Крок у темряву. Чернівецька міськрада відступає від принципів прозорості

Крок у темряву. Чернівецька міськрада відступає від принципів прозорості

09.08.2018, 23:51

Повернення до непрозорості, корупційних ризиків і закритості. Депутати з голосу віджбурнули Чернівці на кілька років назад. На сесії міської ради обранці скасували допороги та збільшили суму закупівель без тендера з тридцяти до двохсот тисяч гривень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Погане планування, обхід конкурсу: Чернівецька міська рада відкрила дорогу тіньовим схемам і недолугості чиновників

АЛЛА ПОДЛЄСНА, ЖУРНАЛІСТ: «8 липня депутати проголосували за проект-рішення про зміни щодо закупівель на сайті Прозорро. Відтак, міська рада має право не проводити конкурс на послугу, яка коштує менше 200 тисяч гривень. Поки така система діє лише у рамках проекту «Комфортне місто».

Так на прийняте депутатами рішення реагують люди на Фейсбук-сторінці «Закупівлі Чернівці».

Замість вирішення проблеми і боротьби з корупцією. Сьогодні просто вирішили тендера загнати у кулуарщину і договорняки”.

“Рєшалово виключно в рамках чинного законодавства. Браво”.

НАДІЯ БАБИНСЬКА, СПІВКООРДИНАТОР ГРОМАДСЬКОЇ ІНІЦІАТИВИ «ЗАКУПІВЛІ ЧЕРНІВЦІ» «Насправді рішення дуже дивне. Бо розглядалося «Комфортне місто», а в результаті депутат Бурега запропонував скасувати допороги рішенням міської ради. Значить те, що ми не знаємо, яким чином буде вибирати міська рада підрядників. Конкуренції не буде, не буде зменшення ціни, економії у випадку проведення робіт, послуг. Нас просто поставлять перед фактом, що от департамент житлово-комунального господарства уклав 10 догорів за 199 тисяч з підприємцем. Я не здивуюся, що цей підприємець буде мати відношення до депутатів міської ради».

Закупівлі у проекті «Комфортне місто» здійснює Департамент житлово-комунального господарства Чернівецької міської ради. Проект-рішення, який скасовує для них проведення тендерів для послуг менших 200 тисяч гривень запропонував депутат від Батьківщини Юрій Бурега.

ЮРІЙ БУРЕГА, ДЕПУТАТ ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ (ПАРТІЯ ВО «БАТЬКІВЩИНА»): «Дуже багато залишилось коштів на рахунках розпорядників, які не були освоєні через цю процедуру. І доріг і міжбудинкових проїздів не було зроблено. Коли встигли зробити документацію на перший раз ніхто не подавався на прозоро і розпорядник не встиг використати їх в кінці року, бо вже термін будівельний закінчився. 

– На вашу думку, ваш проект-рішення не буде закривати тіньові схеми?

– Та ні, я ще раз скажу, якщо тіньова схема є, то вона тіньова. Її точно ніхто не публікує. Це, на жаль, не є тою перепоною для того, щоби зупинили оці тіньові схеми. Все одно людський фактор тут був є і залишається».

Заступник Чернівецького міського голови Володимир Середюк підтримав ініціативу депутатів. 

- Сьогодні досить жваво як у ФБ так і в ЗМІ обговорюється питання вчорашнього рішення депутатів міської ради, яким було скасовано обмеження по сумі допорогових закупівель для департаменту ЖКГ, - прокоментував ухвалене рішення на своїй сторінці у ФБ Володимир Середюк . -  Фактично, даним рішенням депутати лише привели даний процес у відповідність до чинного законодавства. При цьому, на роботу тендерного комітету дане рішення не має жодного впливу, оскільки як до, так і після прийняття даного рішення, тендерний комітет проводить закупівлі на суму більше 200 тис. на товари та послуги і 1,5 млн. грн. на роботи.

Наразі дане рішення дозволяє ДЖКГ проводити допорогові закупівлі без застосування система Prozorro. Однак, згідно ст.2 ЗУ "Про публічні закупівлі" , якщо сума закупівлі перевищує 50 тис. грн., департамент зобов'язаний оприлюднити звіт про укладений договорів в системі електронних закупівель. Таким чином як громадськість так і правоохоронні органи мають всі можливості для здійснення контролю та моніторингу за процесом закупівель в ДЖКГ.

Чи є це рішення позитивним? На мою думку - так.

Оскільки, як показує практика, закупівлі на відносно незначні суми, не викликають значного інтересу у підрядників. І досить часто ми маємо ситуації, коли ніхто на торги не заявляється. В такому випадку необхідно повторно оголошувати закупівлю. А це все втрачений час, за який вже могли б виконуватись такі необхідні для міста роботи!"

Допорогові закупівлі – це тендери на суми менше 200 тисяч гривень для товарів та послуг та півтора мільйона гривень для робіт. У програмі «Комфортне місто» їх проводити не будуть.

МИКОЛА ПРОДАНЮК, КОЛИШНІЙ КООРДИНАТОР PROZORRO У ЧЕРНІВЕЦЬКІЙ ОБЛАСТІ: «Я за допорогові закупівлі, але бачу, що вони у нашому місті зайшли у глухий кут, конкретно по програмі «Комфортне місто». І чиновники, які хотіли обійти дану систему, знайшли способи це зробити. То депутати зараз пробують це питання вирішити – результати давайте подивимося. Результат буде за кілька місяців. І якщо його не буде, не буде хороших підрядників, я буду категорично спілкуватися з депутатами для того, щоби вони повернули допорогові закупівлі».

ВАСИЛЬ ПРОДАН, СЕКРЕТАР ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ: « – У вас є зараз можливість накладати вето на рішення. Тобто на це не будете?

– Я ще буду радитися з керівником юридичного управління. Але на сьогоднішній день ні працівники юруправління ні інші не бачать причин, щоб накласти вето.

– Яка гарантія, що підприємства виконуватимуть свої роботи, якщо не буде проведено тендер?

– Це моя відповідальність і так само відповідальність керівника департаменту».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖЗаступник Чернівецького міського голови Середюк захищає відміну тендерів для закупівель до 200 тис грн

Проект-рішення про скасовані допорогові закупівлі оприлюднять протягом трьох днів на сайті Чернівецької міської ради. Як розповіла Надія Бабинська, координатори «Закупівель Чернівців» це рішення плануюють оскаржити.

АВТОР: АЛЛА ПОДЛЄСНА

Джерело: https://bukovyna.tv/chernivetska-miska-rada-skasuvala-doporogovi-zakupivli/

1