Поки Клічук і Бойко забирали земельні ділянки в упц мп, Мазурашу запропонував узаконити всі церковні самобуди на них за спрощеною процедурою і зареєструвати право власності

Поки Клічук і Бойко забирали земельні ділянки в упц мп, Мазурашу запропонував узаконити всі церковні самобуди на них за спрощеною процедурою і зареєструвати право власності

08.05.2023, 12:08
Законодавча ініціатива за пропозиціями представників релігійних організацій.
 
Чинне законодавство передбачає можливість власникам житлової та громадської забудови узаконити свої збудовані будинки, господарські будівлі, прибудови тощо, збудовані до вказаної в Законі дати.
 
Проте до того переліку об’єктів будівництва, які, як виняток, приймаються в експлуатацію збудованими без дозволу на виконання будівельних робіт, не входили культові та інші будівлі, споруди необхідні для забезпечення діяльності релігійних організацій.
 
Користуючись правом законодавчої ініціативи, народний депутат України від Чернівецької області Г.Мазурашу запропонував доповнити той перелік культовими спорудами та супутноою інфраструктурою.
 
9239 від 25.04.2023
 
Про внесення змін до пункту 9 розділу V «Прикінцеві положення» Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» щодо доповнення культовими спорудами переліку об'єктів будівництва, які приймаються в експлуатацію збудованими без дозволу на виконання будівельних робіт
 
Прийняття законопроекту надасть можливість релігійним організаціям, статути яких приведено у відповідність до вимог Закону України "Про свободу совісті та релігійні організації" та які мають у своєму користуванні земельні ділянки відповідного цільового призначення, та мають будівлі і споруди - об’єкти будівництва, за класом наслідків (відповідальності), які належать до об’єктів з незначними наслідками (СС1) і були збудовані хоч і без дозвільних документів, але за результатами технічних обстежень такі будівлі, споруди відповідають усім будівельним нормам – здати у спрощеному порядку такі об’єкти в експлуатацію та зареєструвати право власності в порядку передбаченому Законом України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень".
 
Прийняття зазначеного законопроекту:
 
- сприятиме актуалізації відомостей Державного реєстру речових прав на нерухоме майно щодо прав релігійних організацій на окремі об’єкти нерухомого майна;
- спонукатиме релігійні організації до приведення у відповідність своїх статутів до вимог Закону України "Про свободу совісті та релігійні організації", належним чином оформлення документів на нерухоме майно та державної реєстрації прав на таке нерухоме майно.
 
 
ДОВІДКОВО:
 
Нагадаємо, нещодавно Чернівецька міська рада під час сесійного засідання Чернівецької міської ради 27 квітня позбавила УПЦ МП права користування 22 земельних ділянок у місті. Проєкт рішення зареєстрував департамент урбаністики та архітектури міськради. За відповідне рішення проголосували 28 депутатів.
 
У рішенні міськради вказано, що права користування землею позбавили 22 храми УПЦ МП. Серед них вказано Кафедральний собор поблизу Соборної площі, Свято-Николаївський храм на вулиці Руській, церкву на проспекті Незалежності, чоловічий монастир Гореча та жіночий монастир на вулиці Буковинській.
 
 

Нам потрібна ваша підтримка –  ПІДТРИМАЙТЕ BUKNEWS???????? благодійним внеском. 
1