Кипляча вівсянка, як модель первісного Всесвіту, або про що міркують буковинці, коли помішують на вогні свою ранкову кашу? (нічний BukNews)

Кипляча вівсянка, як модель первісного Всесвіту, або про що міркують буковинці, коли помішують на вогні свою ранкову кашу? (нічний BukNews)

28.09.2022, 20:47
По суті саме так, як ця кипляча вівсянка, виглядав увесь Всесвіт у перші миті після акту творення. Загальноприйнятою, до слова, включно з Вселенською церквою, нині є теорія народження простору-часу, усього нашого всесвіту під час Великого вибуху. Слово теорія, а не закон (за аналогією із законом всесвітнього тяжіння) підказує, що науковці залишили собі лазівку для відступу ???? Тобто таке тлумачення дуже вірогідне, але не остаточне.
 
Залишки реліктового випромінювання перших миттєвостей після Великого вибуху, коли часопростір був не більший за цю каструлю вівсянки, надходять до Землі з усіх закутків велетенського Всесвіту. Випромінювання відкрили зовсім випадково, коли двоє аматорів чистили від голубиного посліду велику антену, яка й зафіксувала незвичні шуми з далеких просторів космосу. (Подивіться це відео зі звуком ???? ).
 
Нинішня рівномірність температури космосу неспростовно засвідчує: перед миттєвим розширенням у ньому встановилася теплова рівновага. Адже весь той огром нинішнього Всесвіту з тими сотнями мільярдів галактик, який не піддається звичайній людській уяві, в початкові миті існування часопростору був не набагато більшим за розмір посудини, у якій кипить моя вівсянка. Точніше самої каші, без стальних стінок, що визначають її форму. За наступні мільярди років вже значно більший за мою каструлю космос вистигав однаково у найвіддаленіших закутках своєї протяжності.
 
Те, що здавалося мертвою космічною порожнечею не тільки було насичене досі не пізнаною темною енергією, яка й забезпечила миттєве розширення (космологи називають цей процес звичним для землян словом «інфляція») часопростору на нинішні мільярди світлових років, але також містило невидимі квантові флуктуації. Так як бульбашки пари, що вириваються на поверхню вівсянки, позначають ділянки, де вода здійснює фазовий перехід у газоподібний стан, так у всесвіті це визначає місця, в яких припинилась інфляція і почалися інші процеси.
 
Закріплені у ділянках часопростору, що швидко віддалялися одна від одної, квантові збурення, започаткували процес, що триває вже 14 мільярдів років. Притягування/скупчення народжених внаслідок Великого вибуху частинок матерії у газові туманності, зірки і планети. Усе це одночасно із виплавленням (насправді тут треба писати шляхом зворотного бета розпаду, під час якого одна з чотирьох відомих нині сил природи - так звана слабка ядерна взаємодія - уможливлює процес перетворення протона у нейтрон) у надрах зірок більшості відомих нам хімічних елементів, що розліталися безкінечними просторами космосу після кожного вибуху наднової зорі.
 
Одна з мільярд мільярдів надцята комбінація цих хімічних елементів врешті створила десь на периферійній околиці видимого Всесвіту органічну молекулу, здатну до самовідтворення.
 
Ще через мільярди років еволюційних мутацій ця молекула привела мене до кухні, де я варю свою вівсянку, а вас до читання цієї захопливої історії людського пізнання. Словом, а про що ви міркуєте, коли помішуєте на вогні свою ранкову кашу?
 
Юрій ЧОРНЕЙ
 
https://www.facebook.com/100002708041575/videos/1417966252026289/
 
 

Редакція BukNews запрошує своїх читачів стати співтворцями нового порталу www.buknews.com.ua    

  • 1. Роблячи промоцію наших матеріалів у соціальних мережах і серед потенційних жертводавців.
  • 2.Жертвуючи на розвиток нового порталу.
  • 3.Фінансово підтримуючи роботу редакції.
  • 4.Інвестуючи в гонорарний фонд і таким чином збільшувати кількість і якість матеріалів.
  • 5.Ставши меценатом окремих проектів.  

Редакція BukNews є неприбутковою організацією, яка існує за рахунок грантів та пожертв. Нас не фінансує жодна з партій і громадських організацій, жоден бізнесмен і політик, і ми не представляємо інтереси жодної чи жодного з них. За детальнішою інформацію пишіть на адресу buknewscvua(равлик)gmail.com 

(Вдячні колегам з сайту РІСУ за чітке формулювання типових для всіх незалежних ЗМІ країни обставин, в яких їм доводиться працювати  і зумовлених цим потреб).  

Нам потрібна ваша підтримка –  ПІДТРИМАЙТЕ BUKNEWS???????? благодійним внеском. 

1