Колишній директор кінопалацу 'Чернівці', який хочуть ліквідувати, проти повернення його приміщення іудейській громаді

Колишній директор кінопалацу "Чернівці", який хочуть ліквідувати, проти повернення його приміщення іудейській громаді

19.04.2023, 11:43

 Нехай кінотеатр служить нашому місту, нашим дітям, онукам та правнукам, - висловив свою позицію з приводу можливого повернення приміщення Темплю іудейській громаді колишній директор кінопалацу "Чернівці" Руслан Зварун. 

- Жодні Мільмани ніякого Темпля там все одно не збудують. Тільки язиком вміють молоти, більше нічого, - вважає Руслан Зварун. - Ні побудувати, ні утримувати його не зможуть. Так склалась історія. Одна влада спалила, інша влада за народні гроші збудувала новий об'єкт. Все. Решта навіть свої об'єкти утримувати не можуть. Стоятиме і розвалюватиметься ще тридцять років, поки ви всі не постарієте... 

- Ну, так Мільман і Текстилку хотів видурити, і що?! Кінотеатр збудовано у якому році? А спалили його румуни в якому році? Невже не можна включити елементарну логіку і перестати вірити всім казкам спритників?... Викинути 900 дітей із Текстилки куди? Тільки тому, що Мільману хочеться розбагатіти на темі?!

- Якщо хочуть відібрати об'єкт, тоді нехай збудують у центрі рівноцінну будівлю для культури та передадуть місту. Тоді можна буде говорити про справедливість. А так… Просто спроба віджати цінний культурний об'єкт у культури під гарними словами...  Нашим дітям та онукам треба залишити тільки генделики, а культура їм не потрібна. Ну навіщо їм культура, правда? Майбутнє у наших дітей має бути тільки в ґенделиках та заробітчанстві. На більше вони не заслуговують. Правильно, дбайливці за "історичну справедливість"?  

- Будівлю потрібно знести і заново, з фундаменту розпочати будівництво. Набагато простіше взяти і побудувати точну копію Темпля і в кілька разів дешевше обійдеться на новому місці і ближче до реалістичності, аніж усі ці хороводи ні про що...

Щодо самого кінопалацу, то його колишній директор Руслан Зварун написав таке:

З 11 кінотеатрів міста "Жовтень" залишився один, оскільки він був найкраще спроектований. Технічно був грамотний проект. Тому він і зміг вижити з усіх, оскільки було закладено гарний економічний потенціал у проект. Ресурсу вистачило на 60 років. Останній капремонт був у 1978 році. Але за капризом Китайгородської вирішили вбухати гроші в ремонт Дружба/Миколайчука. Іронія в тому, що за ті ж гроші місто змогло б відремонтувати два об'єкти - Жовтень/Чернівці та Текстилку. Але одна дурість нашарувалась на такі проблеми через карантин коронавірусу і потім війною.

- Ось через всі ці нескінченні інтриги і по дурості Китайгородської та її бажання попіарити свою доньку ми і вбухали півтора мільйона доларів у марний і мертвий проект ремонту кінотеатру Дружба. Що ж нову відремонтовану будівлю не оформили як комунальне підприємство, а через аферу Сафтенко та її обманом фінуправління посадили на бюджет та оформили "бюджетною установою"? Ну який там творчий центр? Однозальний кінотеатр, хол та все. Ось і доводиться всі заходи чи в холі влаштовувати, чи в залі. Справжній творчий центр – це Юність Буковини та Текстилка. Все! Більше добрих будівель для творчості немає. Юність належить області, Текстилка місту. 

Давайте по порядку. Упорядкуємо та відокремимо факти від домислів (припущень), - пропонує Руслан Зварун

Факт #1. До 2011 року міськрада виділяла гроші на обидва кінотеатри. У 2006 році було зроблено за рахунок міськради проекти ремонту обох кінотеатрів.

Факт #2. У 2008-му ремонт фасаду (+проект на фасад) + заміна мпласт-вікон повністю, робили до 600-річчя за рахунок міста. Я читав усі документи+ документи перевірки від СБУ, КРУ та Прокуратури.

Факт# 3. У 2011-му міськрада також виділила 40 тисяч гривень на ремонт туалетів - демонтували унітази, поставили чаші Генуа, прибрали пісуари в чоловічому та поставили нову плитку. Цей ремонт досі.

Тому в 2013 році Олександр Паскар мене попередив, щоб ремонт туалету не робити років 7-8, оскільки виділялися гроші з бюджету і це заборонено законом. Тобто. не можна через рік-два знову робити ремонт.

Факт #4. З 2013 року жодної копійки грошей кінотеатр з бюджету не отримував. У 2012 було видано поворотну допомогу від Калинівського ринку, яку ми повністю повернули. Перевірка КРУ була, перевіряла, чи все норм.

Факт # 5 . На ремонт кінотеатру Миколайчука спочатку було виділено під кінець року з Києва лише 5 млн. гривень.

