Коли Каспрук пропонував обговорювати виконком, Продан і Ко хотіли долати вето, коли мер скликав сесію - долати вето відмовилися, тепер знову хочуть обговорювати виконком...

Коли Каспрук пропонував обговорювати виконком, Продан і Ко хотіли долати вето, коли мер скликав сесію - долати вето відмовилися, тепер знову хочуть обговорювати виконком...

28.01.2016, 14:46
Депутати Чернівецької міської ради на черговій сесії відмовилися обговорювати запропоновані міським головою Олексієм Каспруком кандидатури виконавчого комітету. За рішення перенести розгляд питання з порядку денного проголосували 27 чоловік. 

Пропозицію відкласти це питання для ознайомлення запропонувала голова міської фракції "Солідарність" Наталія Якимчук, посилаючись на низку розбіжностей із логікою законодавства. Депутати вважають, що рішення  не підготовлене з суто технічних причин. Зокрема, рішення про персональни склад виконкому було оприлюднено міським головю за вісім днів до сесійного засідання (це порушення термінів встановлених законодавством України), крім того, ще не обрано секретаря міської ради.  
 
 
Після оприлюднення результату голосування між депутатами виникла суперечка. 
 
Депутати від «Народного контролю» Юлія Сафтенко, Іван Гончарюк та представник БПП «Солідарність» Андрій Романчишин попросили ще раз поставити питання персонального складу виконкому на голосування. Апелювали їм Аліна Олевич з «Самопомочі», Василь Продан, Валерій Чинуш з «Рідного міста». Аргументом було те, що депутати не встигли познайомитися з кандидатурами членів виконкому.

Врешті Олексій Каспрук запропонував депутатам повернутися до повторного голосування. Однак за таке рішення проголосували тільки 17 депутатів.

Питання персонального складу виконавчого комітету міськради швидше за все розглянуть наступної сесії.
 
Нагадаємо, міський голова Олексій Каспрук відповідно до вимог закону подав на затвердження міської ради кількісний та персональний склад виконавчого комітету міської ради. Проект рішення сесії міської ради з цього питання, біографічні дані кандидатів до складу виконавчого комітету оприлюднено на сайті міської ради. З кандидатами до складу виконавчого комітету від міського голови може ознайомитися громада міста. До 28 січня ц.р. депутати міської ради також мали можливість ознайомитися з кандидатами, зустрітися з ними на засіданнях депутатських комісій.
 
Водночас лідер фракції "Рідне місто" переконував депутатів, що знайомитися з кандидатами - передчасно.
 
- Передчасно пропонувати наступний виконавчий комітет у складі 19 осіб до того, як буде розглянуте вето, - заявляв Василь Продан суспільству, колегам і журналістам. 
 
Натомість на продовженні засідання вето подолано не було — жоден з депутатів не проголосував.

«Це мабуть вперше в історії міськради таке голосування», - резюмував Олексій Каспрук, коли на табло з’явилася інформація, що з 39 присутніх взагалі не голосували 34. П’ятеро натиснули кнопку «Утриматися».

Коментуючи ці результати міський голова Олексій Каспрук заявив, що не бачить доцільності в таких засіданнях Чернівецької міської ради, коли «сперечаються за якісь коми», а не займаються вирішенням життєвоважливих питань в місті. Про свою думку він розповів після сесійного засідання журналістам.

Олексій Каспрук нагадав, що в серед депутатів є такі, які хочуть будь-якими способами заблокувати роботу міської ради.

«Є намагання частини депутатського корпусу такими дріб’язковими, процедурними питаннями, всілякими юридичними суперечностями затягнути роботу Чернівецької міської ради, заблокувати її. Ми чудово розуміємо, що в тій ситуації, яка є в Україні, годинами займатися і збиратися на якісь такі дурні пленарні засідання, де треба сперечатися за якісь коми, це точно не продуктивна й не конструктивна робота», - зазначив мер.

«Я завжди буду стояти на тому, щоб міська рада, міський голова, виконавчий комітет дотримувалися чинного законодавство. А законодавством передбачено, що пропозиції до персонального складу комітету вносить міський голова. До мене було багато звернень і від політичних партій, і громадських організацій, городян міста з пропозицією включити їх до складу виконавчого комітету. Це моє право і право депутатів відповідно до закону прийняти ці кандидатури, або відхилити їх. Тоді я шукатиму заміну», - сказав міський голова.

Вирішили все ж сформувати виконком у складі 18 осіб та розглянути питання про його формування на наступному засіданні, яке мало відбутися 28 січня.

Але й сьогодні депутати злукавили: Депутати відмовились утворювати виконком Чернівецької міськради

За надуманою причиною нібито не змогли ознайомитися з кандидатами, хоча лише кілька днів тому самі заперечували і фактично відкинули таку можливість. 

За матеріалами БукІнфо, vidido.ua, Чернівці Таймс та molbuk.ua

1