Чому Бурбаку аплодують і за що очорнюють одночасно? (ОНОВЛЕНО 19.07.)

Чому Бурбаку аплодують і за що очорнюють одночасно? (ОНОВЛЕНО 19.07.)

19.07.2019, 09:23

На зустрічі із Максимом Бурбаком мешканці сіл і поселень його виборчого округу часто приходять щойно полишивши господарські справи. Чимало із них – це люди праці, які не з газет чи книжок обізнані з тим, яким важким і виснажливим є селянський труд. Такі співрозмовники часто нарікають на те, що працюють вони багато, роки йдуть, а нічого доброго у їхньому житті не трапляється. Дехто, у пошуках заробітку, поїздив світами.  І теж не з чужих вуст знає, яким гірким може бути хліб на чужині. Бюджетники і пенсіонери нарікають на низькі зарплати і пенсії, відсутність лікарів, поштарів, нормальної соціальної інфраструктури в селі. До такого депресивного стану ці громади точно йшли не одне десятиліття. Приїзд народного депутата до такого поселення часто єдина можливість для людей висловити всі свої біди, поскаржитися, попросити допомоги.

Під час зустрічей з буковинцями, виборцями 204 виборчого округу, від якого обраний  народним депутатом України, Максим Бурбак не уникає найгарячіших дискусій і відповідає на найгостріші запитання людей. Так як це було у вівторок, 11 червня, у селах Кельменецького району - Подвір‘ївка, Зелена, Козиряни та Михайлівка. Це найвіддаленіші села Чернівецької області, де за всі роки незалежності, до Бурбака, ніколи не ступала нога народного депутата України. Але проблеми, з якими доводиться стикатися і вирішувати їхнім мешканцям, загалом типові для всієї країни. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За Бурбака готові проголосувати на виборах 35,2% виборців, за його найближчих опонентів - майже удвічі менше

Невгамовний Бурбак працював на окрузі усі вихідні і навіть знайшов дідову книжку у сільській бібліотеці Коновки на Кельменеччині 

Законопроект Бурбака не тільки не передбачає жодних додаткових зборів із заробітчан, а прямо їх забороняє

Бурбак заявив, що він не в опозиції до Зеленського

Правда про життя громад – не з екрана телевізора

Яким є справжнє життя громад в Чернівецькій області, якими проблемами і сподіваннями живуть їхні мешканці Максим Бурбак також знає не з екрана телевізора. За останні п'ять років йому довелося часто самотужки тягнути роботу і голови ОДА, і голів РДА, і навіть окремих сільських голів. Через Клішківці; до Вікна і Юрківців - скрізь потрібні дороги; у Розкопинцях – захист від повені; у  Вікнянській ОТГ – відновлення моста; в селах Онут, Брідок, Самушин, Мосорівка і повсюди по округу - врегулювання виплати зарплат молодшому медичному персоналу, який надає першу медичну допомогу пенсіонерам; у Кельменцях, Хотині, Зеленій люди хочуть дочекатися води у власних оселях, усюди виробники потерпають від змови монополістів, які  збивають закупівельні ціни на м’ясо худоби чи яблука, актуальним є збереження мережі залізничних станцій і пасажирських поїздів. Так багато треба зробити, це крім загальнодержавних справ, від яких залежить життя кожного громадянина, що п’яти років для цього точно замало.

Наслідком кожного такого спілкування, а за відсутності народного депутата у людей завжди є можливість звернутися зі своїм питання до працівників його приймальні, стають конкретні доручення помічникам, проекти законів і постанов уряду, депутатські звернення і запити до посадовців усіх рівнів, матеріальна допомога і допомога на лікування тощо.  Кожен особисто, не раз і не два, міг пересвідчитися, як після тижня проведеного на окрузі, Бурбак з найвищої у країні трибуни озвучував не політичні питання, а проблеми своїх виборців.  І не просто озвучував, а реально їх вирішував. Народний депутат-мажоритарник скрізь встигав, його на всіх і все вистачало.  Ще довго по тому, як перемогла Революція Гідності, Бурбак просипався вдосвіта і починав працювати. Як заступник коменданта Майдану, свого часу, чергував уночі і відтоді відвик довго спати. 

