Грузинський патріарх написав Вселенському, що митрополит Онуфрій зробив деякі кроки для початку переговорів про канонічне відокремлення від Російської Церкви

Грузинський патріарх написав Вселенському, що митрополит Онуфрій зробив деякі кроки для початку переговорів про канонічне відокремлення від Російської Церкви

27.03.2023, 23:18

Католикос-Патріарх всієї Грузії Ілія ІІ направив листа Константинопольському Патріарху Варфоломію з приводу ситуації, яка склалася навколо Української Православної Церкви. Про це повідомляє офіційний сайт Грузинської Православної Церкви.

Висловивши глибокий біль у зв’язку з російсько-українською війною, Святіший Патріарх зазначив, що «окрім вищезазначеного, ми занепокоєні обставинами, у яких нині перебуває Українська Православна Церква».

Його Святість пояснив своє звернення до Константинопольського Патріарха тим, що «Уряд України, який керує країною в час війни, має власну позицію щодо цього й не бере до уваги глибинні релігійні міркування».

Він нагадав, що «переважна більшість священнослужителів, ієрархів і прихожан Української Православної Церкви виявили відданість своїй країні під час цієї війни, а їхня одностайність також посприяла силі України». На переконання Предстоятеля Грузинської Церкви, те, що є «ті, хто має іншу позицію», «не змінює загальну картину».

«Надзвичайно важливим є і те, що, відповідно до рішення Синоду, Блаженніший Митрополит Онуфрій відокремився від Руської Церкви та зробив деякі кроки для початку переговорів. Також важливим є те, що прагнення цієї Церкви дотримуватися канонічних правил у будь-яких церковних питаннях обумовлена веденням її представниками духовного способу життя, що визнавалося протягом століть і зовсім не обов’язково означає покірність іншій Церкві», — зазначив він.

Патріарх Ілія ІІ звернув увагу на напружену ситуацію навколо Києво-Печерської Лаври та «негаразди й з іншими храмами та монастирями».

«Можна казати напевне, що Українська Православна Церква опинилася в дуже складному становищі з багатьох боків», — наголосив він.

Звертаючись до Патріарха Варфоломія, Католикос-Патріарх всієї Грузії закликав його «якщо це можливо, Ви могли б допомогти зменшити напругу, для чого, на нашу думку, потрібно було б створити умови для мирного співіснування на першому етапі, а згодом зробити мирний крок до взаємного зближення».

«Зараз Православний світ стикається з низкою серйозних викликів, і в цих умовах будь-який позитивний крок був би дуже цінним. Хотів би завершити цей лист словами Святого Апостола Павла: «Прагніть зберігати єдність духу в союзі миру» (Єф. 4: 3). Нехай Господь дарує мир Україні й всьому світу», — йдеться насамкінець у зверненні.

 



Нам потрібна ваша підтримка –  ПІДТРИМАЙТЕ BUKNEWS???????? благодійним внеском. 

1