Депутат Ткачук наполягає, що  під час об’єднання сіл треба врахувати позицію кожної громади (+документи)

Депутат Ткачук наполягає, що під час об’єднання сіл треба врахувати позицію кожної громади (+документи)

15.07.2015, 15:50

Реалізацію реформи з децентралізації  у Чернівецькій області обговорили на «круглому столі» в Чернівецькі ОДА за участі депутатів обласної ради, представників райдержадміністрацій та райрад, Регіонального офісу реформ, сільських та селищних голів, журналістів.  На минулій сесії обласної ради, нагадаємо, перспективний план формування територій громад Чернівецької області депутати взяли за основу і спрямували на розгляд у сільські, селищні та міські ради.  Місцеві громади, у свою чергу, мали ухвалити відповідні рішення щодо об’єднання територіальних громад.

Станом на 14 липня до регіонального Офісу реформ надійшло 120 рішень місцевих рад.

72 територіальні громади готові об’єднуватись з іншими селами в об’єднану територіальну громаду.

41 територіальна громада відмовилась об’єднуватись з будь-якою іншою територіальною громадою.

7 територіальних громад повідомили про продовження консультацій з громадянами з метою визначення щодо подальшої перспективи об’єднання.

Такими є  результати розгляду сільськими, селищними, міськими радами питання про децентралізацію.

-          Говорити про те, що в обговоренні  перспективного плану добровільного об’єднання територіальних громад – одного з основних завдань на сьогодні – взяли участь всі громади Чернівецької області не доводиться, - прокоментував отримані результати обговорення депутат Чернівецької обласної ради Віталій Ткачук. -   Пропозиції щодо цього важливого питання надав лише незначний відсоток існуючих громад.  (Див. таблиці). Крім того, якщо проаналізувати ухвалені рішення, кидається у вічі, що досить багато громад виступили проти об’єднання або мають з цього приводу іншу думку. У цій ситуації не зовсім зрозуміло, що саме знову має розглядати і затверджувати сесія Чернівецької обласної ради. Відсоток розглядів цього питання на місцях, як це передбачено Законом України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» і попереднім рішенням сесії облради малий, а кількість  тих громад, які чітко висловилися за об’єднання – ще менший.

-          "Українське об'єднання патріотів - УКРОП"  звертається до всіх громад Чернівецької області розглянути питання про об’єднання. Кожна громада повинна висловити свою позицію з цього важливого питання. Для нас важлива думка кожного поселення, кожного села, інакше депутатам Чернівецької обласної ради складно буде ухвалити єдино правильне рішення.

-          Це надто важливе питання,  яке торкнеться кожного буковинця, усіх аспектів повсякденного життя людей, щоб ним можна було легковажити.  На моє глибоке переконання,  мають бути прораховані  всі можливі варіанти, щоб ухвалити правильне рішення. Адже реформа повинна спричинити системні, а не косметичні зміни в державі і на місцевому рівні, забезпечити повноцінний розвиток громад, а не бути черговою декларацією. Врешті навіть самі розробники реформи не раз публічно заявляли:  головним принципом при її впровадженні має бути – не нашкодь! - підвів підсумок депутат. 

Про це повідомляє прес-служба депутата Чернівецької обласної ради Віталія Ткачука. 

Довідково: 

Кількість об’єднаних громад, які планується створити в області, зросла до 32. Про це на прес-конференції 14 липня розповів голова Чернівецького ОДА Олександр Фищук.

 Про це повідомляє molbuk.ua

- Проект плану обласна рада прийняла за основу і відправила на обговорення в громадах, - сказав губернатор. - Обговорення проходить по-різному, кожен населений пункт хотів би, щоб центр громади був у них, але дискусії тривають Зараз попередньо схвалено створення 32 об’єднаних громад. Наголошую, що це перспективний план, який може змінюватися. І це буде залежати не від обласної влади чи губернатора, а від самих громад.

 За словами губернатора, зараз до Чернівців зголосидися приєднатися два села — Чорнівка Новоселицького району і Шубранець Заставнівського.

У Вижницьккому районі буде три громади (Вижниця, Вашківці, Берегомет)

Герцаївський район — одна

Глибоцький — дві (Глибока, Волока)

Застравнівський — 2 (Заставна і Кострижівка)

Кельменецький — 1

Кіцманський — 6

Новоселицький — 4

Путильський — 1

Сокирянський — 3

Сторожинецький - 4

Хотинський — 6.

 Нагадаємо, проект перспективного плану формування територій Чернівецької області передбачає створення 25 громад.

(Довідку складено за матеріалами  molbuk.ua).

1


КОМЕНТАРІ (2)

Це вірно, дивлюсь в нашому районі з 15, лише в 3 селах відбулися збори. Цього дуже мало.

avatar

Путила

15 липня 2015 13:17

З цією заявою звертається б.єднання УКРОП звертається , чи Ткачук.  

avatar

Інна ...

15 липня 2015 14:21