Далеко не кожний, насправді, готовий до такої роботи. Відомий журналіст Вахтанг Кіпіані, який балотувався до парламенту в 2006 році по мажоритарному округу, зізнався на зустрічі у Чернівцях: чого він не побажає навіть ворогу, то це бути народним депутатом-мажоритарником. Настільки важкою і виснажливою, а часто, на жаль, і невдячною є ця праця.  Максима Бурбака робота в окрузі, спілкування з цікавими людьми, навпаки окрилюють.

Важливим інструментом вирішення проблем людей у руках досвідченого Бурбака є його ділові стосунки з міністрами і посадовцями. Можна скільки завгодно нарікати на негаразди, але якщо проблема не набуде вигляду парламентської чи урядової постанови, запиту, звернення, то вирішити її точно не вдасться. Після зустрічей з виборцями Бурбак йде з їхніми справами до міністрів і просить, переконує, вирішує, допомагає, сприяє. Дай Боже, щоб він виявився не останнім народним депутатом, якого мешканці Хотинського, Сокирянського, Кельменецького, Заставнівського районів взагалі бачили у своїх селах.   

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бурбак з'ясовує наслідки негоди на Хотинщині й Кельменеччині, щоб допомогти постраждалим громадам

Бригади ремонтників з Житомира та Вінниці відновлюють електромережі в Хотинському районі: Бурбак допомагає фермерам впоратись з втратами врожаю

Вибори виборами, а відновлювати район потрібно – Бурбак допомагає долати наслідки негоди на Хотинщині (ОНОВЛЕНО)

Правда – у вчинках!

Коли все, що накипіло в людей на душі висловлено, настає час конструктиву.  Щоб люди не виживали, а жили має запрацювати економіка. Усе інше – обман і ілюзія. Бурбак з тих, хто не тільки роздає людям рибу – у вигляді десятків і десятків  утеплених садочків, шкіл, амбулаторій й лікарень, але й дає людям вудку. Можливо тому, що й сам пройшов цей шлях. У вісімнадцять років не став сидіти на шиї в батьків, орендував квартиру, шукав можливість для заробітку. То були важкі часи буремних дев’яностих. Хоча виріс в інтелігентній родині, де більшість були педагогами. Федора Степановича Арвата, дідуся Максима Бурбака,  колишнього декана філологічного факультету Чернівецького державного університету, пізніше ректора Ніжинського педінституту, професора, академіка, досі з повагою і любов’ю згадують численні студенти. Головне – за уміння Федора Степановича допомогти,  коли здавалося б, і допомогти важко. Часто ризикуючи втратити свою роботу, а може й ще більше. З такою ж повагою відгукуються про бабусю – теж педагога-викладачку вузу.

У двадцять – Максим Бурбак сам вперше став батьком, навчався і працював, утримуючи себе і дружину з донькою. За кермом велетенської фури, як звичайний далекобійник, вдень і вночі об’їздив усю Європу, здійснюючи вантажні  перевезення. Перекушував на ходу, спав похапцем... Колись батько Максима Бурбака, який завжди був для сина мудрим наставником, сказав йому, що той вільний у прийнятті рішень, але повинен нести за них відповідальність. «Приймати відповідальні рішення, не обіцяти того, чого не зможу виконати, відповідати за свої слова та вчинки – всі ці батьківські настанови я засвоїв на усе життя. Вони залишаються для мене моральними дороговказами. Мушу зізнатись, іноді не просто їх дотримуватись. Особливо, коли бачиш, як «на ура» сприймаються голослівні обіцянки, а ти говориш правду, і тобі не вірять. Але я чітко усвідомлюю, що правда – у вчинках! І що правда – це також відповідальність перед собою, перед народом і перед майбутнім», – каже Максим Бурбак.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Колінківцях Бурбак відкрив відремонтовану амбулаторію, а в Клішківцях заступився за місцеву гімназію

Інклюзивно-ресурсний центр для дітей у Заставні стараннями Бурбака вже працює, а для Чунькова, де йому подарували красиву вишиванку, нардеп виклопоче банкомат від Ощадбанку

Пів року на окрузі

Максим Бурбак єдиний голова парламентської фракції, який потрапив до Верховної Ради України не за закритим партійним списком, а саме як депутат-мажоритарник. Обираючи Бурбака, люди голосували не за його політичну силу, а за нього особисто. І він як ніхто інший знає справжні потреби конкретних людей, бо не може обмежитися вирішенням тільки загальних політичних питань, як можуть собі дозволити решта голів фракцій. Повністю виконавши програму з якою йшов на вибори 2014 року, політик оголосив про намір знову балотуватися до парламенту. Цього разу, як самовисуванець, щоб у своїх діях не бути зв'язаним політичними питаннями. А власні  досвід і знання того, як фунціонує державний механізм, поставити на службу  людям свого округу.   

