Андрій Садовий: Якби ми мали ще півроку для ведення кампанії, то я би тисячу відсотків переміг!

Андрій Садовий: Якби ми мали ще півроку для ведення кампанії, то я би тисячу відсотків переміг!

08.03.2019, 15:27

Львівський міський голова Андрій Садовий відвідав сьогодні Чернівці. Мер Львова нагадав, що як колишній кандидат на посаду Президента України обіцяв здійснити робочу поїздку до Чернівецької області, а позаяк звик виконувати дане слово, то 8 березня на півдня завітав на Буковину. Триваліший робочий візит теж відбудеться, але  дещо пізніше. У Чернівцях Андрій Садовий поклав квіти на могилу розвідниці Анастасії Горбачової (позивна «Лиса»), яка загинула на російсько-українській війні. «Дуже важливо, щоб ми пам’ятали тих людей, які віддали своє життя, щоб ми мали можливість тепер зустрічатися», - пояснив мер Львова. Також Андрій Садовий  зустрівся з чернівецькими журналістами та активістами «Самопомочі», - повідомляє www.buknews.com.ua.  Львівський міський голова пояснив, чому знявся з виборів.  

- Країна перебуває у такій ситуації, коли ми взагалі на межі. Бендукідзе ще 2012 року казав: в Біблії не записано, що Україна має бути незалежною державою. Вже тоді він ставив діагноз, що пацієнт швидше мертвий, ніж живий. Сьогодні до цього додалася війна, окупація… Подивіться рейтинги – Україна найбідніша країна Європи, і найбільш корумпована країна Європи… Це все через те, що у країні, в містах – процвітає злодійство.

- Якщо від держави давати правильні імпульси, то ситуація у містах теж швидко зміниться… Тому отримуючи статус вищого рівня я міг би набагато більше принести користі і Львову, і для Чернівців, і для інших міст. Якщо є нормальний Генеральний прокурор України, керівник поліції, СБУ, тоді все міняється. Люди, які у владі вони дуже чутливі. Якщо вони бачать, що вектор помінявся, вони першими будуть працювати, здавати…

- Оце закон, який скасували, про незаконне збагачення обов’язково має бути повернуто. Згідно до нього, посадовець мав доводити, що набув статки чесно. А якщо людина не може цього довести, то це майно підлягало конфіскації. Якби ще люди мали від того якийсь відсоток, по поздавали б усіх, хто і де, що накрав. Йдучи у владу ти отримуєш величезний важіль, який буде працювати або на громаду, або на себе. Тоді тюрма. Найбільше покарання має бути за крадіжку державних грошей.

- Президент мав шанс. Ми дали йому цей шанс. Але закривати завод в Росії тільки на третій рік свого президенства, і не просто закривати, а вивозячи обладнання… Як ви гадаєте, в умовах війни йому би дозволили зробити це просто так? А скільки випливає інших речей, в оборонці… Та сьогодні Росія аплодує такій нашій владі. Ви самі себе нищите. Корупція з середини роз’їдає країну. Президент перша посадова особа – вся атмосфера, яка панує в країні – виключно його заслуга. Якщо ти налаштований сісти з усіма політичними силами за круглий стіл і домовлятися на користь країни – це одне, якщо ж усіх ділиш, нарізаєш кожному якісь проблеми, а потім збоку спостерігаєш, то це дорога і нікуди.

- А сміттєва блокада Львова… Коли нам підпалили полігон, потім за поданням прокуратури суд його закрив, тоді Порошенко запропонував мені підписати з ним угоду: «Самопоміч» в парламенті переходить у його підпорядкування, тоді блокада знімається. Ти ж президент! Яке ти маєш моральне право пропонувати мерові міста, навіть якщо у політичному плані твій конкурент, угоди, щоб міняти щось на щось… Де ще таке є у світі? У нормальній країні – це означало би негайну відставку. Нещодавно я оприлюднив цю угоду. Я не пішов на ці домовленості. Створювалася громадська думка, нібито Садовий не дає будувати переробний завод. Я зупинив всі розмови, запропонувавши показати, де ці нібито благодійники вже збудували такий завод в Україні. І вже немає що сказати, бо такого не було. Ми дивом вижили і виживаємо у цій блокаді, хоча кожного дня платимо один мільйон гривень, щоб можна було вивозити відходи… Вирішується питання про будівництво сміттєпереробного заводу, який почнуть будувати вже цього року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Андрій Садовий: Біда Чернівців, що до влади тут почали приходити бізнесмени, які дивляться на місто, як на бізнес

- Моїм завданням було вигнати цих шахраїв. Якщо вони залишаться, то люди просто повиїздять з країни. Слава Богу, у Львові мені вдалося це зробити.  Але це не означає, що можна втрачати пильність. Вони гуртуються, шукають можливості для відновлення свого колишнього впливу. Тому всі ці успіхи слід закріплювати на державному рівні. Будь-яка справа, яку ти робиш, вона триває поки ти є… Відвідав великі міста Харків, Дніпро… Відчувається, що ці міста з величезним потенціалом, з яких усе тільки викачується. Гроші йдуть за кордон, де люди влаштовують собі прекрасне життя… А простий люд бідує. Тому треба перезавантажити ситуацію в країні. Владу треба перезавантажити. Фактично перезаснувати державу на фундаменті довіри, моралі, чесності.

- В державі не працює система: поліція, прокуратура… Якщо когось злапали на великому хабарі в десять мільйонів, а слідчий має зарплату десять тисяч. Якщо він не візьме відкупне, то візьме прокурор, суддя…  Людину з грошима сьогодні неможливо покарати. За останні чотири роки країна не знає інших прикладів. Карають тільки бідних, нещасних, які не мають змоги відкупитися.

- Мером я працюю тринадцять років. Мене обрано втретє до 2020 року. Я ще восени 2018 року сказав, що балотуватися на цю посаду більше не буду. Довго працювати мером неможливо. Бути і давати драйв для міста – це дуже велика різниця. Треба брати молодших, розумніших, талановитіших… І давати їм шанс, штовхати. Тому, що керувати містом, то є сама складна робота. Бути Президентом простіше, ніж бути мером. Тому що Президентом ти відповідальний глобально, бо є інші люди, які ведуть інші напрямки, а мером ти відповідальний з ранку до вечора за все. Президент теж має мати таку філософію – бути крайнім і пропускати все через серце.

- Як реаліст, я розумів свої шанси станом на початок місяця. Якби ми мали ще півроку для ведення кампанії, ми би тисячу відсотків перемогли. Простий приклад, серед усіх кандидатів на посаду Президента України найвища довіра до Зеленського і Садового. У нормальному світі, при незалежних ЗМІ,  такий рівень довіри трансформується у відсотки електоральної підтримки. У нас це все пропускається через телебачення, і ти отримуєш зовсім інший результат. Тому я буду активно підтримувати незалежні ЗМІ, щоб у державі було справжнє Суспільне телебаченні і радіо. Бо якщо залишити це все на відкуп олігархам, вони конвертують це у надприбутки, шантажуючи державну владу, використовуючи свої канали.

- Але за місяць до виборів, при дуже хорошій динаміці, цього все одно не вистачило  би для перемоги. Для мене ж важливим є не особистий рейтинг, а перемога країни. Україна має отримати шанс.  Я оптиміст, я вірю в добро. Мій крок, який я зробив для об’єднання, особисто для мене є дуже важливим. Я хочу, щоб Україна мала шанс, - сказав Андрій Садовий. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Андрій Садовий у Чернівцях: Я нікому не рекомендую проводи великий ремонт доріг взимку

1