'Мабуть, вже хочуть затягнути 'у долю' якогось свого приватника': технічне обладнання кінопалацу 'Чернівці' не потребує ні шведської лампи, ні негайного 'спонсорського' оновлення, - думка

"Мабуть, вже хочуть затягнути "у долю" якогось свого приватника": технічне обладнання кінопалацу "Чернівці" не потребує ні шведської лампи, ні негайного "спонсорського" оновлення, - думка

24.04.2023, 09:11
Колишній директор кінопалацу "Чернівці" відреагував на повідомлення ЗМІ, які поширили інформацію про "необхідність оновлення обладнання у кінотеатрі "Чернівці", подарунок від шведів лампи для кінотеатру та пошук спонсорів для його розвитку".
 
Під час пресконференції про це, зокрема, заявила Тетяна Д’яченко, керівниця Центру імені Миколайчука. За її словами, які цитує ІА АСС, "«У нас є партнери з Швеції, місто Мальма. Вони нам прислали фотодоказ – купили лампу для проектора для нашої кіноконцертної зали «Чернівці». Вони її привезуть і подарують нам на фестиваль «Миколайчук OPEN». 
 
За словами Руслана Зваруна, у кінотеатрі "Чернівці" немає нагальної потреби ні для оновлення обладнання, ні у негайній лампі". Єдине, чого першочергово потребує цей заклад, то це доробити ремонт на сходах, де залишилось мало роботи, докласти плитку на підлогу і пофарбувати стіни.
 
Натомість на даний час лампа у проекторі стоїть майже нова, її тільки  недавно почали використовувати, - запевняє Руслан Зварун. - Її ресурс розрахований ще мінімум на 800 годин роботи. Це приблизно 80 днів щоденної роботи по 10 годин. Вартість лампи перевищує 1000 євро. 
 
У проекторі, який використовує кінотеатр "Чернівці"  завжди використовували лампи німецької фірми Osram. Тільки надійні і тільки якісні, китайських ніколи. З такими речами не жартують. Тому що у разі вибуху бракованої лампи це може пошкодити корпус блоку.  А вартість заміни блоку - це десь +/- 5 тисяч евро. Крім того, замовлення навіть гарантійної заміни блоку з Гон-Конгу - це простій у роботі кінотеатру на декілька тижнів. Ризикувати з такими речами у діючому госпрозрахунковому підприємстві ніхто не буде.
 
 
Дивно, для чого потрібно знімати з проектора майже нову, фірмову і випрошувати іншу у шведів? Мабуть, для підміни, - припустив Руслан Зварун. - Або випрошують її якраз для використання у кіномистецькому центрі імені Миколайчука, а озвучують нібито для кінопалацу "Чернівці". 
 
На думку колишнього директора, обладнання оновлюють в останню чергу. Все обладнання у кінопалаці "Чернівці" є в наявності нормально працює. Проектор такий самий, як в Миколайчука - фірми Barco, але модель удвічі потужніша і краща. Лампа у "Чернівці" має потужність у 6 кВт. і 4.5 кВт, у Миколайчука лампи лише на 3 кВт. Звукове обладнання повністю робоче, демонструвати фільми на іншому обладнанні неможливо. Сценічні мікрофони і обладнання для мікрофонів там також є, і все працює.
 
Тому говорити про "необхідне сучасне обладнання" - це щось абсурдне, або афера. Особливо насторожують заяви про пошук інвесторів, - застерігає чернівчан Руслан Зварун. - Мабуть, вже хочуть затягнути "у долю" якогось свого приватника,  як в оренду... Щось тут не так... у цих заявах... Тут варто бути уважними, тому що подібні заяви про "необхідність оновлення обладнання" дуже насторожують. Щоб у майбутньому вони своїми мутними аферами не завели свого приватника у бюлжетну установу. 
 
До речі, у київському комунальному кінотеатрі "Жовтень", куди завели такого приватного "спонсора" ", аби кінотеатр "став привабливим магнітом", у 2013 трапилася пожежа. Підпал вчинив "буйний" глядач, в результаті чого кінотеатр ущент згорів. І новий капремонт київського "Жовтня" обійшовся київській міськраді у десятки мільйонів. Так що "веселих" і "цікавих" історій  в цій галузі вистачає.
 
- Прошу всіх бути дуже уважними до таких заяв про "спонсорів і меценантів". Це як ракова пухлина, яку буде дуже складно потім вирізати з тіла комунального закладу, - звернувся Руслан Зварун до громадськості.  
 
Фото з https://c4.com.ua/
 
 
 


Нам потрібна ваша підтримка –  ПІДТРИМАЙТЕ BUKNEWS???????? благодійним внеском. 
1