Землі у с. Лашківка на Буковині спродали без відома людей

Землі у с. Лашківка на Буковині спродали без відома людей

26.02.2016, 19:22

На брак землі жаліються у селі Лашківці Кіцманського району Чернівецької області. Але нарікають не на природний ландшафт, а на людську жадібність.

Депутат сільської ради села Іван Ванчулякрозповідає, що вільних ділянок немає взагалі. Втім, АТОвці все ж повинні отримати наділи.  

- У нас багато землі пороздавали СБУ, прокурорам. Та ця земля дісталася їм незаконно, – обурюється чоловік. – Було багато випадків, коли землю просто відбирали у людей.

Сільський голова Борис Нечай каже, землю спродали давно. Нині залишилося лише 50 гектарів саду, який давно заріс, і ніхто не буде його чистити.

- Раніше земельні ділянки видавали тому, кому треба. А зараз землі вільної немає, бо все приватизовано, - каже сільський голова. – Було навіть таке, що виділили людям землю, вони її обробляли. А одного разу побачили на своїх ділянках таблички з номерами телефонів і написом «продається». Звісно, людям ніхто нічого не пояснював. Це було ще позаторік, а люди і донині оббивають пороги усіх інстанцій, і нічого не можуть вдіяти. Бо ті ділянки, які раніше належали їм, уже приватизували і навіть продали.

Б. Нечай бідкається, що люди часто звертаються із земельними проблемами. Відсуджують паї, бо їх свого часу несправедливо розподілили. Після розпаду колгоспу дали пай тому, хто пропрацював тиждень, а тому, хто десятки років відробив, не дали нічого, бо він на той момент звільнився. І люди через це сваряться.

- Де тим людям взяти землю – не знаємо. Якщо й є якісь земельні наділи, то або мочара, або ще щось. Одне слово, придатних для забудови, фактично нема, - каже чоловік. – Маємо і 8 АТОвців, звернувся один за наділом. Ми надали йому 2 гектари землі для ведення господарства. А от якби хтось хотів будуватися – не змогли нічим допомогти.

Та що під забудову – у селі немає навіть землі під цвинтар. Планували 20-30 років тому одну ділянку використати як кладовище, але тоді місце було ще на старому. Тому її дали у користування людям. Ті землю обробляли, але з часом теж приватизували, і тепер її не віддають.

До речі, у селі є багато людей, котрі не обробляють землю. А вона тим часом заростає. Сільський голова каже, люди чекають кращих часів, аби вигідніше її продати.  

- У нас є два варіанти, але обидва не підходять – або ми землю викуповуємо у них, або надаємо їм ділянки в іншому місці. Ні перше, ні друге не можна реалізувати, - зазначає сільський голова.

Яна МАРІЯНЧУК

Джерело: http://vidido.ua/

1


КОМЕНТАРІ (1)

В нарді кажуть не було щастя, так нещастя помогло.

Напевне насттупив той час, що завдяки Атошникам обласна рада таки прийме постанову про обовязкову інвентаризацію майна та земельних угідь усіх громад області.

Іван Миколайович! Пора від говорильні переходити до справ.  Якщо цього питання не вирішити в терміновому порядку то де візьмуться кошти на розвиток сіл та міст області? Ради усіх рівнів не мають переліку платників податків та зборів на своїх територіях, у них відсутні дані про перспективні обєми надходжень. При проведені інвентаризації майна та земельних угідь всі незаконні обрудки особливо із землею вилізуть на верх. Громадяни побачать хто і яким чином торгував землею та майном. Будь які оборудки повинні були проходити через рішення сесій. 

avatar

Чернівчанин

27 лютого 2016 19:40