До Чернівців з'їхалися євреї зі всього світу

До Чернівців з'їхалися євреї зі всього світу

10.07.2015, 17:09

Нащадки буковинських євреїв зібралися на Театральній площі у п'ятницю зранку. Їх привітали, зокрема, міський голова Олексій Каспрук та український громадський діяч і дисидент єврейського походження Йосиф Зісельс. 

Меморіальний хід вшанування пам’яті євреїв Буковини, які загинули в роки ІІ Світової розпочався від Єврейського народного дому, звідки у липні 1941 року фашистські окупанти відправили на розстріл керівництво чернівецької єврейської громади. Учасники ходи пройшли центром міста до пл. Філармонії, звідки вирушили до пам’ятного знака, встановленого на березі Прута – на місці масового розстрілу чернівецьких єврейських родин. Траурні молитви (азкари) звучатали на Єврейському цвинтарі, що на вулиці Зеленій, біля братської могили, в якій поховано 900 жертв війни.

У суботу передбачена культурно-екскурсійна програма. Саме 11 липня в сесійній залі ратуші учасників меморіального туру прийме міський голова Олексій Каспрук. Гості також відвідають відновлену синагогу та резиденцію ребе Ісраеля із Ружина у Садгорі, Чернівецький музей історії та культури євреїв Буковини, пам’ятні місця, пов’язані з іменами чернівчан – видатних діячів світового єврейства: Еліезером Штейнбаргом, Йозефом Шмідтом, Паулем Целаном та Йосифом Бургом. 

Наталія ФЕЩУК

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: До Чернівців приїдуть нащадки євреїв, що загинули тут під час Другої світової війни

1