Організатор 'повстання румун Буковини'  запевняє, що орієнтування митниці на власників двох паспортів - зняті

Організатор "повстання румун Буковини" запевняє, що орієнтування митниці на власників двох паспортів - зняті

06.02.2016, 17:43

Про це на своїй сторінці у ФБ повідомив громадський активіст Ігор Жижиян.

Все йде за планом. Вчора, у кінці дня, за допомогою керівництва УСБУ в Чернівецькій області, орієнтування із бази даних митниці були зняті. База даних більше не висвітлює "червоним кольором власників двох паспортів". Це наша спільна маленька перемога і початок великої боротьби із свавіллям чиновників на Буковині.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Проти митаря Салагора зіграли румунською картою

Раніше Ігор Жижиян повідомляв про організацію акції протесту з перекриттям руху транспорту через міжнародний  пункт пропуску.  Анонс цієї події у ФБ активіст назвав "Повстанням румун Буковини".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ініціатор "Повстання румун Буковини" пише, що на подію зібралися майже 300 громадян

Згодом від Ігоря Жижияна стало відомо про нібито досягнуті домовленості з представниками силових структур про те, що вони фактично закриють очі на порушення митних правил при ввезені в Україну автомобілів власниками двох паспортів - українського і румунського. Досягнення домовленості обґрунтовується важким економічним становищем мешканців області, які таким чином виживають.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Перші наслідки перекриття кордону вже є: прокуратура відкликала клопотання про обрання ініціатору запобіжного заходу

Тезу фактично підтримав народний депутат України Г.Тіміш, що викликало неоднозначну реакцію законослухняних громадян. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Депутат Чернівецької обласної ради Ольга Кобевко вимагає від СБУ знайти провокаторів, які вчинили злочин на кордоні

Офіційних коментарів від представників влади, прокуратури області та управління СБУ наразі не надходило.

У розпал акції, коли рух через кордон було заблоковано, офіційний коментар з приводу ситуації поширила тільки обласна митниця. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Наявність у громадянина України паспорта громадянина Румунії не звільняє його від сплати всіх митних платежів, - Чернівецька митниця ДФС про перекриття дороги

Політолог Ігор Буркут вважає, що протест мешканців румуномовних сіл на Буковині - провокація. (відео)

Акція з перекриттям в’їзду на територію міжнародного пункту пропуску"Порубне" - це спроба посварити на Буковині людей різних національностей.

Так вважає політолог Ігор Буркут, про що розповів під час розмови з журналістом molbuk.ua.

– Представники румуномовної громади Буковини не висували претензій щодо порушення їхніх прав. Сама ідея блокади виникла із зовсім іншого середовища, - прокоментував Ігор Буркут. - Ініціатори цієї блокади заявили, що, мовляв, у всьому винна митниця, яка лише тих громадян, у кого є румунські паспорти, намагається штрафувати за ввезення автомобілів. Я оцінюю це вкрай негативно, як спробу посварити на Буковині людей різних національностей.

Лідери румунської меншини на Буковині: Жижиян провокатор, який є знаряддям в руках тих, хто хоче нестабільності. Про це написала газета Час.

- Ця акція зовсім не має нічого з утисками румунської меншини, - каже Василь Терицану. - Румунські культурні товариства з цим не мають нічого спільного. Я не знаю особисто такого активного румуна, яким себе називає Ігор Жижиян. Я - патріот України, патріот Румунії, патріот Буковини. Але не є членом ГО «Патріотична громада Буковини».
 
Акцію проводять люди, які мають особисті економічні інтереси. Вони купили собі авта за кордоном і не заплатили мито. І це зробили не тільки румуни за національністю. Скажу відверто: мені здається, що українців етнічних у цій проблемі значно більше, ніж етнічних румунів. То про яке тут може йти переслідування румунської меншини?..

Одним із наймасовіших товариств румунів на Буковині є товариство ім. Міхая Емінеску. Очолює його журналіст Василь Бику. Як він коментує провокаційну акцію на кордоні?

