'Золоті Леви Чорної Сотні' взяли під захист дитячу школу мистецтв у Заставні, яку хочуть виселити

"Золоті Леви Чорної Сотні" взяли під захист дитячу школу мистецтв у Заставні, яку хочуть виселити

10.09.2015, 16:56

У Заставні хочуть виселити дитячу школу мистецтв з приміщення, яке вона займає 38 років.

Заставнівську школу мистецтв називають школою Миколи Івасюка. Саме в цьому приміщенні відбуваються заходи, присвячені пам’яті нашого славетного художника-земляка. Найвідомішу картину якого "В'їзд Богдана Хмельницького до Києва" знають всі українці. Через два роки установа святкуватиме 40-річний ювілей. Проте існує серйозна загроза, що до круглої дати заклад у нинішньому вигляді  не проіснує.  З’ясувалося, що у районної влади з’явилися свої види на приміщення школи. Відтак керівництву, вчителям і батькам виховаців почали прозоро натякати: буде краще, якщо вони його звільнять.

Водночас численні офіційні запити щодо майбутньої долі закладу культури районна влада ігнорувала. Налякані сумною перспективою працівники школи, батьки дітей  і самі вихованці, щоб дізнатися справжні плани чиновників, звернулися по допомогу до активістів громадської організації "Золоті Леви Чорної Сотні". Не для з’ясування стосунків із владою, яка їх не чує, а для того, щоб допомогли з нею поговорити. Хлопці не стали дурно теревенити, а одразу вирушили у райдержадміністрацію. Після розмови голова Заставнівської РДА Юрій Кітар та його заступник вийшли до людей в актову залу установи.

Перші тривожні дзвоники пролунали навесні минулого 2014 року, але тоді на базі закладу проводили всеукраїнський семінар, тож поговорили і забули. А вже восени, розповіли не на камеру  директор та вихователі, колективу школи знову почали надходити повідомлення про те, що їх незабаром виселять. Нібито усі картотеки та дані на жителів сіл, згідно з постановою Кабінету Міністрів України, повинні бути зосереджені у райцентрі. І на всю Заставну не знайшлося іншого приміщення, окрім того, яке вже 38 років займає дитяча школа мистецтв. Те, що саме мають розмістити замість школи мистецтв, вже давно вирішили – частину площ займе міграційна служба, решту – філія комерційного банку. 

Натомість працівники закладу наполягають, що приміщення у центрі Заставни, як жодне інше, підходить саме для навчання дітей образотворчому мистецтву. Адже тут є просторі кімнати, великі вікна, які виходять на сонячну сторону. Врешті чимало спеціального приладдя, яке допомагає маленьким заставчанам розвивати хист до мистецтва.

Віктор Гренюк,  директор Заставнівської художньої школи: «За 38 років роботи ми досягли гарних результатів, самі мурували стіни, самі фарбували. Зараз у школі є чотири класи: клас рисунку, живопису, скульптури... Тут навчаються 70 дітей!»

Надія Остапович, голова батьківського комітету школи: «Заняття у школі дуже корисні для дітей. Після закінчення навчання дитина в подальшому може здобути корисний фах, наприклад, архітектора, мати роботу. Діти від таких занять сильно прогресують».

Надія Бачинська, викладач: «Діти із задоволенням відвідують заняття  в художній школі. І іншого придатного для такого закладу і виду діяльності приміщення у Заставні просто немає. За 15 років, які я тут працюю, на школу не було виділено жодної копійки. Все завжди робили своїми силами і силами батьків. І тепер замість того, щоб нам допомагати, нас знищують».

Голова РДА Юрій Кітар: «По-перше, дітей ніхто  не виганяє, ніхто школу не скасовує, це робиться не для продажу комерційним структурам».

Колективу школи неодноразово пропонували переїхати, навіть пропонували кілька варіантів. Наприклад, приміщення районного клубу або бібліотеку, де, можливо, знайдуться якісь придатні для занять класи. За словами голови райдержадміністрації, передача приміщення в оренду міграційній службі принесе у бюджет міста чималі кошти. Частина послуг служби платна. Отже, на думку голови РДА, поруч можна буде розмістити комерційні структури, через які, наприклад, сплачувати державне мито тощо.

Запекла суперечка, яка виникла між головою РДА і людьми, часто була схожа на те, «хто кого перекричить». Хоча цікаві тези теж пролунали. Наприклад, сторони з’ясували, що на сесії районної ради, вже найближчої п’ятниці, художню школу планували перевести у приміщення бібліотеки. Навіть проект рішення підготували.  Можна навіть не гадати, як за такої позиції голови РДА та його заступника, проголосували би 68 депутатів. Все і так зрозуміло. Особливо, якби інформація не набула значного резонансу і розголосу.

- Дивує, що в усій Заставні райрада не знайшла інших вільних площ, окрім нещасних 150 квадратних метрів художньої школи, -  каже голова Чернівецької ГО «Золотих Левів Чорної сотні» Олег Громадський. - Хоча, жителі стверджують, вони у райцентрі є.  Зокрема, називають приміщення автошколи. Але ще більше дивує те, що посадовці знову спробували зробити все за спиною у людей. Так ніби забули, кому завдячують своїм приходом до влади. А також те, чиї інтереси мали би захищати і кому служити. Під час таких ситуацій, як навколо Заставнівської школи мистецтв, складається враження, що це не влада працює і існує для людей, а люди існують для влади. Якщо людям зручно мати школу у цьому місці, то для чого їх ламати? Адже вони не вимагають нічого нового, а тільки просять не чіпати те, у що вклали свою працю, що потрібно їхнім дітям.   Як голова Чернівецької ГО «Золотих Левів Чорної Сотні» обіцяю, що наша організація не дозволить знехтувати думкою громади і виселити школу мистецтв з приміщення, яке вона займає.

Звичайно, місто і район повинні дбати про наповнення бюджету, але не за рахунок дітей, - вважають батьки, вчителі і громадські активісти «Золотих Левів Чорної Сотні». Зрештою, під тиском громади, голова Заставнівської райдержадміністрації погодився відтермінувати вирішення цього питання і не виносити його на розгляд найближчої сесії. А там, можливо, вдасться відшукати інше приміщення, щоб не забирати готове у дітей. 

За матеріалами mtrk.com.ua

1