Клічук та його команда зробили помилку, коли взяли собі всі комісії і посади, залишивши Продана і Михайлішина в опозиції, - екснардеп

Клічук та його команда зробили помилку, коли взяли собі всі комісії і посади, залишивши Продана і Михайлішина в опозиції, - екснардеп

30.12.2020, 15:10

Про 100 днів без критики і 1 лютого у платіжках. Народний депутат двох скликань Максим Бурбак проаналізував початок роботи новообраної Чернівецької міськради та поділився прогнозами щодо її діяльності у програмі Постфактум в ефірі телеканалу ТВА.

– Перші рішення, які ухвалила міська рада – це кадрові призначення. На цей момент ми знаємо про 4-х заступників, які належать до орбіти Романа Клічука, а також члени виконкому і депутатська більшість, яка вже нібито сформувалася, – люди, які лояльні до міського голови. Тобто це не та ситуація, коли у Каспрука не було команди на посадах.

–  Така кадрова політика, з огляду на мій досвід перебування в політиці і на високих посадах державних, зіграє з Романом Клічуком злий жарт. Тому що весь абсолют влади трохи розбещує. По-друге – Роман Клічук бере на себе всю відповідальність за те, що робиться в місті.

– З огляду на свою минулу каденцію – парламент завжди був місцем, яке не дає президентові захопити всю повноту влади, парламент – завжди поганий, завжди рейтинги ідуть донизу. І щоразу хто винен в тому, що не можна щось зробити у державі? Це парламент. Тепер злий жарт із командою Володимира Зеленського грає те, що це не уряд Шмигаля, а уряд Зеленського. Це не монобільшість «Слуги народу» у Верховній раді. Це монобільшість Зеленського. І ми бачимо за останніми дослідженнями, що не стрімко, але падає рейтинг як президента, так і його політичної сили. Тому що для людей він уособлення всієї відповідальності.

– Подивимося, що буде у Чернівцях. Думаю, що те ж саме буде і з Романом Клічуком та його командою, які взяли всі посади, у нього буде жорстка дієва опозиція в особі Продана і Михайлішина, які вже третє скликання у міській раді досить успішно опонують своїм опонентам і які знають все, що робиться в місті. Тому що Роман Клічук зараз змінив людей на тих посадах, які призначаються сесійно. Але вся вертикаль управлінська у Чернівцях залишилася від людей Продана. І хочу нагадати, що КЗпП ще минулого тисячоліття унеможливлює звільнення будь-якого працівника. У судах будь-хто може захиститися, що буде успішно Продан робити. Ви ж бачите, під час останніх сесій, що вони робили – де тільки була вільна вакансія, Продан ставив своїх людей. Тому це буде величезний виклик перед Романом Клічуком і його командою. Я хочу їм побажати лише з цим впоратися. Тому що можна сидіти нагорі і роздавати накази, але все буде топитися на середній або на нижній ланці.

– Я би радив, якщо ця порада комусь потрібна – коли був розподіл комісій, вони зробили помилку, яка була у 2014 році у Верховній раді. Тоді після виборів, які виграла команда «Народного фронту», було зроблено розподіл комітетів і потім через роки ми зрозуміли, що (навіть наші західні партнери нам казали, що ми опозиції не дали жодного комітету) це вже виправити неможливо. А тоді Опоблок зайняв позицію «ми ні за що не відповідаємо, уся повнота влади належить коаліції». І це додатковий  публічний майданчик для того, щоб звинуватити владу у будь-яких помилках. Тому вони забрали у себе поле для маневру. Треба було дати комісії, секретарів комісій, перших заступників, щоб усі разом потім задекларували, що прийшли працювати на місто Чернівці і не займатися політикою.

– Я вбачаю, що у цьому скликанні ми побачимо наступну серію фільму під назвою «Боротьба кланів». Цю тему юзали всі команди, які йшли на місцеві вибори – у Чернівцях клан Продана воює з кланом Бурбака і це заважає. Шановні, тепер подивитесь новий фільм. Нову серію, де буде боротися один клан з іншим. Усі, хто зараз представлений у стінах ратуші, виграли вибори, але місто від цього програло.

Читайте також: На зміну одним бізнесменам до сесійної зали Чернівецької міської ради зайшли інші бізнесмени, - Бурбак

Панові меру раджу користатися режимом тиші і повного сприяння у сесійній залі, тому що коли хлопці з команди Продана і Михайлішина повернуться, вам буде непереливки.

– Ви сказали, що на зміну боротьбі двох попередніх кланів прийде боротьба двох наступних кланів. Які наступні етапи боротьби цієї групи Продана-Михайлішина проти депутатів і міського голови, які зберігають поки до нього лояльність?

– Продан і його команда дуже добре обізнані зі станом господарства міста Чернівці. «Рідне місто» і «Команда Михайлішина» – це все одна команда. Управлінська ланка – середні і нижчі щаблі – це люди Продана. У департаментах, управліннях, управлінських компаніях. Романові Клічуку, щоб отримати вплив на процеси у місті, треба робити кадрові зміни. Ми неодноразово говорили про депрофесіоналізацію в Україні. Тому це буде один із найтяжчих процесів.

– Продан, розуміючи, що його відсунули в опозицію, буде ефективно цим займатися. У нього є медіаресурс, чого немає у міського голови, у нього є інформатори, він розуміє реальний стан справ і буде цим користатися. І здобувати собі політичний рейтинг. Якщо під час прийняття бюджету буде зменшено так званий соціальний проїзний та «Віталіну тисячу», він це все почне одягати на голову міському голові.

– Наступна непопулярна у людей тема – це підняття тарифів на газ, тепло, електроенергію, що потягне зростання тарифів на воду. Наші комунальні підприємства дотуються з міського бюджету, який буде дефіцитним і в наступному році, з огляду на тритижневий локдаун, який почнеться зовсім скоро. Люди знову не отримають зарплат, не будуть сплачені місцеві податки і не зможуть повністю платити за газ, воду, тепло. «Теплокомуненерго» і «Водоканал» можуть стати на порозі банкрутства.

– І хто винен? Міський голова і більшість. Я працював і у владі, і в опозиції. Але, якщо ти конструктивна опозиція, ти можеш пропонувати шляхи вирішення проблеми. У Продана не завдання бути конструктивною опозицією. Він буде з цифрами доказувати, що при ньому було краще, а при вас стало гірше.

Наші місцеві політики вважають, що живуть на окремій планеті, яка далеко в космосі і закони фізики там не працюють. Можу їх розчарувати, що вона – тут, сила тяжіння така ж сама і всі закони політики спрацьовують. Коли ти домовляєшся з партнерами, то це треба виконувати, адже це сіє недовіру і потім ти не зможеш нормально працювати. Панові меру раджу користатися режимом тиші і повного сприяння у сесійній залі, тому що коли хлопці з команди Продана і Михайлішина повернуться, вам буде непереливки.

Джерело: https://tva.ua/

1