91 тисячу чиновників, щоб зменшити людям податки (+коментар BukNews)

13.05.2022, 22:53
Кількість чиновників у королівстві різко зросла кілька років тому у зв’язку з підготовкою Великої Британії до виходу з ЄС, а також через пандемію. 

Прем’єр-міністр Великої Британії Боріс Джонсон доручив Кабінету міністрів розробити план, який міг би скоротити до 91 тисячі робочих місць у державній службі, щоб звільнити гроші для зниження вартості життя у королівстві, передає ВВС.

«Кожен фунт, який уряд бере з платників податків - це гроші, які вони можуть витратити на власні пріоритети, на власне життя», - сказав Джонсон у коментарі Daily Mail

Урядові джерела припускають, що план передбачає скорочення людей, без роботи яких можна обійтися, і це може заощадити 3.6 мільярда фунтів стерлінгів ($4.4 млрд) на рік.

Водночас Профспілка державних службовців попередила, що «непродуманий» план може вплинути на якість послуг.

Джонсон хоче, щоб штат чиновників знизився до рівня 2016 року (до Brexit і пандемії). Тоді в королівстві працювало 384 тисячі державних службовців - найнижчий показник з часів Другої світової війни, - але в міру того, як Велика Британія готувалась вийти з ЄС, кількість чиновників неухильно зростала, поки не досягла 475 тисяч наприкінці минулого року.

Хоча масштабні скорочення робочих місць, ймовірно, потребують часу, в уряді стверджують, що «миттєвої економії» можна досягти, заморозивши набір у Вайтхоллі та скасувавши будь-які вакансії, які не були підписані міністром.

Перегляд використання грошей у королівстві наразі необхідний ще й тому, що Велика Британія активно допомагає Україні у протистоянні агресії РФ. Нещодавно королівство анонсувало виділення нам додаткового пакету військової допомоги на суму 1.6 мільярда доларів. Це найбільші  військові витрати Британії з часів військових кампаній в Іраку і Афганістані. На думку прем’єра Джонсона, війна, розв’язана Росією, загрожує безпеці всієї Європи і її слід закінчити якомога швидше.

Коментар BukNews:
 
Стоячи аплодувати прем'єр-міністру Великої Британії Борісу Джонсону, називати його іменем вулиці в українських містах і дітей у власних родинах, звісно, набагато легше, ніж жити за правилами, напрацьованими століттями існування західних демократій.
 
Бо одна справа піддатися загальній ейфорії і підпасти під чари харизматичного британця, а зовсім інша щодня не словами, а вчинками доводити власну відповідність цивілізованим стандартам організації влади, функціонування соціуму та поводження кожного індивіда у ньому.
 
Як казала велика попередниця Боріса Джонсона у його кріслі, не існує ніяких бюджетних грошей, а є тільки гроші громадян. І поділилися вони ними не з чиновниками, а скинулися, щоб забезпечити для себе якісний рівень життя у всіх його проявах. І якщо ці громадяни вже найняли собі на службу посадовця, який добровільно погодився перти цього громадського воза, то працювати він має не для забезпечення власних бізнесових та меркантильних інтересів, не для вирішення справ власних, партнерів і друзів, не для чвар та інтриг, а на благо всього суспільства. З максимальною віддачею і під пильним громадським контролем.
 
І немає різниці, яке місце такий посадовець займає у загальній піраміді владі. Тому що щаблі у ній відрізняються тільки рівнем компетентності і відповідальності тих, хто їх посідає. Ті, хто добровільно дістався вищого, працювати повинні відповідно. Тільки у цьому єдина відмінність між ними. Бо як перші, так і другі служать не тому, хто вищий від них за посадою, а суспільству.
 
Не тільки розуміння цих азів функціонування будь-якої ефективної влади, для чого їх потрібно не просто мавпувати, але й успішно втілювати на практиці, стане значно кращим виявом поваги до наших західних союзників, ніж десятки чи навіть сотні вулиць, названих на честь найкращих із них.
 
Врешті саме це, а не найпривабливіші і найправильніші назви, змінить нашу країну на краще.
 


 Нам потрібна ваша підтримка –  ПІДТРИМАЙТЕ BUKNEWS???????? благодійним внеском. 
1