Загалом цілих пів року з п’яти депутатської каденції він провів у поселеннях свого виборчого округу, приймаючи людей і вирішуючи їхні нагальні питання. Бо після підготовки і ухвалення законів, вирішення загальнодержавних питань, які в Україні не вирішувалися десятиліттями, керівництва другою за чисельністю фракцією, дисципліновано відвідавши всі сесійні засідання парламенту і свого профільного комітету у справах ветеранів, учасників бойових дій, учасників АТО та людей з інвалідністю зустрівся з ветеранами Афганістану, озвучивши запити прем’єр-міністру і міністрам під час «години запитань» до уряду, поспішав з Києва не додому у Чернівці, а одразу на свій округ з єдиною метою: обговорити з головами ОТГ і сільрад, мешканцями округу чим він іще, як парламентар, може посприяти у ремонті конкретної лікарні, школи, дитячого садка…  

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бурбак знає, від чого залежить вирішенні нагальних проблем мешканців Заставнівщини

В Росошанах, Нелипівцях, Перківцях, Вовчинці можуть розраховувати на Максима Бурбака в реалізації важливих для громади проектів, подолання наслідків стихії, захист від фірташівського облгазу (ОНОВЛЕНО)

Два мільярди для області, для 204-го округу - найбільше в країні

Можливо, тому опонентам складно дискутувати з Бурбаком фактами. «Мені немає чого соромитися і є про що звітувати перед громадою за зроблене за останні п’ять років», - каже на таких зустрічах парламентар. Бурбаку є що відповісти на пропагандистське кліше про те, нібито в останні п’ять років «нічого не робилося».

У кожному райцентрі, поселенні, селі є заклади охорони здоров’я, освіти, соціальна інфраструктура, водопостачання, дороги, відремонтовані за сприяння цього народного депутата. Перелік легко можна знайти – було би бажання. Це не віртуальні, а реальні гроші. Після заміни вікон і дахів, наприклад, у школах, дитячих садках, батькам дітей вже не потрібно витрачати більше коштів на їхнє опаленння. Економію від такого утеплення відчуває не тільки бюджет, а кожний мешканець села, чиї діти відвідують навчально-виховні заклади.  Те саме стосується закладів охорони здоров'я. 

Не можна зробити все і оразу, до чого не доходили руки десятки років. Але за п’ять років депутатства Бурбак залучив в Чернівецьку область понад два мільярди гривень. Це крім основної роботи депутата - законотворчості. Його стараннями Чернівецька область опинилася у трійці лідерів за сумами на соцеконом, а 204-й округ Бурбак - отримав найбільше в країні. Правду про Бурбака говорять його справи, а не брехня пропагандистів.  

І нехай не лукавлять ті, хто каже, що так чи інакше, але люди отримали б ці кошти і без народного депутата. По-перше, якщо все так просто, тоді чому не отримували десятиліттями перед тим? А, по-друге, і це – головне: ніхто не скасовував такі звичайні людські чесноти як енергійність, ініціативність, досвід, врешті просто вміння взаємодіяти з виконавчою владою – від Президента і прем’єр-міністра до міністрів і галузевих посадовців… Без цих рис, якими уповні наділений нинішній депутат-мажоритарник, досягнуто було б значно менше.   

Після відвертого спілкування, відповідей на найгостріші питання, громада чує свого народного депутата. Навіть ті, хто попервах був налаштований критично, змінює свою думку. Часто такі зустрічі,  після години-двох живого спілкування, завершуються аплодисментами на адресу гостя.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чорний Потік, де до цього не ступала нога депутата: у Васловівцях, Малому Кучурові, Юрківцях, Горішніх Шерівцях, Задубрівці, Шубранці - практично усюди є зміни, проводяться ремонтні роботи

Новодністровська ОТГ буде однією з найзаможніших в Україні заявив Максим Бурбак, обговорючи із колективом місцевої лікарні, комунальниками і працівниками ГАЕС їхні нагальні проблеми

Сам влада у Києві, Бурбак був опозицією до районної влади на власному окрузі

Усі п’ять років каденції народний депутат змушений був долати шалений опір аграрних баронів, які за попередні десятиліття перетворили райони, які належать до 204-го округу, на власну вотчину, а людей хіба що тільки не закріпачили. Все інше, включно з труєнням людей і їхньої домашньої живності отрутохімікатами - вже в наявності. 

