Збудований для Чернівців газопровід експлуатуватиме приватне підприємство Фірташа?

Збудований для Чернівців газопровід експлуатуватиме приватне підприємство Фірташа?

17.10.2011, 23:50

Під час урочистого введення в експлуатацію газопроводу-відводу високого тиску від газорозподільної станції в селі Топорівці Новоселицького району до міста Чернівці журналісти цікавилися за які кошти об'єкт будували, а відтак кому він належатиме.

 "Те, що не робилося роками – зроблено сьогодні. Незважаючи на деякі заклики тих людей, які закликають до чогось – ми робимо. В цьому є різниця між нами та іншими. І коли говорять, що влада не працює – оце є показник того, що влада працює. В новозбудований підвідний газопровід від Топорівки до Чернівців вкладено 21 мільйон. Це кошти державної компанії "Укргазвидобування". За ці кошти був побудований газопровід... На балансі він буде у міста. В комунальній власності? Так, - відповів на уточнююче питання генеральний директор компанії “Укргазвидобування” Міненерговугілля Юрій Борисов.

 Водночас, як повідомив  журналістам секретар Чернівецької міської ради, в.о. мера Чернівців  Віталій Михайлішин місто, швидше за все, передасть газогін для спеціалізованого обслуговування фахівцям ПАТ "Чернівцігаз". Питання чому газогін, збудований за кошти державної компанії “Укргазвидобування”, в чому запевнив присутній на відкритті керівник компанії Юрій Борисов, має перейти в обслуговування приватному підприємству "Чернівцігаз" навряд чи навіть з натяжкою можна віднести до розряду риторичних.

 Прямої ж відповіді на запитання, хто є власником контрольного пакету акцій ПАТ "Чернівцігаз", секретар міської ради, в.о. мера Чернівців Віталій Михайлішин уникнув.

Звісно, тепер, коли власник ПАТ "Чернівцігаз", схоже, вкотре змінився, нагальна потреба забирати у нього трубу відпала. І те, що йдеться фактично про передачу мереж у приватні руки, які лише кілька років тому міністр Юрій Бойко усіляко дискредитували, нікого особливо не дивує. Про чиї саме приватні руки йдеться, намагався якось з'ясувати голова парламентського комітету з питань національної безпеки і оборони Анатолій Гриценко. Зловивши на слові бізнесмена Дмитра Фірташа, який в інтерв'ю російській діловій газеті "Ведомости" заявив, що контролює 75% облгазів України, нардеп звернувся до Антимонопольного комітету, СБУ, нарешті прем’єр-міністра Тимошенко перевірити інформацію. Дослідження цього питання триває і досі...

Гроші за транспортування газу мережами, часто збудованими на кошти людей чи держави, споживачі згідно з тарифом більш-менш справно сплачують. А хто заплатить громаді (державі) за те, що користується її трубою? І взагалі, на якій юридичній підставі облгаз цим майном користується, управляє?

Питання, хто і на яких умовах обслуговуватиме записані на конкретні територіальні громади мережі, мало бодай теоретичний сенс, коли на Буковині було два оператора на газовому ринку державне підприємство "Укргазмережі" (згодом "Нафтогазмережі") і приватне - ВАТ "Чернівцігаз".  Нині ж, коли в області залишається фактично єдиний гравець з правом користуватися трубою ПАТ "Чернівцігаз", вибір, прямо скажемо, невеликий. Невідомі благодійники, називати імена яких губернатор Буковини Михайло Папієв не вважає за потрібне, які зголосилися вділити з півтори сотні мільйонів гривень на добудову підвідних газопроводів на Буковині фактично нічим не ризикують. Труби все одно перейдуть в управління приватного облгазу. Створити нове підприємство для управління мережами в межах кожного окремого села їхні потенційні власники звісно не зможуть. А згодом користувачу ще й кошти за транспортування газу додадуться.

До чого може призвести концентрація в одних руках газу, труб, якими від надходить до споживачів, плати за нього, пояснювати, переконаний, нікому не потрібно. А якщо ці руки – не українські? Хто контролює роздрібні мережі з продажу газу на внутрішньому ринку - той контролює споживачів. Можливість перекривати вентилі непокірним, наприклад, у політичному сенсі регіонам перестає бути гіпотетичною. Про можливість диктувати споживачу ціну вже навіть не йдеться.