Завдяки децентралізації місцеві бюджети виросли до 50%, - Гройсман

Завдяки децентралізації місцеві бюджети виросли до 50%, - Гройсман

19.06.2017, 16:16

Сьогодні, 19 червня, під головуванням Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана відбулась селекторна нарада з питань підготовки об’єктів  до роботи в осінньо-зимовий період 2017-2018 років, стан оснащення багатоквартирних житлових будинків загальнобудинковими засобами обліку теплової енергії, стан розрахунків комунальних підприємств за використані енергоносії.

Володимир Гройсман закликав учасників наради більш ретельно підійти до виконання планів по програмах енергоефективності, а також нарощувати розрахункову дисципліну, тим більше, що ресурси для цього в місцевих бюджетах завдяки децентралізації є. 

«Окреме питання – енергоефективність. Ми пройшли надзвичайно важкий, але результативний шлях зменшення споживання ресурсів, диверсифікації постачання. Зараз нам потрібна модернізація промисловості й житлового фонду. Ресурси в місцевих бюджетах для заходів з енергоефективності є», - зазначив Володимир Гройсман.

Не менш важливим, за словами Глави Уряду, є й організація розрахунків за енергоресурси та комунальні послуги.

Звертаючись до голів облдержадміністрацій, Володимир Гройсман запропонував залучити муніципалітети до рішення розрахункових проблем, оскільки підприємства теплокомуненерго, які є однією з сторін розрахункових відносин, – це здебільшого об’єкти комунальної власності. На думку Глави Уряду, місцеві бюджети вже мають достатні ресурси, аби пропонувати власну гарантію розрахунків. «Завдяки децентралізації у нас до 50% ростуть місцеві бюджети. Десятки, сотні мільйонів, мільярди сьогодні є в ресурсах  місцевих бюджетів. Наголошую на тому, що потрібно по-господарськи ставитися до цього», - підкреслив Володимир Гройсман.

Населення розраховується за комунпослуги на рівні 103%, - Зубко.

Починаючи з 2006 року, розрахунки населення за спожиті ЖКП коливались на рівні 92-97%, сьогодні - це вже 103%. В порівнянні з минулими роками українці платять вчасно та витримують фінансову дисципліну. Про це під час селекторної наради щодо підготовки до опалювального сезону заявив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко.

«Також, за опалення в 2017 році населення сплатило на 6,6 млрд гривень більше у порівнянні з минулим роком. Громадяни виконуються всі свої зобов’язання не тільки зі сплати поточних рахунків, а й боргів за минулий період», - зазначив Геннадій Зубко.

Віце-прем’єр наголосив, що при зростанні місцевих бюджетів з 35% до 50%, населення має отримувати якісну комунальну послугу. «На сьогоднішній день є невідповідність між зростанням місцевих бюджетів і видатків на житлово-комунальне господарство. Тому ще раз наголошую: населення, яке вчасно розраховується за спожиту енергію, має отримувати якісні послуги», - зазначив він.

1