Будучи частиною влади у Києві, Бурбак був опозицією до влади цих районів на власному окрузі. Захоплені прибережні смуги, десятки, сотні гектарів необлікованої землі - у розмовах з народним депутатом селяни називали село Зелена і навіть вказували конкретне прізвище того, хто безконтрольно користується її плодами. Навіть там, де латифундисти-феодали орендували землю, людям за їхні паї сплачують копійки. А тут якийсь Бурбак запропонував облікувати і поставити усе це на службу громаді! 

В тому числі шляхом творення об’єднаних територіальних громад. Адже такі громади не тільки отримують пряме бюджетне фінансування з Києва, але й обліковують землю. В тому числі ту, яка лежить за межами таких громад. За підсумками 2018 року, так як і обіцяв Максим Бурбак, всі об'єднані територіальні громади Чернівецької області отримали землі за межами своїх населених пунктів. А це немало-небагато 7,5 тисяч га землі, які відтепер працюють на людей, а не перебувають у руках шахраїв. Середня ціна за оренду паю у кельменецьких селах, про які йдеться, 4600 грн., натомість Бурбак на конкретному прикладі ділянки, яку  в Хотинському районі віддали в оренду на аукціоні доводить, що латифундисти мають звідки заплатити людям значно більшу ціну - до 10 тисяч гривень за гектар.  

Такого допустити не можна за жодних обставин! Результат - шалений опір децентралізації, Кельменецький район наразі єдиний на всю Чернівецьку область, де не створеного жодного ОТГ. Навіть колишній голова Чернівецької ОДА Олексанр Фищук потрапив у полон до місцевих аграріїв, допомагаючи протидіяти децентралізації.

То дурниця, що внаслідок цього його мешканці втратили щонайменше 100 мільйонів гривень державної допомоги. Адже це втрати людей, а не баронів. Мільйони державної компенсації для власних бізнесових проектів вони вчасно і справно отримували. Саме тому, не маючи змоги перемогти Бурбака у відкритому і чесному змаганні, опоненти вдаються до брехні і маніпуляцій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Таким людям хочеться допомагати": Бурбак відвідав випускний вечір в громаді, яка є взірцем розвитку і господарювання

Бурбак у Румунії вшанував пам'ять Назарія Яремчука і ще встиг повернутися на звіт голови Недобоївської ОТГ

«Чим більша брехня, тим легше у неї вірять»

Кампанія з дискредитації і очорнення народного депутата України Максим Бурбака не має собі рівних за розмахом і цинічністю брехні, яку виливають на цього політика. Замовники і організатори задіяли усі можливі медійні ресурси і засоби підкупу громадян, залучили цілу армію офіційних пропагандистів, «експертів» і законспірованих ботів, підтанцьовувати замовникам не гребують навіть публічні особи і посадовці. Усе згідно з відомою формулою батька нацистської пропаганди Йозефа Геббельса: «Чим більша брехня, тим легше у неї вірять».

Всю цю інформаційну машину брехні запущено з єдиною метою: позбутися чужинця, який не побоявся виступити проти старих політичних кланів, які десятиліттями грабували народ, викрити їхні оборудки. Замість домовитися зі старими політиками, Бурбак витягає на світло давно відпрацьовані  схеми збагачення, розповідає людям правду про махінації із землею, газовими мережами, нерухомістю, ресурсами громад тощо.

Грошей на брехню про Бурбака не шкодують! Адже на кону не тільки добробут старих кланів, але й їхня подальша безкарність. В тому числі, шляхом проведення до парламенту підконтрольних політиків. Страшно уявити, на що вони здатні заради цього. Про реальний масштаб сум із багатьма нулями, які влито в очорнення Бурбака, можна тільки здогадуватися. Наприклад, колишній нардеп Олександр Онищенко назвав суму в 30 000 000 ДОЛАРІВ США. І це те, що було витрачено упродовж двох років і тільки з одного джерела.  Інформацію про те, що за даним фактом порушено кримінальну справу не розганяють по ЗМІ. Для чого? Правда, часто, не така солодка, як брехня. А скільки ще таких джерел залишаються невідомими?