- Мене ніхто не запрошував на цю акцію і навіть не повідомляв про неї, каже Василь Бику. – Чому Жижиян сказав про якісь утиски, нехай сам відповідає. Мене ніхто не утискає. І члени нашого товариства не зазнавали, не зазнають і не будуть зазнавати ніяких політичних та культурних утисків. Бо ми всі тут цивілізовані європейські люди. Нехай ніхто навіть не мислить порушити мир і спокій на Буковині. За цей мир всі станемо як один: і румун, і українець, і єврей, і поляк…
 
А економічних утисків, фінансових негараздів, на жаль, однаково зазнаємо. Тут за національною ознакою нікого не вибирають. Живемо в одній ж-бо країні.
 
І насамкінець, швидше за все, Жижиян просто є знаряддям в руках тих, хто хоче нестабільності. Він переслідує особисті інтереси, як і всі інші, хто прийшов з ним. У нього, наприклад, не закрита кримінальна справа по шахрайству. 
 
ДОВІДКОВО:
 
Як відомо, 2 лютого група осіб перекрила в’їзд на територію МПП "Порубне", у зв’язку з чим упродовж дня був заблокований в’їзд на територію митниці для транспортних засобів.

Організатор акції Ігор Жижиян заявляв, що у Чернівецькій області утискують румуномовне населення, у зв’язку з чим активісти погрожували перекрити трасу на Румунію. Водночас Жижиян заявив, що учасники акції вимагатимуть відставки голови Чернівецької ОДА Олександра Фищука та начальника митниці Миколи Салагора. Допис активіста викликав дискусії у мережі – Жижияна звинуватили у тому, що він спекулює навколо національного питання у Чернівецькій області.

Голова Чернівецької обласної ради Іван Мунтян та губернатор Олександр Фищук оприлюднили офіційні звернення, в яких вказали, що на Буковині немає тиску на румуномовних громадян.

"Вимагаю зупинити спекуляції навколо національного питання на Буковині. Як буковинець - громадянин України, румун за національністю – звертаюся до своїх краян, як до однодумців, так і до опонентів, з категоричною вимогою негайно припинити спекуляції навколо національного питання", - повідомив Мунтян.

"Закликаю всіх: громадських діячів, чиновників, високопосадовців, політиків та представників ЗМІ – висловлюватися і діяти спокійно і виважено. Будь-які сценарії зі зриванням робочого процесу, перекриттям доріг, заворушень біля пропускних пунктів на кордоні – це дії, спрямовані на розхитування ситуації в прикордонній області. Не дозвольте себе використати!", - йдеться у заяві голови облради.

Ігор Жижиян є підприємцем та головою громадської організації "Патріотична громада Буковини", яка займається переважно розслідуваннями розкрадань лісових угідь на території Чернівецької області. З вересня 2015 року Жижиян є помічником-консультантом народного депутата від "Самопомочі" Семена Семенченка.
1


КОМЕНТАРІ (3)

Складається враження, що свавілля та безпрєдєл сепаратиста шахрая здісйнюється за кришування якраз сакмих правоохоронців, тому що митниця, яка діє по закону їх не влаштовує, сам жижиян підтвердив,що саме служба безпеки встановила орієнтування для митниці щодо цих автомобілів. То до чого тут вина начальника митниці, який виконував орієнтування УСБУ? Шахраю, поясни українцям чому вони мають сплачувати податки, а ті, хто прийняв присягу на вірність Румунії ні? Чи в цьому теж вина митниці? Ідіот, не вводь людей в оману, бо УСБУ не відзивала свої орієнтування з митниці,дебіл

avatar

правоохоронець

06 лютого 2016 16:50

Ніхто не зможе пояснити як можна скасти присягу на вірність народу Румунії а потім як депутат обласної ради на вірність народу України.

Як можуть воїни складати присягу на вірність народу України, коли вже склали присягу на вірність народу Румунії.

Тренд подвійного громадянства був скопійований Європою  за образом і подобієм  радянського союзу, де було сформовано єдине громадянство  вєлікаго і могучєго.

Франція після терактів вирішила переглянути своє відношення до подвійного громадянства, ввівши зміни до Конституції.

avatar

Дoн Пeдpo Чупaкaбpo

06 лютого 2016 18:39

avatar

Myhajlo Tokarjuk

07 лютого 2016 13:00