Натовп буквально вніс Саакашвілі на українську сторону: з'явилося відео прориву

Натовп буквально вніс Саакашвілі на українську сторону: з'явилося відео прориву

10.09.2017, 22:49

Колишній голова Одеської області, екс-президент Грузії Міхеіл Саакашвілі перетнув український кордон без документів. Натовп буквально вніс його на українську сторону.

Прикордонники польської сторони на пункті пропуску «Шегині» пропустили Саакашвілі, після чого вже українська сторона не дозволяла йому перетнути кордон.

Як зазначалося, причина — повідомлення про мінування пункту пропуску.

Саакашвілі заявив, що проситиме посвідку особи без громадянства, яка зобов'язала б українську сторону впустити його.

Проте прихильники політики прискорили процес, здійснивши прорив.

Момент прорыва активистами украинской границы с Польшей попал на видео. На кадрах видно, удивленные лица пограничников, которые явно не ожидали такого развития событий.

После небольшой стычки экс-президент Грузии Михаил Саакашвили пошел в сторону Украины в сопровождении активистов.

Госпогранслужба заявила, что произошла драка с пограничниками.

Видео Госпогранслужбы:

Державна прикордонна служба має намір звернутися до прокуратури у зв'язку з незаконним перетином кордону Міхеїлом Саакашвілі та групою осіб, які рухались разом із ним через польсько-український кордон.

Про це "Українській правді" повідомив помічник голови Держприкордонслужби Олег Слободян.

"Тут є ціла низка порушень. Наразі наша задача задокументувати усі ці порушення по гарячих слідах і передати їх в прокуратуру", - заявив він.

За словами Слободяна, йдеться про щонайменше три епізоди.

"Це незаконний прорив на режимний об’єкт тобто порушення міжнародних угод з польською стороною, незаконний перетин державного кордону групою осіб, а також це нанесення тілесних ушкоджень співробітникам прикордонної служби при виконанні службових обов'язків", - зазначив Слободян.

На уточнююче питання, коли саме матеріали будуть передані в прокуратуру, він зазначив, що "на це піде деякий час".

На запитання, чи ці матеріали стосуватимуться лише Саакашвілі, чи всіх, хто перетинав кордон, в тому числі депутатів, Слободян сказав: "Це стосуватиметься всіх, хто перетнув кордон, в тому числі депутатів, і Саакашвілі".

Слободян також вважає, що ця ситуація може негативно вплинути на безвіз для українців і це питання може підніматися в Європарламенті.

"Це логічно, бо безлад на кордоні з ЄС не є позитивом для іміджу України. Наші "друзі" (у лапках) скористаються цим, що б підняти питання про призупинення безвізу", - вважає він.

Як відомо, разом із Саакашвілі, кордон перетинали депутат від Батьківщини Сергій Власенко і Юрій Дерев'янко.

Джерело в Держприкордонслужбі України зазначило, що у зв'язку з позаштатною ситуацією ніхто українських політиків і громадських діячів, які перебували "сірій зоні" на українсько-польському кордоні разом з Михайлом Саакашвілі, не пройшов прикордонний контроль з українського боку.

Громадське опубликовало видео, которое было снято с украинской стороны.


«Когда Саакашвили со сторонниками прорывали границу, пограничники растерялись и пустили собак — овчарки травмировали двух человек», — пишет телеканал.

Ті, хто організовував незаконний перетин кордону, під час якого Саакашвілі потрапив до України, будуть притягнуті до кримінальної відповідальності.

Про це заявив генпрокурор Юрій Луценко.

«Закон вимагає притягнути до кримінальної відповідальності тих, хто організовував незаконний перетин кордону, керував такими діями, або сприяв їм порадами чи діями. Це буде зроблено», — повідомив він.

За словами генпрокурора, прихильники Саакашвілі «борються за владу» і таким чином «знищують державу». 

«Хто не згоден — спробуйте прорвати грузинський чи британський кордон», — зазначив він.

Луценко наголосив, що єдиний шлях вирішення суперечок про законність дій влади щодо громадянина — це суд.

Екс-голова Одеської облдержадміністрації Міхеіл Саакашвілі, якому вдалось перетнути польсько-український кордон, заявив, що прямує до Львова.

Про це Саакашвілі заявив ефірі телеканалу Newsone.

«Сьогодні ми зберемося у Львові, напевно, в найближчому місті і вирішимо», — сказав він у відповідь на питання, куди планує поїхати. (https://hromadske.ua/)

Основне фото Сергія Зарайського

1