Найгучніше опоненти кричать, нібито Бурбак вирубує ліс. Про замовність звинувачень  свідчить вже те, що чергове загострення збіглося акурат з початком виборчої кампанії до парламенту. За відсутності будь-яких доказів – кримінальних справ, у хід пішли старі фотографії і відео з ешелонами лісу на чернівецькому вокзалі. Нікому немає діла до того, що це фотографії дво-, якщо не трирічної давнини,  ліс у тих вагонах не буковинський, а з усієї України, Білорусі і навіть Росії. Згідно з митними документами, заледве кілька відсотків того лісу були з Карпат. Фахівці добре це знали, бо сплутати сосни з київського Полісся з буковинськими ялицями і смереками складно. У 27-ми вагонах, які вибірково, на вимогу активістів ГО «Стоп корупції» зупинили і переоглянули на кордоні, не було контрабанди. І, нарешті, вишенька на торті, щоправда не "Roshen": навіть ту нечисленну кількість буковинського лісу, яку дровами експортували за кордон, везуть не через залізничну станцію Чернівці, а через Глибоку. Тому фотографій з ешелонами нібито буковинського лісу у Чернівцях просто не може бути. Але кому потрібна правда? Хіба в цьому мета?

 Бо правда така. Погодження на призначення керівника управління екології Чернівецької ОДА, керівника лісової галузі Чернівецької області Романа Череватого точно не Бурбак підписував. І точно не він, а справедливий український суд, дав можливість цьому чиновнику повернутися назад на робоче місце. Після того, як його звинуватили у спробі дати хабар поліцейським за кришування лісових схем.

Натомість за матеріалами Бурбака про незаконну порубку лісів у прикордонних районах області, які нардеп передав Генеральному прокурору України, його зверненнями до інших правоохоронних органів, прокуратура зареєструвала три кримінальні провадження. Парламентар також звертався до Держприкордонслужби з проханням перевірити прикордонні райони Чернівецької області на наявність незаконних вирубок лісу. Після того, як прокуратура не допомогла, народний депутат Максим Бурбак опублікував фото вирубаних ділянок лісу у Вижницькому НПП і закликав міністра екології і природних ресурсів України дати цьому оцінку.  Гучні обшуки у лісгоспах краю, які провели представники прокуратури та СБУ, жодного разу не вказали на причетність до оборудок у лісі народного депутата чи членів його команди. 

І таких прикладів – безліч. Досить політику порушити питання про збудовані за державні, громадські, особисті кошти людей газогони - про такі розподільчі мережі, на які мешканці скидувалися по 500 доларів,  Бурбаку розповідають у всіх селах, якими, чомусь, безроздільно користується приватна компанія, яку пов’язують з одіозним олігархом, як у пов’язаних із ним особисто та його олігархічних союзників ЗМІ з’являється чергова замовна "чорнуха" про Бурбака. Без фактів, посилань на джерела… Натомість суцільні здогадки, чутки, плітки від одіозних спікерів, часто з кримінальним минулим.  

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Виборці скаржаться Бурбаку на позицію кандидата Василя Козака щодо приєднання Кельменців до Сокирян

Бурбак позбавляє Козака останніх аргументів для гальмування децентралізації

«Почніть з того, що посадите трьох своїх друзів»

Те, що Максим Бурбак вміє досягати поставленої мети кожен мешканець області не раз пересвідчився. Це той випадок, коли вже зараз можна оцінювати результат роботи, а не обіцянки. І саме через це парламентар нажив собі чимало ворогів, але ще більше палких прихильників. Якому високопосадовцю сподобається позиція Бурбака, який вимагає результативно працювати не собі до кишені, а на потреби громади? Робить набутком гласності сумнівні оборудки і ламає схеми, які діяли десятиліттями.

Ті, хто гальмував об’єднання громад, вставляючи палиці в колеса децентралізації, позбавляючи громадян прямого державного фінансування з розрахунку загальної кількості мешканців,  тепер мають нахабство дорікати Бурбаку, нібито він допомагав не усім селам однаково. Так, нібито не за те,  в тому числі, що не допомагали конкретним селам подавати через народного депутата України Бурбака проекти для урядового фінансування, отримали догани голови Сокирянської і Кельменецької РДА. Натомість  Максим Бурбак, всупереч цьому саботажу вищих чиновників, напряму збирав проекти від громад і захищав їхнє фінансування в Кабміні.  І не тільки вимагав, але й домагався звільнень посадовців за саботаж реформ на місцях.