Факт # 7. Ті самі 5 млн. гривень могли виділити ТІЛЬКИ ПІД ГОТОВИЙ ПРОЕКТ. і таких готових проектів у культурі було лише ДВА: наш та Миколайчука. Витягли Миколайчука лише через хотілки Китайгородську. Її дочка тоді бігала піарилася там на руїнах і, крім того, їй із культури потрібно було виділити 300 тисяч (10 тисяч євро) на її "кіношку". А народ у нас довірливий, любить казки слухати, але не любить мозок включати і користуватися калькулятором. А це набагато важливіше, ніж усі розмови та дурниці.

Як тільки на першому обговоренні в міськраді я спробував звернути комісію до здорового глузду і поглянути на питання з економічної доцільності, так на мене всі ці чиновники-заступники Китайгородської почали шикати, заткнули і більше мене на ці обговорення не викликали.

Волинець у свою чергу порадив не витрачати нерви "грошей є всього 5 млн.. це будівництво розтягнеться років на 10-15 і не факт, що добудують. У нас все так.." Тому я трохи заспокоївся і втратив увагу до об'єкта, своїх турбот вистачало.

факт #8. Перші розкрадання на будівництві Миколайчука потягли кримінальні справи. Закінчилося все несподівано - підрядник померла, її схопив інфаркт у Формаркеті. Але дама до цього встигла покататися в кругосвітнє на круїзному лайнері (місто у нас маленьке, легко перевірити)

Факт # 9. Усі депутати розуміли, що витрачати туди безглуздо, але назад дороги не було через політичні баталії. Так і домучили об'єкт.

Факт # 9. Проект невдалий. Усі однозальні кінотеатри у світі збиткові. Тому Миколайчука не виняток, і його треба було будувати 3-х зальним, щоб був рентабельним. Або як творчий центр - будувати як Юність Буковини. Але вносити зміни до проекту ніхто не хотів і не ризикнув. У результаті маємо те, що маємо.

Факт # 10. Хто мав стежити за перебігом будівництва та піднімати всі супутні та важливі питання? Відповідь очевидна всім - начальник управління культури, тобто. Юля Сафтенко. А що робила Юля? Як завжди... нічого, тільки імітація роботи.

Факт # 11. Кінотеатр Миколайчука мав бути комунальним підприємством і працювати на госпрозрахунку як ми. Тому й почалися розмови "Руслан Миронович, забирай колектив та майно і переходь туди".

Я попросив два місяці "на подумати" та вивчити питання. Їздив, дивився на будівництво, на проблеми та мінуси. Потім доповів ситуацію в міськраді і почалося "а що робити?" Я запропонував три варіанти:
1. Внести істотні зміни в проект і переробити, щоб об'єкт зміг працювати.
2. Позбутися об'єкта - здати в оренду.. продати... що завгодно, аби скинути цей головний біль.
3. Поєднати два в одне підприємство, надати фінпідтримку на перший рік і за рахунок оптимізації штату + розкладу можна було б вижити обом.

Міськраді сподобалися 2 і 3 варіант. Довго обговорювали без нас.

До відкриття Миколайчука вирішили поєднати обидва.

Але тут, як звичайно, передбачити поведінку мавпочки з гранатою неможливо, так і неможливо передбачити поведінку Сафтенко на посаді начальника. Юля прийшла до фінуправління до Бамбуляка і обдурила її та Паскаря, сказала що ми категорично проти з'єднання і потрібно терміново оформити Миколайчука як "бюджетну установу". Всі були в шоці, купилися на її обман і вона провела рішення через сесію.

Ніхто навіть не додумався нас викликати і поставити прояснюючі питання.

Про Федорука.. одна досвідчена і далеко недурна людина в приватній бесіді мені розповідала, що Федорук мав ідею кожні два роки робити капремонт одного культурного об'єкта в місті. Такий план розвитку. Як на мій погляд, дуже мудре рішення і якби такий план реалізований, у мене б не було такого нагромадження за роки презирства ні до ледарки Юлі, ні до поетеси Китайгородської, що витає в хмарах. Але на жаль, реальність виявилася зовсім не оптимістичною. Люди самі винні, що обирають таких непотрібних неуків у начальники. А у житті за все треба платити.

Тому я не жартував, коли ставив Вам і Сергію Воронцову закид, що і ви, і він могли б стати хорошими начальниками культури. І наприклад, той самий Олександр Мадей також може стати хорошим начальником.

Але у всіх вас чомусь є якась скутість і невпевненість у своїх силах. Тому й лізуть нахабні та безпардонні хабалки та неуки. А всім вам тільки й залишається охати та ахати.

