'Зліпили цукерку з будь-чого, щоб знищити місцеву еліту, а жодних незаконних грошей не знайшли', - Іван Мунтян про підозру

"Зліпили цукерку з будь-чого, щоб знищити місцеву еліту, а жодних незаконних грошей не знайшли", - Іван Мунтян про підозру

05.02.2020, 18:43

Голова облради вважає, що таким чином хочуть знищити "місцеву еліту".

Голова Чернівецької обласної ради Іван Мунтян, якому 4 лютого НАБУ і САП вручили підозру у вимаганні 400 тисяч доларів хабара, заявив, що жодних незаконних коштів у нього при обшуках не виявили. А відео, яке оприлюднило НАБУ, він назвав "цукеркою, яку можна зліпити з будь-чого".

Про це Іван Мунтян розповів в коментарі кореспонденту ІА АСС.

 «Згідно рекомендацій правоохоронців, я по цій справі нічого не можу коментувати. Буду радитись з адвокатами і слідством. Бо мене поки що не допитували по цьому питанню», - почав розмову Іван Мунтян.

- Чи могли б ви прокоментувати відео, яке оприлюднило НАБУ. На ньому ваш голос?

- Знаєте, як кажуть у народі, можна цукерку зробити з чого-небудь. Це основне, що я можу сказати по тому відео. Що «цукерку» для якоїсь виробленої позиції можна зробити з будь-чого. Якщо там була камера, яка знімала відео, на якому я ніби-то беру якісь гроші, то чому вони не затримали мене одразу з тими грошима?.. Адже правоохоронці провели у мене 5 різних обшуків і жодних незаконних грошей не виявили. Вилучили спочатку 2 тисячі доларів, але суд нам ті гроші повернув.

Голова Чернівецької обласної ради Іван Мунтян назвав "абсурдом" підозру, яку вчора спвіробітники Національного антикорупційного бюро вручили посадовцеві із обвинуваченням у хабарництві.

Про це голова облради сказав у коментарі журналістам UA: Буковина

"Повний абсурд! Я відповідаю за кожне слово, яке я озвучив перед громадою та депутатами. Прикро, що в правоохоронних органах працюють піарники. Це мабуть, перший випадок, коли когось хочуть звинуватити у неправомірній вигоді без наявних фактів", - повідомив Іван Мунтян.

«По санаторію «Брусниця» наразі є інвестиційна угода, яка висіла на сайті більше 4-5 років. Ми маємо ще ряд таких санаторіїв, які практично занепадають, і вони потребують інвесторів. Наприклад, аналогічний випадок із санаторієм «Щербинці». По ньому теж був інвестор, який також має багато туристичних об’єктів по області і якому дали в оренду на подібних умовах цей санаторій. Він хотів вкласти гроші і розвивати його, але побачив, що йому не вигідна така інвестиція і розірвав угоду. І тепер на минулій сесії ми змушені були ліквідувати цей санаторій», - сказав І. Мунтян.

 Голова облради вважає, що неможливо буде залучати потенційних закордонних інвесторів у розвиток української економіки, якщо будуть знищувати місцевих інвесторів.

«Якщо на сьогодні наш президент говорить, що ми відкриті до залучення інвесторів. І я уповноважений вести перемовини з потенційними інвесторами, я вів їх з підприємцями Румунії, Австрії, Німеччини тощо. І просив їх вкладати гроші - тоді це вже буде їхня власність. Ми повинні гарантувати інвестору захист їхньої власності. Але коли всілякими способами знищують наших малих підприємців, які готові вкладати гроші в розвиток, то потенційні інвестори з-за кордону також не прийдуть до нас, - додає посадовець. - Зараз з кожним днем з Чернівців все частіше відправляються автобуси до Румунії, де побудовані гарні санаторії. І наші люди туди вкладають гроші. А ми, маючи гарні умови в області, не маємо жодного санаторію. То ми цим інвесторам не те, що за гроші маємо давати в оренду ці занедбані санаторії, а ми за одну гривню їм маємо це давати, лиш би вони вкладали гроші, зберігали профіль і розбудовував би комплекси з новими робочими місцями, гарною інфраструктурою".

- Ви кажете, що багато санаторіїв та інших комунальних установ перебувають у занедбаному стані, а хто винен, що вони перебувають у такому стані?

- Ми винні, але як тільки ми щось хочемо робити, одразу починаються різні питання: «А що?», «А де?», «За скільки грошей?» і т.д. Складається враження, що коли знаходиться інвестор, який хоче щось робити, одразу на нього нападають, приписують якісь звинувачення. Так, ніби хочуть, щоб те все завалилося, нехай там буде біднота, щоб наші люди там не робили. Комусь це вигідно, напевно. Ми хочемо залучити реального інвестора, не підставну якусь особу, а підприємця, який вже володіє по області кількома туристичними об’єктами. Він уже має аналогічний бізнес і це було записано в умовах інвестиційної угоди. І я, як депутат обласної ради, уповноважений українським законодавством шукати потенційних інвесторів, робити щось, щоб область розвивалася. Бо ці гроші від оренди завтра можна буде використати на ремонт якоїсь лікарні чи школи.

На сьогодні цей процес відбувається не тільки у нас в області. По всій країні йде знищення еліти, йде знищення малого підприємця, який хоче «підняти голову», чи це аграрій, чи в нього інший вид діяльності. «Душать» з усіх сторін підприємця, щоб він нічого не робив. На це потрібно звертати увагу.

А зараз заявляють про неправомірну вигоду там, де її немає. Якщо ви такі розумні, то, будь ласка. Звичайно, зараз можна підставляти будь-які речі і розказувати там. Але я розумію, яка зараз поставлена ціль. Якщо президент запрошує інвесторів з-за кордону, а всередині країни знищують місцевих інвесторів, то як це назвати? Мене не цікавить походження цих грошей. Президент же не їздить по закордону і не питає в тих інвесторів, звідки у них взялися гроші? Нехай цим займаються правоохоронні органи. Якщо в інвестора є гроші вкладати, розбудувати, зробити краще і допомогти людям лікувати їх, то це великий плюс, додав голова Чернівецької обласної ради.

Джерело: https://acc.cv.ua/ 

1