Так, як це було у випадку з головою Чернівецької ОДА Олександром Фищуком. І це якраз той випадок, якого усі стільки років чекали, а дочекавшись – майже не зауважили. Пригадуєте, відомий вислів південнокорейського діяча Лі Куан Ю «Почніть з того, що посадите трьох своїх друзів»? Бурбак з Фищуком пройшли через барикади Революції Гідності, але коли голова Чернівецької ОДА потрапив у полон до аграрного лобі і перетворився на гальмо для реформ, істина виявилася вищою за дружбу і Бурбак діяв рішуче.

Врешті народний депутат не приховує, що обласні і районні державні адміністрації потрібно просто ліквідувати. (Фахівці середньої і нижчої ланки, переконаний Бурбак, обов’язково знайдуть застосування своїм знанням і навичкам на посадах в ОТГ, органах місцевого самоврядування). І тоді опоненти запускають в обіг найчорнішу брехню. У часи війни і економічної скрути люди легко піддаються негативному навіюванню.  

А правда така, що для вирішення проблем людей свого округу за попередні п’ять років депутатської каденції Максим Бурбак  залучив найбільше державного ресурсу в країні (Засвідчено громадським рухом «ЧЕСНО!»). Якщо це так легко зробити, як закидають недоброзичливці, тоді чому такого самого результату не показали інші нардепи-мажоритарники?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бурбак вирішував проблеми мешканців у Добринівцях, Горошівцях Юрковецької ОТГ та в селі Боянчук на Заставнівщині

На Хотинщині розчаровані рішенням повернути Росію до ПАРЄ і поскаржилися Бурбаку на тисячогривневу банкноту

Вудка, лотерейний квиток? А, може, просто інструмент в руках громад?

Замість нарікати на життя, киваючи на оточуючих, які, нібито, не дають вам жити, варто бодай інколи пробувати самим щось робити. Точно, як у відомому анекдоті про старого чернівецького єврея, який роками докучав Всевишньому проханнями допомогти йому виграти у лотерею: ну, чого тобі це вартує, – звертався він до Бога, – адже всі інші виграють!  Одного разу чоловік так допік Богу скиглінням, що той, не витримавши, спересердя сам звернувся до нього: та зроби вже бодай хоч щось сам, аби виграти! Для початку купи, нарешті, той лотерейний квиток!

А, може, Бурбак і є тим лотерейним квитком, тією вудкою, яка дозволить мешканцям його виборчого округу зловити свою велику рибу і виграти?  Бо чим, власне, як не інструментом у руках людей є політик? Ось тільки наслідком його правильного відбору є не еволюція, а розвиток і збереження конкретної громади, держави, країни. Очікуючи на апостолів правди і науки часто забуваємо, що користуватися потрібно тими перевіреними інструментами, які нам доступні вже зараз. Інша річ, що це слід уміти робити. Просто чекати, звісно, значно простіше, ніж працювати самому тим, що є під руками. Врешті те, що чекаєте дива ви особисто (чи весь народ), не значить, що інші так само сидять склавши руки. Відкидаючи нехай неідеальний, але перевірений і надійний інструмент у гонитві за примарним журавлем у небі, в результаті часто втрачаємо навіть те, що вже маємо.  

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У наступному скликанні парламенту Бурбак планує зосередитись на підвищенні соціальних стандартів

Небажання аграріїв платити людям гідну оплату за користування паями, саботування децентралізації, розбиті дороги: Бурбак назвав найгостріші проблеми Кельменеччини

Час конструктиву

Добре, що Україна може пишатися експортом великої кількості збіжжя на світові ринки. Але чому не борошна? – звертається Максим Бурбак до буковинських і бессарабських селян. Адже тільки додана вартість, отримана у процесі власної переробки, може забезпечити більше надходжень.  І такі приклади на території Чернівецької області були в минулому, і є зараз. Чимало за останні десятиліття, на жаль, втрачено. Але не безповоротно, переконаний народний депутат України. Саме завдяки працьовитості людей у районах, які входять до складу 204 виборчого округу, Чернівецька область займає перше місце в країні з виробництва м'яса індика, і друге – з вирощування яблук.

