Звернення голови Чернівецької ОДА Олександра Фищука у зв`язку з Днем пам`яті жертв голодоморів та 70-ми роковинами голодомору на Буковині

Звернення голови Чернівецької ОДА Олександра Фищука у зв`язку з Днем пам`яті жертв голодоморів та 70-ми роковинами голодомору на Буковині

25.11.2016, 19:40

Шановні краяни!

Історія нашої держави містить сторінки, які неможливо забути. Є серед них - як літописи слави українського народу, так і чорні сторінки трагедій.  Голодомори – одні з найбільших лих, які довелося пережити українцям через свідомі та спрямовані дії тоталітарного режиму. Україна переживала їх тричі - у 1921-23, у 1932-33 та у 1946-47 роках.

Саме голод 1946-47 років чорним крилом накрив нашу Буковину.  Відповідно до статистичних даних, у Чернівецькій області в роки повоєнного голоду 1946-1947 років померло майже 20 000 осіб. Це гірка статистика, але що важили для кремлівської верхівки ці смерті… До числа жертв голоду, очевидно, слід віднести не тільки померлих, а й тисячі тим чи іншим способом репресованих буковинців і їхніх дітей.  

Голодомор - спільний біль нашої нації, який повинен не роз’єднувати, а згуртовувати суспільство. Цього вимагають національні інтереси, цього вимагає наш моральний обов’язок перед пам’яттю безневинних жертв.

Закликаю усіх буковинців у День пам'яті жертв голодоморів у своїх оселях запалили свічки та щиро помолитись за душі безневинних жертв голодоморів.

Пам’ятаймо страшну трагедію голодомору, розумом і серцем осягнімо її смертоносну силу, щоб вона ніколи і ніде більше не повторилася.

Нехай болючі спогади про лихо будять наші думки і не дозволять збайдужіти серцям.

Нехай наші молитви та світло запалених свічок зігріють невинно загублені душі.

Вічна їм пам'ять!

1