Помер  Тарас Кияк

Помер Тарас Кияк

18.01.2018, 12:37

Тарас Романович Кияк (НА ФОТО - В ЦЕНТРІ) тривалий час жив і працював на Буковині

У лікарні в Києві після важкої тривалої хвороби помер Тарас Романович Кияк – відомий український вчений-мовознавець, громадський та політичний діяч, доктор філологічних наук, професор, завідувач кафедри теорії та практики перекладу з німецької мови Інституту філології Київського Національного Університету імені Тараса Шевченка, який тривалий час жив і працював на Буковині. 

"Чернівчани із сумом прийняли звістку, що цей світ на 74-му році життя після важкої недуги покинув Тарас КИЯК. Його життєвий шлях був тісно пов’язаний із Чернівцями. Ця світла людина запам’ятається наступним поколінням як щирий буковинець, талановитий науковець і педагог, принциповий громадський та політичний діяч, справжній патріот України". - Про це йдеться у повідомленні міського голови Чернівців Олексія Каспрука.

Вічна пам’ять і Царство небесне! Нехай Господь Бог береже його душу!

Поховання Тараса Кияка відбудеться в Чернівцях. Про дату та час буде повідомлено додатково.

Тарас Кияк народився 23 березня 1944 року у місті Винники Львівської області. Його батько був діячем українського визвольного руху. Закінчив факультет романо-германської філології Чернівецького університету ім. Ю. Федьковича (1965 р.) за фахом "Німецька мова та література". Працював у ЧНУ тривалий час.

У 1989 році захистив дисертацію на здобуття наукового ступеня доктора філологічних наук. Народний депутат Верховної Ради України у 1994-1998 роках.

Один із засновників науково-дослідного Центру буковинознавства, голова Чернівецької обласної організації товариства "Просвіта" (1990–1995 рр.), голова Українського термінологічного товариства (від 2002 року), один із членів-засновників Демократичної партії України (1990–2003 рр.). Кавалер ордена "За заслуги" ІІІ ступеня. Автор статті 10 (про мову) Конституції України. Автор близько 250 наукових публікацій.

Джерело: Молодий буковинець

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Засновники РУХу в Чернівецькій області представлять матеріали про «Осінь 1989 на Буковині»

Становлення Руху на Буковині

Буковинське віче під егідою влади - це історичний фарс: патріархи буковинського національного руху 90-х прийдуть на Буковинське віче-2013 не в повному складі

1