За кінотеатр Чернівці... добре те, що назву нарешті поміняють. Це вже добре. Погано, що Лесюк із тією поганою хабалкою із Миколайчука вже вирішили сцену в кінотеатрі ламати. Будуватимуть у великій залі під свої безглузді сільські танці. Вони ж цю хабалку з якогось сільського клубу притягли і тепер вона "в.о" до Миколайчука. Але в культурі її на дух не виносять - тупа і нахабна говорять до краю. А в конфлікті між двома хабалками завжди перемагає нахабніша і безпардонніша. Так що Юльку вона швидше за все налякає. І Юля дасть їй загробити все. Тим більше, мізків у них там немає ні в кого.

Троє дітей складно звільнити, відновиться. Тільки через це. Навіть Продан її не витримав і наказав звільнити, але не встиг, прийшов Клічук. І Юля дісталася Клічуку "в спадок" як головний біль.)) Але якщо зможе, я особисто прийду до нього на прийом, вклонюся при всіх йому в пояс і подякую за корисну справу для культури міста. І на знак глибокої вдячності та поваги презентую йому Хенессі, щиро і від щирого серця. Обіцяю прилюдно, якщо зможе зробити.

А призначили її дуже просто - зажадала від Каспрука посаду і всіх попередили, що на конкурсі шансів немає. На конкурс прийшла лише якась смішна співачка та хлопець – рокер. Мабуть, по приколі пішов. Причому виявився найрозумніший серед трьох. Але в останній момент зрозумів, що загрався та знявся прямо з конкурсу.

Той хлопець, як помічник він непоганий, піддається навчанню і не дурний. До речі, саме він і був її протеже на Миколайчука, але альтернативні його злили і поставили дурного й бездарного, а він якраз і був на голову здібніший і розумніший.

..якщо б Юля не влаштувала цей дурдом з оформленням на бюджет Миколайчука і міськрада оформила, як планували з'єднати два комунальні в одне, я б саме такого, як він і приглядав взяти в заступники по творчій частині, я Галині Крупі саме про це й говорив. Завжди потрібно вибирати найбільш здатних із можливих та навчати. Так правильно. Тільки в такому разі є прогрес та розвиток.

Пояснюю на пальцях: Лесюк ніякий сам собою. Безрезультативний виконавець. Він не яскравий і не успішний підприємець, як, наприклад, Роман Кличук. І не підкований економічно грамотно, як Євген Маховіков.

Я ж завжди порівнював, наприклад, яким був потужним та досвідченим заступником Олександр Паскар. Адже на ньому все й трималося у нашій культурі усі роки. З такими розумними як Олександр Євгенович Паскар приємно працювати! Або був би наприклад на місці Лесюка той же Євген Маховиков, все давним-давно змінилося б на краще!

А так я бачив, що Лесюк лише казками годує. Обіцяє та не робить абсолютно нічого. Просто час втрачаєш з такими марно.

Ну а те, що Ви вказали про заходи, що альтернатива проводить у Миколайчука)) Сміятиметеся, але саме це я і радив робити Лесюку. І пояснював на пальцях у деталях. ))

Щодо драмтеатру, я свій діагноз поставив. Мені вже й так усе там зрозуміло, чим закінчиться. Бойко зробив дурість, що пішов на таке авантюрне працевлаштування.

Потім за Марчаком лікті кусатимете. Він був компетентний, навіть за всіх його слабкостей.

А всі ці забави з цією малою сценою.. нісенітниця це ні про що. Дитячі забави, не більше. Спроба бізнесу на наївних та дилетантах. Там навіть серйозно говорити нема про що.

ДОВІДКОВО: 

Комунальне підприємство "Головний широкоформатний кінотеатр вищого розряду "Чернівці" припинить свою діяльність і буде приєднаний до до комунальної бюджетної установи "Культурно-мистецький центр імені Івана Миколайчука".

Про це йдеться у проекті рішення Чернівецької міської ради. Питання приєднання буде розглядатися на сесії міської ради 27 квітня.

"Припинити в результаті реорганізації комунальне підприємство "Головний широкоформатний кінотеатр вищого розряду "Чернівці" за адресою вул. Університетська, 10 шляхом приєднання до комунальної бюджетної установи "Культурно-мистецький центр імені Івана Миколайчука" за адресою вул. Головна, 140. Встановити, що в результаті реорганізації, майно, майнові та немайнові права і обов’язки Кінотеатру "Чернівці" переходять до КБУ "КМЦ ім. І.Миколайчука", - йдеться у документі.

 У міській раді мають затвердити склад комісії з припинення в результаті реорганізації шляхом приєднання Кінотеатру "Чернівці".
Управління культури міської ради повинно звернутися до Державного агентства України з питань мистецтва та мистецької освіти щодо погодження виключення Кінотеатру "Чернівці" з базової мережі закладів культури.

 

Редакція BukNews  готова надати місце для оприлюднення власних позицій зі згаданих у дописах Руслана Зваруна проблем усім названим і не названим ним фігурантам цього допису. Для того, щоб читачі могли отримати повну та об'єктивну інформацію з усіх порушених питань. 

 

 



Нам потрібна ваша підтримка –  ПІДТРИМАЙТЕ BUKNEWS???????? благодійним внеском. 

1