Землетрус у Непалі викликав зменшення висоти Евереста

Землетрус у Непалі викликав зменшення висоти Евереста

04.05.2015, 14:19

Землетрус в Непалі 25 квітня магнітудою 7,9 зменшив висоту Евересту на один дюйм (2,54 см). 

Про це свідчить інформація, яку надав некомерційний консорціум геофізичних досліджень UNAVCO, повідомляє The Huffington Post. 

Висновки вчених базуються на даних, отриманих із супутника Європейського космічного агентства Sentinel-1A, який вперше пройшов над зоною стихійного лиха 29 квітня. 

Землетрус спровокував зсув тектонічних плит, в результаті відбулася розрядка земної кори, яка і привела до незначного зменшення висоти Евересту. 

Роджер Билхам з Інституту досліджень в області екологічних наук і професор геологічних наук в університеті Колорадо в Боулдері в листі The Huffington Post оцінив зменшення висоти Евересту на 1-2 мм. 

При цьому гірський хребет Аннапурна, розташований в центральній частині Непалу, згідно з його висновками, виріс на 20 см. 

Перший землетрус магнітудою 7,8 стався в Непалі в суботу, 25 квітня. Після цього в країні зафіксували серію менш сильних поштовхів. У столиці Катманду було зруйновано безліч будинків; сільські райони країни постраждали ще сильніше, транспортна інфраструктура по всій країні практично ліквідована.

ДОВІДКОВО:

Евакуація українців з Непалу затримується, бо не можуть відремонтувати літак

Український літак для евакуації пасажирів з Непалу не змогли поремонтувати, бо деталь, яку прислало Міноборони з Києва, виявилася несправною.

Про це керівникам евакуаційної місії повідомив командир екіпажу Іл-76, який досі стоїть у Делі, передає кореспондент "Української правди".

Екіпаж впродовж усього дня в неділю намагався поремонтувати літак, але нічого не вдалось.

Після двох невдалих спроб запустити літак, екіпаж заявив, що не полетить до Непалу.

Зараз із Києва організовується передача нової деталі.

Дозвіл на посадку в аеропорту Катманду український літак мав лише на темну пору доби, тож уже в понеділок дозволу на посадку немає.

Крім того, для повернення в Україну літаку слід отримати дозвіл ще й від усіх транзитних країн, над якими він пролітатиме.

Українців, які чекають евакуації, у понеділок мають розселити по готелях коштом МЗС.

Українські дипломати уже пропрацьовують варіант відправки українців рейсовими літаками у напрямку Києва.

В.о. голови ДСНС Зорян Шкіряк розповів, що розглядається "і дорогий" варіант, організації окремого чартеру з Катманду в Київ.

Журналісти, які летіли з рятувальниками до Непалу, також стали заручниками ситуації.

Як відомо, 25 квітня в Непалі відбувся землетрус і сходження лавини. За останніми офіційними даних, у результаті землетрусу там загинули 7 тисяч 40 осіб.

1