Зеленський анонсував внутрішнє очищення держави від тих, хто послаблює Україну своїми зловживаннями

Зеленський анонсував внутрішнє очищення держави від тих, хто послаблює Україну своїми зловживаннями

07.08.2023, 08:07

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 529-го дня війни.

«Уже готуємося, щоб наступний тиждень іще посилив нашу державу, наші позиції. Буде нова комунікація з партнерами – заради оборонних пакетів для України. Додамо ще більше змісту міжнародним заходам серпня – вересня, які вже заплановані. І Кримська платформа, і Саміт перших леді та джентльменів, наша участь у Генасамблеї ООН, і Формула миру. І, звичайно, ми продовжимо і внутрішнє очищення нашої держави від тих, хто, на жаль, послаблює Україну своїми зловживаннями. Україні потрібна лише сила, лише максимальна зосередженість на тому, щоб досягти перемоги. Якщо комусь уже здається, нібито війна «десь там» та що перемогти у війні має хтось інший, то треба повертатися в реальність. Лише всім народом ми це пройдемо. Треба щодня давати результат для України, для всіх, хто бореться заради України. Я дякую всім, хто саме так наближає нашу перемогу! Слава нашим воїнам! Слава нашому народу – міцному й прекрасному!»

 

ДОВІДКОВО: 

За даними опитування, 77,6% громадян уважають, що президент Володимир Зеленський несе пряму відповідальність за корупцію в уряді та військових адміністраціях.

Про це свідчать результати соціологічного дослідження Фонду «Демократичні ініціативи» та Київського міжнародного інституту соціології за підтримки Празького центру громадянського суспільства.

Як відзначив директор «Демініціатив» Петро Бурковський, аргумент про те, що «влада не встигає скрізь», не працює після 16 місяців війни та «більше вже не зіграє роль індульгенції для зловживань, байдужості та некомпетентності».

«Зволікання з рішеннями проблем, які підважують віру людей у перемогу, буде бити й по самому президенту. Опитування показало, що на думку 77,6% громадян "президент несе пряму відповідальність за корупцію в уряді, воєнних адміністраціях"», — зазначив Бурковський.

Соціолог підсумував, що громадяни очікують на рішучість президента усувати від влади чиновників, які не виконують своїх обов'язків, а також прислухатися й просувати виконавців, які чесно вказують на проблеми та компетентно пропонують їх розв’язання.

Бурковський припускає, що більшість громадян можуть підтримати ідею «переведення військкомів-порушників на передову», але навряд чи таке рішення підтримають у бойових частинах, бо «чи можна довіряти зброю і життя солдатів людям, які цинічно торгували довідками для ухилення від служби?»

За даними опитування, 72,9% українців підтримують звільнення поранених військових із лав ЗСУ з виплатою всіх належних компенсацій на лікування та реабілітацію та 46,3% — переведення за бажанням на посади до військкоматів замість нинішніх працівників.

Як проводили опитування?

Його проводили в липні 2023 року. Для цього опитали 2011 повнолітніх респондентів, які проживають у 135 населених пунктах України. Опитування здійснювали методом особистих інтерв'ю з використанням планшета. З вибірки виключили Донецьку, Луганську і Херсонську області через безпекові питання. За звичайних обставин статистична похибка не перевищує 3,3%.

1