Ковальський передав «привіт»  Яценюку за призначення на керівну посаду далекого від лісу «спеціаліста»

Ковальський передав «привіт» Яценюку за призначення на керівну посаду далекого від лісу «спеціаліста»

01.09.2015, 00:15
Буковинські лісівники спробували виправдатися за вирубки, які проводяться на території області, однак громадські активісти їм фактично зробити це не дозволили. Під час прес-конференції, яку 31 серпня організувало Чернівецьке обласне управління лісового та мисливського господарства, можна було почути звинувачення як зі сторони представників громадських організацій лісівникам, так і збоку лісівників активістам. Анонсований захід дуже швидко перебрав форму з дискусії на викривально викрикувальні взаємообрази.
 
На початку анонсованого заходу перший заступник начальника обласного лісового господарства Роман Череватий заявив, що всі звинувачення від громадських активістів лісівникам за незаконну вирубку лісів на Буковині є неправдиві та безпідставні. Він зіслався на результати двох перевірок, які нещодавно проводилися в лісовому господарстві області, і які не знайшли жодних порушень.
 
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Перевірка лісгоспів Чернівецької області не виявила значних порушень
 
Прокуратура Чернівецької області не знайшла підтвердження фактам порушень у лісовій галузі, про які заявляли громадські активісти
 
«Знаючи правду, мені приємно слухати ту брехню, яку про нас говорять. У нас обсяг реалізованої продукції за перше півріччя 2015 року склав 228 млн. грн. В минулому році цей обсяг складав 170 млн. грн. Хочу зауважити, що кількість реалізованої деревини на експорт склав 98 тис. м куб. Минулого року цей обсяг був 141 тис. м куб. Хочу, щоб ви всі звернули увагу на ті звинувачення, які до нас ідуть, що ми збільшуємо обсяг реалізації деревини на експорт. Він у нас зменшується», - зазначив лісівник.
 
Після свого виступу Роман Череватий продемонстрував відеонарізку з коментарями колишнього працівника лісгоспу Володимира Дарчука, який висловлює звинувачення у бездіяльності теперішньому керівництву та потуранні незаконної вирубки лісу. Прокоментувати висловлені звинувачення повинні були керівники основних лісових господарств краю.
 
Однак прокоментувати лісівники не встигли.
 
Громадський активіст Юрій Ковалець фактично перервав хід прес-конференції, висловлюючи сумніви в об’єктивності проведення комісіями перевірок обласних лісгоспів. Наступними пролунали звинувачення за незаконну вирубку лісового фонду Буковини та навмисного приховування слідів рубки. Юрій Ковалець наводив факти виявлених активістами лісовозів, які безперешкодно транспортували дерева з лісгоспів. Також активіст зачепив питання люстрації теперішніх очільників лісової галузі області. На підмогу Юрію Ковальцю виступили й інші присутні в конференц-залі активісти. Вгамувати обурених шукачів правди лісівникам було важко.
 
«Ми надали документи в прокуратуру, де є висновок вчених Буковини на чотирьох аркушах, що модрину необхідно внести до цінних порід дерев. А вона була варварським способом, і ми задокументували це, вирубана. І замаскована. Якщо в пень рубають, то пні не маскуються і їх не присипають стружкою, повірте мені», - заявив громадський активіст.
 
Натомість пояснення самих лісівників слухати особливо ніхто не хотів. Лише поодинокі коментарі Романа Череватого можна було розчути в гулі активістських звинувачень, які лунали в залі.
 
Зрештою слово дали директорові «Берегометського лісгоспу» Миколі Ракевичу, який зачитав офіційні дані про обсяги вирубаного лісу на його підконтрольній території та розповів про проблему всихання дерев.
 
Загалом з доповідей лісівників виглядало, що все під контролем, а ті дерева, які спилюють і вивозять, - переважно справа рук приватних підприємців. І власне самі лісівники буцімто стають жертвами вирубки.
 
Високий градус давно вже не прес-конференції спробував вгамувати колишній начальник управління лісового господарства області Анатолій Ковальський. Він дорікнув і громадським активістам, і теперішнім керівникам лісового господарства за суцільні звинувачення одне одному, образи та відсутність бодай якогось діалогу. «Риба гниє з голови» стало ключовою тезою виступу заслуженого лісівника України – Ковальський передав «привіт» нашому землякові, прем’єр-міністру Арсенію Яценюку та «подякував» за призначення на керівну посаду в лісовому господарстві країни далекого від лісу «спеціаліста». Звідси й починається корупція. З такою думкою погодилися і активісти, і лісівники.
 
Під завершення прес-конференції громадські активісти запропонували лісівникам вкотре зібратися для обговорення існуючих проблем в лісовій галузі краю разом з правоохоронними органами, на що лісівники традиційно погодилися.
 
Джерело: БукІнфо 
 
 
 
 
 
 
 
Джерело: БукІнфо 
1