Знову грип: шляхи боротьби з епідемією

Знову грип: шляхи боротьби з епідемією

17.01.2016, 12:02

За даними медичної статистики, на грип в останні роки хворіло понад 15% людей на всій Землі. Періодично виникають епідемії грипу. Причому смертність по їх причині досить висока. Чому взагалі виникають епідемії грипу і що робити, щоб не опинитися в їх епіцентрі?

Вірус, збудник грипу - це складна біохімічна речовина, яка складається з ланцюжка нуклеїнових кислот і захисної оболонки. Вірус грипу самостійно існувати не може - він повинен впровадитися в який-небудь живий організм. Коли вірус виявляється в клітині, він повністю змінює її життєдіяльність, змушуючи її виробляти все нові й нові віруси. Від цієї роботи клітина гине, а нові, вироблені нею віруси, атакують інші клітини та розмножуються по всьому організму. Ось чому, якщо вчасно не вжити противірусні препарати, захворювання перебігає важче.

 Шкідливий вплив вірусів триває від однієї до шести діб. А потім, коли організм вже повністю отруєний вірусами, людина починає відчувати слабкість, підвищену стомлюваність, ломоту і біль у всьому тілі, біль у м'язах, головний біль. Як реакція організму - висока температура.

Насамперед віруси грипу впливають на мозок і нервову систему. Потім страждають легені, нирки, печінка, кровоносні судини. Це отруєння продуктами життєдіяльності вірусів грипу, яке називається інтоксикацією, триває від тижня до двох.

Тривалість та важкість захворювання залежить від того, як у людини спрацьовує імунна система, чи хворіла цим типом грипу раніше. Якщо імунна система швидко розпізнає збудник, вона справляється з ним набагато швидше.

 Шляхи боротьби з епідемією грипу

1.Вакцинація (масова).
2. Підвищення імунітету за допомогою загартовування та застосування методів народної медицини, правильного способу життя та спорту. Харчування має дуже важливе значення, адже отримуючи необхідні поживні речовини та вітаміни, організму буде легше боротися з інфекцією.
3. Боротьба зі шкідливими звичками, які послаблюють імунну систему організму.
4. Особиста гігієна.
5. Своєчасне звернення до лікаря (при перших же симптомах грипу), який також порадить профілактичний прийом одного з наступних лікарських препаратів: ремантадин, амантадин, інозин пранобекс, озельтамівір тощо.

Вакцинація проти грипу особливо ефективна ранньої осені. Медики стверджують, що це допоможе людям менше хворіти в розпал епідемій - з кінця осені і до весни (листопад-березень), оскільки дія вакцини триває до півроку.

 В харчуванні надзвичайно корисні:

  • Чиста вода! До 2,5-3 л на добу.
  • Максимальне обмеження цукру!
  • Овочеві (згідно сезону) салати, овочеві та фруктові фреші.
  • Те, що курячий бульйон дуже корисний при грипі та простудних захворюваннях - доведений факт. Він не тільки перешкоджає обезводнення організму, але й має протизапальну дію. А при вдиханні аромату курячого бульйону поліпшується здатність волосків, які знаходяться в носових проходах, захищати організм від вірусів та інфекцій.
  • Якщо ви нормально ставитеся до часнику і у вас немає на нього алергії, то сміливо додавайте його в суп, адже часник володіє імуностимулюючими антимікробними властивостями і навіть полегшує дихання при закладеності носа.
    Імбир дуже корисний при простудних захворюваннях. Чай із додаванням імбиру і лимону має протизапальні і зігріваючі властивості. Також імбир здатний знімати біль у животі та нудоту.
  • Кисломолочні продукти у рідкому вигляді (кефіри,йогурти та ін.). Перевагу потрібно віддати тим напоям, які містять мінімум цукру і побільше білку.
  • Мед та продукти бджолярства. Мед, як лікувальний засіб, вживається як у чистому вигляді, так і в поєднанні з молоком, чаєм, відварами трав. Причому в поєднанні меду з відварами лікувальних трав, спостерігається їх взаємопідсилююча дія та виразний лікувальний ефект.

 Загальногігієнічні заходи:

 Ухиляйтеся від холоду, вогкості й протягів. Загартовування та фізкультура - найважливіші методи профілактики респіраторних інфекцій.

Одним з найбільш поширених і доступних засобів для профілактики грипу є ватно-марлева пов'язка (маска). Однак, це недостатньо ефективний метод захисту себе, а при захворюванні - оточуючих від зараження.

Не вітайтеся під час епідемії грипу  ні з ким за руку, навіть ризикуючи здатися невихованим. Важливо максимально часто мити руки з милом! Також в цей період намагайтеся менше їздити в громадському транспорті, де циркулює вірус, і більше бувати на повітрі. Заразитися грипом та ГРЗ на свіжому повітрі практично неможливо!

Провітрюйте приміщення, в яких перебуваєте. Дезінфекція приміщень оцтом (якщо в них немає хворих на пульмонологічну патологію та алергиків). Налийте в невелику каструльку 0,5 літра столового оцту або 1 десертну ложку оцтової есенції і поставте на вогонь. Коли розчин закипить, зменшіть вогонь. Оцет повинен випаровуватися в квартирі протягом 20 хвилин. Повторюйте цю процедуру по 3-4 дні на тиждень протягом епідемічного періоду.

Епідемії грипу  в сучасному світі виникають знову й знову, не дивлячись на всі досягнення цивілізації. Але ймовірність їх виникнення багато в чому залежить саме від нас, а саме - від своєчасного звернення до лікаря і того, наскільки ми піклуємося про власний організм.

Каспрук Н.М., доцент кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ

1