Асоціація міст України блокує встановлення системи відповідальності органів місцевого самоврядування  і  адміністративного нагляду за зразком країн ЄС, - експерт

Асоціація міст України блокує встановлення системи відповідальності органів місцевого самоврядування і адміністративного нагляду за зразком країн ЄС, - експерт

18.08.2018, 10:00

Встановлення системи відповідальності органів місцевого самоврядування, процедур адміністративного нагляду за їхніми актами гальмується… самим місцевим самоврядуванням.

Про це написав одни з розробників реформи децентралізації в Україні Юрій Ганущак у матеріалі "Тиха контрреволюція: Чи справді реформа децентралізації зупиняється?" для тижневика "Дзеркало тижня".

 "А децентралізація влади за своєю природою справді приховує серйозні загрози для авторитаризму. Адже органи місцевого самоврядування завдяки децентралізації влади отримують повноваження та ресурси для їх реалізації і підзвітні й відповідальні тільки перед законом. Тобто адміністративними методами впливати на них стає неможливо.

І отут дається взнаки несинхронність і непослідовність упровадження елементів реформи. Спочатку дали кошти, потім підігнали під них повноваження, хоча мало би бути навпаки.

А от встановлення системи відповідальності органів місцевого самоврядування, процедур адміністративного нагляду за їхніми актами гальмується… самим місцевим самоврядуванням.

Асоціація міст України (АМУ), яка представляє інтереси насамперед великих міст, наочно продемонструвала уряду, що може блокувати його ініціативи, проваливши 7 грудня 2017 року голосування за законопроект №6466. Правда, через майже півроку вона ж закликала нардепів-лобістів АМУ за нього таки проголосувати, але урок влада засвоїла — надання повноважень без системи контролю легітимності їх виконання загрожує дестабілізації держави взагалі.

Ухвалення відповідного законопроекту про систему адміністративного нагляду за зразком країн ЄС блокує та ж таки Асоціація міст України. Тож противники децентралізації в оточенні президента мають вагомі аргументи на користь згортання реформи".

Повний текст статті доступний за посиланнямhttps://dt.ua/internal/tiha-kontrrevolyuciya-285932_.html

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Чому Опозиційний Блок, Аграрна партія і "Батьківщина" мали свої резони зупинити процес децентралізації, - "Дзеркало тижня"

Апарати районних рад та РДА можуть перетворитися на штаби конкурентів Порошенка і на виборах за бюджетний кошт працюватимуть однозначно проти чинної влади, - експерт

Тестування рішення не проводити вибори глави держави й парламенту 2019 року чи банальний шантаж з боку членів ЦВК? - експерт

Темпи формування громад 2018 року уповільнилися через відмови ОДА і перешкоди від районних рад, - "Дзеркало тижня"

1