Обеліск Дмитру Коцюбайлу ('Да Вінчі') на місці могили генерала Боброва у парку Шевченка: депутатка міськради зареєструвала петицію

Обеліск Дмитру Коцюбайлу ("Да Вінчі") на місці могили генерала Боброва у парку Шевченка: депутатка міськради зареєструвала петицію

08.05.2023, 11:48
Депутатка Чернівецької міської ради Яна Брус ще декілька тижнів тому зареєструвала петицію щодо встановлення обеліску Дмитру Коцюбайлу (Да Вінчі) на території парку Шевченка в м. Чернівці.
 
- Заручившись підтримкою  побратимів Дмитра 67 ОМБр ДУК 1 окрема Штурмова рота ДУК ПС Батальйон "Вовки Да Вінчі" запрошую і вас підтримати голосуванням дану петицію, - прокоментувала Яна Брус власну ініціативу. - Да Вінчі - Герой України прижиттєво, доброволець, достойний син своєї країни пам’ять про якого житиме вічно, а підручники з новітньої історії матимуть окремий розділ про Дмитра та його безцінний вклад у перемогу та знищення окупантів.
 
У коментарях під цим повідомленням у Фейсбук Яна Брус уточнила місце, де на її думку має бути встановлено обеліск. Йдеться про місце, з якого планують прибрати братську могилу генерала Боброва та інших загиблих під час радянсько-німецької війни військовослужбовців.  "Я запропонувала своє бачення в петиції, оскільки стало відомо про перепоховання решток з братської могили офіцерів рядянської армії з парку, - написала Яна Брус. - Саме там, на місці пам'ятника Боброву пропоную встановити обеліск Да Вінчі". 
 
Користувачі соцмереж по-різному сприйняли дану ініціативу. Дехто підтримує, що засвідчує підписами під петицією, дехто, навпаки, вважає недоцільним встановлювати будь-які обеліски у паркових зонах.  
 
Обеліски притаманні площам, а не садово-парковим просторами, з якими дисонують, - прокоментував допис депутатки Володимир Лук'янюк. -  Нарешті вирішили парк привести до ладу, так тут же знайшлись охочі поспкулювати на болючій темі і знову повернутись до совкових традицій.
 
 
ДОВІДКОВО:
 

У Чернівцях пам'ятник на могилі радянських офіцерів демонтують з Центрального парку за понад 65 тисяч гривень. Згідно з умовами тендеру, це мають зробити до 1 вересня.

Про це йдеться у тендері на платформі Prozorro.

Як поідомляє Суспільне. Буковина, надмогильний пам'ятник демонтує та зберігатиме МіськШЕП. Якщо під надмогильною плитою знайдуть останки людей, їх перепоховають на кладовищі. Цим займеться спеціалізована компанія.

Навіщо демонтувати пам'ятник

За словами заступника міського голови Василя Зазуляка, міська рада демонтує пам'ятники, які пов'язані з радянським минулим. Вважають, що останки повинні бути на кладовищі. Роботи щодо цього пам'ятника ускладнювало те, що під пам'ятниками можуть бути останки.

На місці братської могили офіцерів Радянської армії у парку в 1969 році встановили пам'ятник. Там поховані зокрема Герої Радянського Союзу — Волошин та Бобров. Ці офіцери радянської армії брали участь у боротьбі з нацизмом на території Буковини, розповідав Суспільному кандидат історичних наук Назарій Христан. До війни Бобров та Волошин також брали участь у боротьбі проти національно-визвольних змагань українського народу 1917-1921 років.  

Пам'ятник у парку Шевченка встановили за ініціативи місцевої компартії, аби долучитися до загальносоюзного тренду "вшанування пам’яті визволителів", це поєднувалося із радянською пропагандою, каже історик.

"Монумент є символом тоталітарної епохи й у сучасних умовах не може перебувати у найбільшому парку Чернівців, адже він, крім того, є втіленням радянської армії, радянської зброї й урочистого тріумфу війни", — каже Назарій Христан.

Пам'ятник, який встановили на місці братської могили, створений за типовим проєктом, такі пам'ятники масово зводили в СРСР у 60-70-х роках.

Ще в австрійський час встановили санітарні правила, згідно з якими людей хоронили на відстані від будинків, каже історик та голова товариства Українського Народного Дому в Чернівцях Володимир Старик.

"Поховання московських генералів та КГБістів у парку, де гуляють люди та діти, лише показує дикунство росіян, які прийшли на Буковину", — каже Володимир Старик.

Що відомо

  • Проєкт про демонтаж пам'ятника та перепоховання останків підтримали на виконкомі. Згідно з проєктом рішення, останки офіцерів перепоховають на кладовищі на Зеленій.
  • У проєкті благоустрою парку імені Шевченка в Чернівцях, який переміг в архітектурному конкурсі на найкращий проєкт, вже немає пам'ятника радянському генералу Боброву. Там натомість буде місце для відпочинку та гри. Остаточно вигляд цієї ділянки вирішать під час проєктування, каже Зазуляк.




Нам потрібна ваша підтримка –  ПІДТРИМАЙТЕ BUKNEWS???????? благодійним внеском. 

1