Земляки Фищука перекрили дорогу, щоб не вивозили ліс

Земляки Фищука перекрили дорогу, щоб не вивозили ліс

07.03.2017, 13:25

Із півсотні жителів сіл Драчинці та Глиниця, Кіцманського району протестують проти незаконної вирубки лісу

Зранку активісти перекрили трасу поблизу свого села Глиниця, а напередодні заблокували виїзд лісовозів із місцевого лісу. Зараз на місці - поліція, яка спостерігає за протестувальниками, та журналісти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чернівецька область - наступна!!! На Рівненщині затримали керівників управління лісомисливського господарства та вісім директорів лісгоспів

Як повідомив Інформаційному агентству АСС громадський активіст Микола Петіченко, зараз простетсувальники роблокували рух транспорту, адже пішли із журналістами показувати місця вирубки лісу. Селяни вважають, що реальні обсяги зрубаного лісу набагато більші, аніж вказують у документах лісівники. 

Також жителів обурило те, що лісовози вщент розбили прилеглу дорогу. Наразі у селі Глиниця скликається позачергова сесія, де розглядатимуть питання заборони вирубки лісу, доки громадські активісти не розберуться в документах лісівників, повідомив Микола Петіченко.

Джерело: http://acc.cv.ua/

ДОВІДКОВО:

Як ми вже повідомляли, у Кіцманському лісі триває рубка дерев, серед яких — понад столітні дуби. Ця ситуація викликала справедливе обурення кіцманчан, адже ліс має рекреаціно-оздоровче значення і є єдиним зеленим острівцем біля райцентру, де можна прогулятися, помилуватися природою і відпочити.

У понеділок, шостого березня, активісти знову прийшли на місце рубки, попередньо викликавши оперативну групу поліції. Було видно свіжозрубані дерева, працювала бригада лісорубів, дерева відтягували коні. Із пнів стікав деревний сік — тобто дерева були живі і всихати не збиралися.    

Лісовий квиток на вирубку (на вимогу правоохоронців) привезла показати директор Кіцманського лісництва Роза Нагірняк. В документі, який 15 лютого виданий ДП «Чернівецький лісгосп», вказано, що рубка — «подеревна, для освітлення дороги». На підставі акту обстеження від 3 лютого 2017 року дозволено зрубати 401 кубометрів деревини (в тому числі 341 куб ліквідної стовбурної деревини) у 16 і 18 кварталах лісу. Всі дерева, помарковані для рубки, в тому числі дуби, яким по 100-200 років, кваліфікуються як дров’яна деревина! А нормативна вартість, згідно документу, — 870 гривень! Ось як оцінили лісівники дуби, які насаджували діди-прадіди ще за Австрії, та інші дерева, що мали необережність вирости на краю лісу.      

Для освітлення цієї дороги попри поле рубають дерева  Як ми почули, офіційна причина рубки — освітлення дороги, адже дерева затіняють узлісся і автівки їдуть по полю, що обробляється сільгосппідприємством. Але чи робилися заміри землевпорядними організаціями, де сільськогосподарські ділянки закінчуються і починається ліс? Навряд, адже ці дерева не виросли тут за кілька останніх років. Більше того, як бачимо на кадастровій карті, офіційно попри ліс немає дороги. Вона не позначена на жодній карті. То що ж «освітлюють» своєю рубкою лісівники? Чи просто знайшли привід зрубати вікові дерева?

Ми будемо шукати відповіді на ці питання у відповідних організацій та служб і інформуватимемо читачів про подальший перебіг ситуації з вирубкою дерев у Кіцманському лісі.   Ольга КУЛЬКО.

Джерело: FreeLife.cv.ua

1