Замість нарікати на аграрних монополістів, які обирають селян як липку, скуповуючи за заниженю ціної плоди важкої праці, практично за безцінь використовуючи їхні паї, труячи агрохімікатами, руйнуючи перевантаженими фурами місцеві дороги, може, краще самим обробляти власну землю? Децентралізація і створення ОТГ допоможе навести лад із землею, облікувати наділи і залучити в обіг нові. А це, в свою чергу, привід для серйозної розмови про підвищення ставок оренди за пай. Там, де буде бажання, допоможе закон про сприяння сільськогосподарській кооперації, розвиток обслуговуючих кооперативів, налагодження переробки на місцях задля захисту інтересів сільгоспвиробників. Відповідний законопроект авторства Максима Бурбака вже проголосовано у першому читанні. Чому багатомільйонні компенсації від держави за ведення сільського господарства мають отримувати аграрні феодали, в тому числі на Сокирянщині, а не селяни?  

Саме тому своїми пріоритетами на наступні п’ять років Максим Бурбак визначає переважно економічні, а не політичні. І не якісь абстрактні обіцянки віртуальних партій і кандидатів – за все хороше проти всього поганого, – а чіткі і зрозумілі кожному мешканцю Чернівецької області. Насамперед йдеться про створення нових і захист існуючих об’єднаних територіальних громад, ремонт доріг місцевого значення, сприяння сільськогосподарській кооперації, збільшення орендної плати за земельний пай. Бурбак планує домогтися від агрофірм сплати  податків  за місцем фактичного виробництва, а не за місцем реєстрації, для цього пріоритетне право на оренду землі має бути надане фермерам та компаніям, які сплачуватимуть податки в місцеві бюджети. Водночас Максим Бурбак виступає категорично проти подвійного оподаткування доходів заробітчан, які і так є найбільшими інвесторами в економіку країни. Серед важливих новацій вже зареєстрованого ним законопроекту – створення спеціального державного органу, який в режимі “єдиного вікна” співпрацюватиме із закордонними громадами трудових мігрантів. 

Важливими є відновлення яблучної біржі: захист виробників від монополії посередників, розробка дієвого механізму державного контролю за використанням отрутохімікатів у межах населених пунктів, задля зменшення захворювання, в тому числі попередження випадків дитячої онкології, збереження ФАПів у кожному населеному пункті, гідна оплата роботи медиків, які в них працюють, у кожному населеному пункті буде поштове відділення, а листоноші отримуватимуть гідну зарплату, підвищення якості мобільного зв’язку та доступу до Інтернету у селах - теж мають значення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Василь Козак вкотре швиденько перефарбувався, і тепер возить районом одного з кандидатів, щоб нашкодити Бурбаку

Дуже старе обличчя Козака рекламує нібито нове обличчя команди Зе і для його перемоги готове підлещуватися до Путіна: куди дивиться СБУ? (ВІДЕО)

Старим політичним і бізнесовим кланам Бурбак, як кіста у горлі

Так, Бурбак усім їм, як кістка у горлі, з ним не вдається перетерти, домовитися, порішати… Так, як вони звикли робити упродовж усіх цих років. Для цього в Україні завжди була їхня влада   - від центральної до місцевої – щоб грабувати можна було по тихому, безкарно… А тут раптом цей чужинець, в їхніх очах – вискочень,  який скористався соціальним ліфтом, наданим Революцією Гідності. А якщо він буде не один, до нього долучаться інші? Цього не можна допустити за жодних обставин! Тому "ату" його! І безпардонна брехня – найкращий засіб для цього.

Страшно уявити, на що здатні піти замовники брудної кампанії проти Бурбака заради збереження своїх статків і необмеженої влади. Якщо вони таке витворяють з народним депутатом, тільки уявіть, що чекає на простого мешканця області, який посміє заперечити їм, шукати правди? Пригадуєте стрілянину на ставку на Заставнівщині? Тепер захисту і дієвої допомоги ще можна пошукати у Бурбака, який допомагає громадам і людям, який не боїться латифундистів, газовиків і всю їхню челядь, не збирається мовчати про оборудки з землею. А якщо їм вдасться протягнути на виборах свого ставленика? Так, як це вже було не раз?  

Хто тоді прийде на допомогу громаді?

Юрій ЧОРНЕЙ

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Божик подякував прогресивному і потужному Козаку за допомогу у протистоянні з Бурбаком

Окрилений ідеєю про двох нардепів в раді, яких можна "тримати за горло", Козак возить по району пана Божика (як раніше Артема Семенюка) і знову розповідає ті ж нісенітниці, - думка

�¡�²�?�?�»�¸�½�° �²�?�´ Maksym Burbak.

1