Франц Федорович: 'Кадровий конфлікт у лісовій галузі Буковини – це політичне питання…'

Франц Федорович: "Кадровий конфлікт у лісовій галузі Буковини – це політичне питання…"

17.12.2018, 22:56

Експерт «Версій» з економічних питань Франц ФЕДОРОВИЧ прокоментував останні гучні події у лісовій галузі області. 

«Корупція йде згори – від Держлісагенства»

«Тривалий час я був куратором лісової галузі. Але ще більший період займаюся підприємництвом. І мій бізнес нині напряму пов’язаний із деревиною: виготовляю з неї різну продукцію. Тож на собі відчуваю все, що відбувається в цій галузі. І мушу визнати:  такого, як зараз, ще не було.

Сьогодні Держлісагенство підписує з директором лісгоспу контракт лише на один (!) рік. Будь-хто вам скаже, що це пряма корупція. Людина тільки-но увійшла в ритм роботи, з’ясувала всі її тонкощі, почала ефективно працювати, аж гульк! – її дії не влаштовують Київ. Що це, як не тримання керівника на гачку? Раніше контракти підписувалися на 5, потім на 3 роки. Але на 1 рік – це курям на сміх. Усім усе зрозуміло.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Буковині лісівники поскаржилися владі на обласного керівника галузі, влада нагадала, що ліси належать народу, а не лісівникам

Безгосподарність лісгоспів, а не політика: за що звільняють директора ДП «Хотинське ЛГ»

По-друге, я ознайомився з інтерв’ю п. Сахнюка на відомчих сайтах «Український лісовод» та  «Відкритий ліс». Він, зокрема, говорить, що обсяг реалізованої продукції за 11 місяців 2018 року склав 605 млн 968 тис. грн. Тоді як 2017-го ця цифра становила 524 млн 764 тис. грн. Тобто, не зважаючи на те, що об’єм заготовленої продукції зменшився на 35,6 тис куб. м, порівняно з минулим роком, наголошую, дохід від реалізації зріс на 81 млн 200 тис. грн. Як на мене, це звичайнісінька гра цифрами. Ми ж  не є дурнями, тож розуміємо, що не може водночас реалізація збільшитися, а об’єм рубок зменшитися.  А що ж відбулося?  Звичайнісіньке підняття цін на деревину. Як наслідок, український виробник втратив конкурентоспроможність. А кому це вигідно? Аж ніяк не українській державі та її громадянам. Нині ж бо массово закриваються підприємства з деревообробки, люди втрачають робочі місця.

Так само й гра цифр щодо фонду зарплати, який насправді є мізерним, якщо його поділити на рік і на всіх працівників. А придбання форми та дорогих машин на отримані 81 млн доходу – теж, м’яко кажучи, не вельми доцільно. Галузь має більш вагомі потреби.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У 2018 році лісівники Буковини отримали 81 млн грн. додаткового доходу від реалізації деревини

На Буковині кожне зрубане дерево реєструють у Єдиній державній системі обліку деревини

Попри те, я підтримую колектив, який хоче мати керівника зі своїх рядів. І в цьому його мають підтримати як облдержадміністрація, так і обласна рада. Навіщо нам волиняни і тернополяни, коли Буковина має своїх, відомих на всю Україну, фахівців лісової галузі?

Та й потрібні зайди не нам, а тим політичним силам, які нині розпочали боротьбу за результати майбутніх виборів – як президентських, так і до Верховної Ради.

Отже, кадровий конфлікт у лісовій галузі Буковини – це політичне питання…»

Джерело: http://versii.cv.ua/ 

1


КОМЕНТАРІ (1)

Ціни підняли самі підприємці на аукціонах, а їх пониження управлінням це вже корупція. Бо правоохоронці розцінюють це так, якщо підприємці погоджуються купляти куб кругляка на аукціоні за 1500 грн на якій підставі Ви можете продавати по 1200? Ви ж наносите збитки державі. А місцеві керівники це дійсно добре, але лише для тих, хто якраз цим займається, шукає корупціїйних зв’язків

avatar

Знаючий

18 грудня 2018 09:31