Місія нездійсненна: Повернути гроші Чернівецькому театру (відео)

Місія нездійсненна: Повернути гроші Чернівецькому театру (відео)

14.11.2015, 21:56

В Чернівецькому драмтеатрі вже не сподіваються отримати кошти - більш ніж пів мільйона доларів та майже 4 мільйони гривень, спонсоровані Фондом Дмитра Фірташа та втрачені через банкрутство банку «Надра».

Кошти від Дмитра Фірташа - на реставрацію драмтеатру – мільйон доларів, половину яких в кінці 2013 року перевели у гривні, були на депозиті у банку «Надра». Театр встиг використати лише триста тисяч гривень - на проектно-кошторисну документацію, яка проходила тривалу експертизу.

 Юрій Марчак, директор драмтеатру імені Ольги Кобилянської: Вони були цільові - на реставрацію театру. Головне завдання – щоб зробити економною по енергоносіям електричну котельню, заміна усіх електричних мереж, ремонт інтер’єру, екстер’єру. Ми на фасаді змінили своєму вікна-двері, поклали дубові зі склопакетами , а по периметру всьому – не поміняно.

 Нині у театрі чекають на останній дозвіл із Міністерства культури, згідно із яким обласне управління капітального будівництва контролюватиме реставрацію та може наймати для цього підрядників. Але тепер коштів через банкрутство банку, де вони знаходились, театр отримати не може. Після численних звернень до банків, крайової та центральної влади від червня цього місяця, заявку театру на отримання своїх коштів врешті зареєстрували у Фонді гарантування вкладів фізичних осіб, утім – отримати їх там зможуть після завершення ліквідації збанкрутілої фінансової установи.

 Юрій Марчак, директор драмтеатру імені Ольги Кобилянської: Ми звернулись і Нацбанк, і до Прем’єр-міністра, ми свою заявку зареєстрували, за номером від 7.06.2015 року про ті кошти ,які були в нас. І нині нам банк дає відповідь, що ми знаходимось ,як юридична особа про ці кошти, через ліквідацію банку, сьомими на черзі.

 Ліквідація банку може затягтись на роки, кажу керівник драмтеатру. А тому, коли дійде черга повернути свої кошти, та чи зможуть розпочати реставрацію і ремонт пам’ятки архітектури національного значення, невідомо.

Джерело: Інформаційне Агенство АСС

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Те, що держава не повертає мільйон доларів, який Фірташ - колосальний виняток - дав на театр, це нонсенс, це катастрофа, - Мирослав Гринишин

1


КОМЕНТАРІ (3)

Проектно-кошторисна документація Драмтеатру коштувала 450 тисяч. Не 300 тисяч!

avatar

14 листопада 2015 23:52

А в чім питання? Фірташ дав гроші і Фірташ їх простав, чи Ви забули кому належить банк "Надра"?

avatar

Патрон

15 листопада 2015 11:22

Ото було зразу після отримання коштів запустит їв діло, на крайній вирадок надати гідну зарплатню бідним артиста. А то вийшло по "нашому" -"сам не гам і другому не віддам". В театрі дуже мало платять артистам! Добре що про себе не забувають... Соромно панове керівники...

avatar

До керівництва драмтеатру

15 листопада 2015 12:06