'Звертаємося до світу, аби союзники були з нами до перемоги': голова облради Бойко зустрівся із представниками МЗС Румунії

"Звертаємося до світу, аби союзники були з нами до перемоги": голова облради Бойко зустрівся із представниками МЗС Румунії

09.07.2023, 11:31
Обговорили розвиток регіональної економічної співпраці та підтримку України та міжнародній арені.
 
Голова Чернівецької обласної ради Олексій Бойко зустрівся із представниками Міністерства закордонних справ Румунії.
 
До складу іноземної делегації увійшли міністр-державний секретар зі стратегічних питань Юліан Фота, Надзвичайний та Повноважний Посол Румунії в Україні Александру Віктор Мікула, заступник директора Управління Східної Європи та Центральної Азії (DEEAC) Александру Жіпа, дипломат Департаменту з правових питань МЗС Румунії Іляна Попеску, Генеральний консул Румунії у місті Чернівці Ірина Лоредана Стенкулеску.
 
Олексій Бойко привітав українських партнерів у Чернівцях та подякував за підтримку України у війні. Він розповів про високу ціну, яку платить наш народ за незалежність, та важливість міжнародної допомоги.
 
«Чернівецька обласна рада максимально використовує міжнародні зв'язки, щоб залучити якомога більше підтримки з-за кордону. Адже сьогодні на території нашої держави триває війна між цивілізованим світом і світом варварів та терористів. Щодня ми втрачаємо героїв у цій боротьбі і звертаємося до світу, аби союзники були з нами до переможного кінця», – зазначив голова обласної ради.
 
Своєю чергою міністр-державний секретар Юліан Фота запевнив, що усвідомлює масштаби трагедії, яка нині відбувається в Україні.
 
«Коли наші автівки рухалися українськими дорогами, ми бачили скільки державних стягів майорять на кладовищах, ми пропускали траурні кортежі і розуміємо, якою ціною дається Україні ця боротьба. Багато років тому ті жахіття, які відбуваються тут, росіяни творили і в Румунії. Старше покоління ще пам'ятає ті події і, мабуть, тому наші громадяни так активно допомагають українцям. Адже коли 24 лютого 2022 року росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну, саме прості люди першими поїхали на кордон, аби зустріти та підтримати українців», – сказав Юліан Фота.
 
Сторони обговорили допомогу, яку Румунія надає і продовжить надавати українському народові, а також розвиток економічної співпраці, зокрема, можливості для роботи українського бізнесу у Румунії і румунського в Україні.
 
Пан міністр-державний секретар запевнив, що Румунія не сумнівається у перемозі України у цій війні та підтримуватиме її до кінця, у тому числі на міжнародних дипломатичних майданчиках.
 
З української сторони участь у зустрічі взяли також перший заступник голови обласної ради Микола Гуйтор, начальник відділу з питань міжнародних зв’язків та транскордонного співробітництва Олексій Волощук, голова Чернівецької районної ради Руслан Домніцак та депутат районної ради Микола Куцак.
1