На кошти, які Чернівецька облрада вчасно виділила на закупівлю захисного інвентарю, можна було придбати один мільйон медичних масок!

На кошти, які Чернівецька облрада вчасно виділила на закупівлю захисного інвентарю, можна було придбати один мільйон медичних масок!

25.03.2020, 18:54

Голова Чернівецької обласної ради Іван Мунтян подякував депутатам Чернівецької обласної ради, яку має честь очолювати, а також депутатам усіх рівнів в області за оперативне реагування на виклики сьогодення.

- Трохи цифр. З обласного бюджету на нашу медицину на 2020 рік ми передбачили 112, 4 млн грн (це без урахування коштів, які передбачені з державного бюджету). Тож іще в січні медзаклади почали закуповувати все необхідне для нормального функціонування – в тому числі і для інфекційного відділення. Тоді Китай з його епідемією видавався усім надто далеким від нас, і мало хто навіть думав, а не те що говорив, що це може торкнутися нас, - нагадав Іван Мунтян. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мільйони гривень на ремонт приміщень, оплату праці медиків, придбання медикаментів, електрокардіографів, запчастин до дефібриляторів, - Іван Мунтян розповів, на що депутати виділили додаткові кошти

- Але вже 4 лютого обласна рада зібралася на чергову, а 25 лютого – на позачергову сесію обласної ради. Дуже оперативно (за це особлива вдячність депутатам!) – наступного ж дня після того, як прохання про це озвучив голови обласної державної адміністрації. Тоді надто далекою від нас з її епідемією видавалася Італія. Але не обласній раді, яка розуміла необхідність знайти кошти в обласному бюджеті на превентивні заходи.

- І от 25 лютого, попри окремі спроби зірвати сесію, ми, відклавши вбік усі свої політичні амбіції і особисті непорозуміння, знову виділили на медицину з обласного бюджету 18,6 млн грн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Іван Мунтян і обласна рада перебувають на передовій реформування медичної галузі в краї

- Хочу, щоб усі зрозуміли: ті 500 тис. грн з загальної суми, які пішли на закупівлю захисного інвентарю медикам (зокрема, й масок), були виділені надзвичайно вчасно. Тому що тоді, до прикладу, медичні маски коштували 50 коп. (тобто на цю суму можна було придбати один мільйон масок!), а зараз вони вартують щонайменше 10 грн (і на них можна було б купити хіба що 50 тис. масок).

- Ще 4 млн грн були виділені на протидію коронавірусу з резервного фонду з обласного бюджету. Тобто загалом медицина краю отримала 135 млн грн, і в цю суму входять кошти як на боротьбу з коронавірусом, так і на його профілактику.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чернівецька обласна рада надала ще 500 тисяч гривень на закупівлю засобів індивідуального захисту та медикаментів

- Так, цього все одно недостатньо, але вже те, що це зроблено вчасно, дало величезний результат. Бо вберегтися завжди ефективніше, ніж потім рятуватися від наслідків.

- Окрему подяку хочу висловити тим депутатам, які не лише відповідальні громадські діячі, а й медики-фахівці, які продовжують працювати зараз на першій лінії війни з пандемією – без зайвої метушні, шуму чи збору «електоральних дивідендів» (як це зараз дехто негарно робить). Аурел рошкаIgor MalishevskiValentin Prisku Василь Палій – ваша виважена і спокійна праця, виконання рекомендацій ВООЗ без домішків жодної політики і піару є прикладом високої людяності і вірності своєму професійному обов’язку. Спасибі Лікарям. Справжнім. Бережіть себе, і нехай береже вас Бог. Бо попереду нелегкі часи, - підсумував Іван Мунтян. 

1