Народний депутат України Григорій Тіміш відвідав Чернівецький міський центр зайнятості

Народний депутат України Григорій Тіміш відвідав Чернівецький міський центр зайнятості

06.05.2015, 16:23
  29 квітня ц.р. в Чернівецькому міському центрі зайнятості відбулася зустріч народного депутата Верховної ради України VIII скликання, члена Комітету з питань європейської інтеграції Григорія Тіміша з керівниками центрів зайнятості Чернівецької області. У розмові взяли участь в.о. иректора обласного центру зайнятості Любов Кожолянко, директори Чернівецького міського, Герцаївського, Глибоцького, Новоселицького, Кельменецького, Хотинського районних центрів зайнятості.
 
      Григорій Тіміш вперше завітав до центру зайнятості, де ознайомився з його організацією роботи, спектром соціальних послуг для населення та роботодавців.
 
        Любов Кожолянко розповіла про основні тенденції ринку праці Буковини, зазначивши, що внаслідок тривалої економічної кризи та у зв’язку зі складною суспільно-політичною ситуацією загалом у країні, та в Чернівецькій області зокрема, зменшився попит на робочу силу та чисельність зайнятого населення, знизилась кількість зареєстрованих платників єдиного соціального внеску на соціальне страхування, середньооблікова кількість штатних працівників. Це спричинило зростання рівня безробіття та кількості працівників, які переведені на неповний робочий день. В області порівняно з 2014 роком на 20 % скоротилась кількість вакансій.
 
Такі негативні тенденції спостерігаються у всіх областях України, у всіх видах економічної діяльності. Та попри це, Державна служба зайнятості має потужні технологічні та фінансові засоби впливу для відповідної підтримки своїх клієнтів, оперативно реагує на виклики та надає населенню широкий комплекс соціальних послуг.
 
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чернівецькій області 9% економічно активного населення - безробітні
 
      Любов Кожолянко наголосила, що в умовах реформування та соціально-економічних змін постала нагальна потреба у модернізації методів роботи з людьми, які звертаються до служби зайнятості, необхідності бути ближчими до них. Кожна людина, яка приходить на прийом до працівників служби, потребує індивідуального підходу в процесі працевлаштування.
 
 Основні інноваційні проекти та нововведення служби зайнятості зорієнтовані на швидке реагування на потреби шукачів роботи та роботодавців. Одним зі стратегічних напрямків її діяльності є побудова ефективної моделі співпраці з соціальними партнерами, громадськими та волонтерськими організаціями, активізація взаємодії з суб’єктами ринку праці щодо розширення інформації про попит на робочу силу задля забезпечення економіки країни висококваліфікованими кадрами.
 
Депутата Верховної ради України Григорія Тіміша цікавила робота з внутрішньо переміщеними особами, їх соціальний статус, вік, стать, психологічний стан, які у них бажання та потреби, наскільки люди готові отримати хоч якусь роботу, перекваліфіковуватись, залишатись на новому місці проживання та працювати постійно, вести власний бізнес. Також народного обранця хвилювало питання зайнятості демобілізованих військовослужбовців – учасників АТО.
 
           На зустрічі обговорювались і  проблемні питання реалізації на практиці оновленого законодавства про зайнятість населення та ряду нормативно-правових актів. Як приклад, залишається неврегульованим питання зайнятості жителів міста в приватному  сільському  господарстві, не відпрацьовано порядок припинення ведення особистого сільського господарства їх членами тощо. Ці та інші питання, які піднімалися директорами центрів зайнятості, опрацьовуватимуться згодом у профільних комітетах Верховної Ради.
 
           У свою чергу, Григорій Тіміш розповів про проекти транскордонного співробітництва (Україна-Румунія), а також, поділився досвідом роботи у комітеті з питань європейської інтеграції Верховної ради.
 
Наприкінці учасники зустрічі обговорили питання розширення можливостей короткострокової та постійної зайнятості молоді, людей з інвалідністю, сільського населення, підтримки роботодавців та територіальних громад у створенні робочих місць, розвитку малого бізнесу.
 
Про це повідомляє прес-служба ЧОО "УДАР Віталія Кличка"
 
1