Бурбак запропонував рецепт вирішення дорожніх проблем Чернівців й обіцяє поборотися за додаткові бюджетні кошти на ремонт доріг області

Бурбак запропонував рецепт вирішення дорожніх проблем Чернівців й обіцяє поборотися за додаткові бюджетні кошти на ремонт доріг області

23.07.2018, 13:49

Народний депутат України Максим Бурбак розповів у коментарі журналісту www.buknews.com.ua про перспективи виконання ремонтних робіт на автомобільних дорогах Чернівецької області.

- Щодо можливого перерозподілу залишку цільових коштів для ремонту доріг, про що вже заявили віце-прем’єр-міністр України Володимир Кістіон і міністр інфраструктури Володимир Омелян. Від тих областей, які зривають або гальмують процес відновлення доріг і не використовують цільові кошти у ті регіони, які хочуть і можуть ремонтувати дороги.  На казначейських рахунках, нагадаю,  лежать незадіяними 3,2 млрд грн. Дорожнього фонду для ремонту доріг місцевого значення. Не використовуються і 2,9 млрд грн від митного експерименту, які могли б працювати на користь економіки.

- Зараз пішла боротьба за ці кошти, в першу чергу за тих 2,9 млрд, про які казав міністр Омелян. Це  не освоєні кошти за результатами діяльності облавтодорів. Чернівецьку область, завдячуючи діянням деяких її керівників, пересунули у кінець списку. І тому тепер ми не беремо участі у забігу. Все! Через містечкову мишачу вовтузню, Буковина втратила реальну можливість залучити додаткове фінансування для ремонту доріг в Чернівецькій області.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Буковині найгірша ситуація з ремонтом доріг: в уряді розкритикували область за низькі темпи робіт

У вересні Гройсман дасть оцінку керівникам областей, які маючи ресурси, не спромоглися організувати роботу з ремонту доріг

- Хоча, особисто я, не був би аж так песимістично налаштований. Нібито ми вже не можемо претендувати на ці кошти. Думаю, що насправді все може бути. У розрізі України є області, де немає навіть проектів ремонтних робіт. Десь цей процес заблоковано нечистими на руку фірмами, які використовують Антимонопольний комітет України, щоб заблокувати проведення тендерів. І тоді все застрягає у судах. Такі випадки, на жаль, є і в Чернівецькій області. Тоді гроші лежать на рахунках і ніхто не може їх використати.

- Чому місту Чернівці дістався нуль коштів від митного експерименту?  Мені болить, коли кажуть, що з митних коштів нібито не можна фінансувати ремонт доріг у Чернівцях. А чому керівництву Чернівецької області було не запропонувати зробити субвенцію з обласного бюджету і надати кошти бюджету міста Чернівці? Лобіювати виділення більшої суми коштів з Державного бюджету на ремонт і експлуатацію доріг міста Чернівці, натомість для ремонту доріг у районах області  надолужити це через залишки коштів по митному експерименту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Через недолугі дії окремих керівників виконавчої гілки влади Буковина несе іміджеві втрати і мало не втратила кошти на ремонт доріг, - Бурбак

Чернівецька область серед аутсайдерів за темпами ремонту доріг, - Омелян

- Нещодавно зустрівся з головами ОТГ. Розповів їм, що за результатами роботи у першому півріччі заплановано здійснити перерозподіл коштів від областей, які погано ремонтують дороги, тим регіонам, де з поставленим урядом завданням справляються найкраще. Нагадаю,  це понад 2,9 млрд грн. Це була реальна можливість залучити додаткові кошти в Чернівецьку область. Давайте, спробуємо зробити це шляхом співфінансування: дайте якусь частину суми на ремонт дороги з бюджету ОТГ, сільради і держава одразу ж вас підтримає, додасть ту частину суми, якої не вистачає. Тому що це не тільки об’єднання зусиль і ресурсів, це також спільна відповідальність і контроль за порядністю підрядників.  У межах чинного законодавства  є відповідні механізми! Головне аби у керівників було бажання їх шукати і вирішувати проблеми, відповідально до цього ставитися.  

- Зроблю все від мене залежне, щоб Чернівецька область не пасла задніх у всіх цих рейтингах, дослідженнях і виступах віце-прем’єр-міністрів. Готовий дискутувати з Володимиром Кістіоном і  буду захищати інтереси нашої області до кінця, - запевнив народний депутат України Максим Бурбак. - Закликаю народних депутатів України з міжфракційного об’єднання «Буковина», які люблять звітувати про свої здобутки, теж підкласти плече, включитися у цю глобальну бесіду.  

ДОВІДКОВО: 

На ремонт доріг обласного значення виділили понад 11 млрд гривень.

Про це в ефірі "112 Україна" повідомив міністр інфраструктури Володимир Омелян.

"З цього року запрацював Дорожній фонд, у Дорожньому фонді ми акумулювали вперше за багато років 50% з акцизу на пальне. Тобто 50% грошей, які ви платите за паливо на податок, йде в Дорожній фонд виключно на дороги", - сказав міністр.

"З цього року 35% з цього Дорожнього фонду, це бпонад 11 млрд грн передано на обласний рівень на дороги. З цих 35% до 20% можна виділяти на комунальні дороги, тобто місцеві дороги в межах населеного пункту", – зазначив Омелян.

Він додав, що в цьому році Полтава отримає абсолютно нову об'їзну дорогу.

"Я там був особисто 1,5 місяці тому, дійсно вражає, так це складний комплекс. Це може бути окрасою міста після її завершення", – наголосив міністр.

Нагадаємо, у держбюджеті на 2018 рік 44 млрд гривень закладено на ремонт доріг (з них 32,6 млрд гривень - бюджет Державного дорожнього фонду).

1