Краще би чернівецькі підлітки обов'язково здавали історію, ніж потрапили під вплив російської субкультури 'ПВК Редан', - думка

Краще би чернівецькі підлітки обов'язково здавали історію, ніж потрапили під вплив російської субкультури "ПВК Редан", - думка

01.03.2023, 22:45

Після сьогоднішнього спілкування наживо з міністром освіти і науки України Шкарлетом у мене склалося враження, що у нього якийсь особистий пунктик з приводу обов'язкового компоненту з історії у цьогорічному мультитесті.

Розумію, що за останні кілька тижнів йому довелося багато дискутувати про це. І, можливо, тому він так нервово реагує на це запитання. Але також є відчуття наче він комусь пообіцяв, що обов'язкової історії на мультитесті не буде і крапка. Може у нього самого хтось цього року складатиме мультитест? І вони просили не робити історію обов'язковим предметом ????

Але жарти жартами, шкодую, що через наші балачки з колегами перед пресконференцією геть вилетіло з голови запитання про російську субкультуру, під вплив якої на дев'ятому році війни підпали наші українські діти. Розумію, що це клопіт у першу чергу батьків, але й система освіти, в якій діти задіяні не менше часу, мала би передбачати і упереджувати цю ворожу маніпуляцію їхньою свідомістю.

Може, їх краще історією зайняли би, ніж дозволяли промивати мізки російськими технологіями? Ось про що пан міністр мав би подумати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чернівецькі підлітки потрапили під вплив російської субкультури "ПВК Редан": поліцейські попередили масову бійку біля "Майдану"

Нагадаємо, під час свого візиту до Чернівців, спілкуючись із пресою,  міністр освіти і науки Сергій Шкарлет висловив переконання, що історію України не треба вивчати під примусом, її мають навчати з малих років своїх дітей батьки.

Зокрема, один із представників ЗМІ поцікавився, чому в національному мультипредметному тесті 2023 року обов'язковими будуть лише 2 предмети – українська мова та математика, а історію України, яка була третім обов’язковим предметом минулоріч, прибрали зі списку (тепер її можна складати за бажанням).

На що Сергій Шкарлет згадав про опозиційні фракції.

"Історія України - обов’язковий компонент для кожного українця. Депутати окремих опозиційних фракцій використовують деякі речі і деякі контекстні питання з історії України в якихось своїх політичних амбіціях. Але вивчати історію під примусом вважаю неприпустимим. Вивчення історії України має починатися з родини. Де батьки свідомо маленького українця або україночку мають навчати історії. Відтоді будуть патріоти, відтоді будуть українці. А якщо це тільки під іспит – можна зазубрити, а через два тижні все позабувати. Кожен українець має знати історію України незалежно від того, чи складати йому НМТ, ЗНО і все інше".

Тест із історії України також є одним із наборів до вступу, додав Шкарлет. Він зазначив, що "вагові коефіцієнти саме на гуманітарні спеціальності для історії України в тому наборі, де є історія України, будуть більшими, ніж для всіх інших".

На зауваження кореспондентки molbuk.ua, що за таким принципом тоді можна не складати як обов’язкові і іспити з української мови та математики, міністр сказав, що у цьому запитанні є доля маніпуляції. 

"Не можна так сказати про українську мову та математику, оскільки на сьогодні найбільша прогностична валідність вивчення української мови та математики закріплена законом і вивчається повністю весь цикл у школі. Тому це трохи маніпуляція з вашого боку. Коли історія України буде вставлена в ДПА – до речі, такі законопроєкти начебто вже є підготовлені, - то зовсім буде інша картина і ситуація.

На репліку журналістки "все ж таки шкода, що саме цей предмет постраждав", Сергій Шкарлет сказав, що у нас вільна країна, і кожен, хто хоче, може обрати для вступу іспит з історії України.

"У вас є діти, які будуть вступати? Хай оберуть історію. У нас вільна країна. Тоді вам не шкода дітей, які будуть вступати на медичні спеціальності і готували хімію та біологію? Чи десь є діти кращі, десь є діти гірші?

Тому й треба дати вибір дитині, батькам свідомо відповідно до того напрямку, куди він хоче вступати, вибрати свою спеціалізацію. Для чого ми тоді будуємо стандарт старшої профільної школи? Ми в Євросоюз ідемо чи куди? Ми будуємо стандарт старшої профільної школи, де дитина чітко має профілізуватися залежно від того, технічний у неї склад розуму чи гуманітарний, хоче вона бути медиком чи нанотехнології якісь розробляти…

Це різні варіанти, різні освітні моделі. Якщо ми йдемо до європейської, то й треба давати нашій дитині європейський вибір до того, до чого в неї є схильності, як вона має навчатися", - сказав міністр освіти і науки.

Як відомо, у Національному мультипредметному тесті 2023 обов'язковими будуть лише 2 предмети – українська мова та математика.

Історію України, яка була третім обов’язковим предметом минулоріч, прибрали зі списку. Тепер її можна складати за бажанням.

пише molbuk.ua

 

 

 

 

BukNews запрошує своїх читачів стати співтворцями нового порталу www.buknews.com.ua        

  • 1. Роблячи промоцію наших матеріалів у соціальних мережах і серед потенційних жертводавців.
  • 2.Жертвуючи на розвиток нового порталу.
  • 3.Фінансово підтримуючи роботу редакції.
  • 4.Інвестуючи в гонорарний фонд і таким чином збільшувати кількість і якість матеріалів.
  • 5.Ставши меценатом окремих проектів.  

Редакція BukNews є неприбутковою організацією, яка існує за рахунок грантів та пожертв. Нас не фінансує жодна з партій і громадських організацій, жоден бізнесмен і політик, і ми не представляємо інтереси жодної чи жодного з них. За детальнішою інформацію пишіть на адресу buknewscvua(равлик)gmail.com 

(Вдячні колегам з сайту РІСУ за чітке формулювання типових для всіх незалежних ЗМІ країни обставин, в яких їм доводиться працювати  і зумовлених цим потреб).  

 Нам потрібна ваша підтримка –  ПІДТРИМАЙТЕ BUKNEWS благодійним внеском. ????????

 

1