Унікальний досвід  Салагора з протидії контрабанді лісу варто запровадити по всій країні  - Антикорупційна служба України

Унікальний досвід Салагора з протидії контрабанді лісу варто запровадити по всій країні - Антикорупційна служба України

14.07.2016, 00:55

Засоби безпеки, які Салагор  запровадив  на кордоні, зменшили експорт деревини з Чернівецької митниці у 5 разів!

Голова наглядової ради  Антикорупційної служби України  Роман Лаврів поставив за приклад усім митникам так званий алгоритм Салагора - прості заходи безпеки, які дозволили успішно боротися з контрабандою лісу через митний кордон України

Проблема експорту лісу на слуху, але хочемо поділитись досвідом, і навести приклад, як керівник Чернівецької митниці ДФС та органи місцевого самоврядування намагаються вирішити та вирішують!!!!!! - це проблемне питання, - заявив Роман Лаврів.

Отже, експорт українського лісу – це простий метод отримання валюти з закордону. Важко підрахувати скільки грошей втрачає бюджет України, будучи сировинним придатком Європи, а не виготовляючи, приміром, меблі. Продукти зі значною доданою вартістю. 

Але маємо, що маємо. Підприємці на внутрішньому ринку відчувають значний брак деревини, вітчизняна деревообробна галузь в занепаді. Навіть після мораторію на експорт кругляку, який вступив у силу з початку цього року – активісти щомісяця фіксують цілі ешелони ділової деревини, які, чомусь, по документах – є дровами. У цій схемі задіяні всі – лісгоспи, державне лісове агентство, залізниця та митниця. Боротися з цим складно, але можливо. І це доводить керівник Чернівецької митниці Микола Михайлович Салагор.

http://cv.sfs.gov.ua/dfs-u…/mitnitsya/kerivnitstvo-/550.html

Чернівецька митниця – одна з ключових у питаннях експорту - саме через неї деревина потрапляє у Румунію. Деревина з усієї України, яка, до того ж, замитнена в інших областях на внутрішніх митницях. А це означає, що пункт пропуску у Чернівцях майже не впливає, на вже замитнений товар. У прикріплених файлах ви знайдете які саме митниці найбільше замитнюють лісоматеріалів, які потім ідуть на експорт через Чернівці. 

Пан Салагор нам надав відомості, що з січня по червень 2016 року через пункт попуску «Вадул-Сірет-Вікшани» (у прикріплених файлах) було експортовано 6 об’єктами ЗЕД у Чернівцях 25.6 тис. тонн лісосировини, це 2.8% від загальної кількості. Та 144 обєктами ЗЕД, які зареєстровані по Україні - 891, 7 тис тонн лісо сировини( 97,2%)

Варто зазначити, що через таку значну відповідальність за експорт деревини через чернівецький пункт пропуску керівник Чернівецької митниці ДФС пан Салагор змушений був прийняти ряд певних заходів, щоби убезпечити себе від відповідальності за контрабанду лісу по всій країні.

Для цього він своїм внутрішнім розпорядженням (у прикріплених файлах) постановив ретельно перевіряти КОЖЕН вагон з лісом, а саме:

1. Витребовувати додаткові документи, що підтверджують законність походження лісу
2. Перевіряти 3 ступені захисту оригінальних сертифікатів про походження лісу
3. Залучати експертів з Державного агентства лісових ресурсів, які б підтверджували, що те, що є в декларації насправді знаходиться у вагоні. Сьогодні він перший і поки єдиний, хто ввів такий алгоритм дій на митниці. І це працює. Ви не повірите, але справді кожен вагон перевіряється не митниками, які не є експертами з лісу, а представниками з Держлісагентства. 

Такі прості, але водночас необхідні засоби безпеки на кордоні (оскільки ліс є товаром підвищеного ризику в країні) зменшили експорт деревини з Чернівецької митниці у 5! разів!

Ну і, звісно, збільшило кількість протоколів про порушення на інших митницях. На них в кожній області реагують по різному, зокрема у Львові співпраця з Олегом Синюткою не дуже налагоджена.

Саме тому ми вирішили розповсюдити цей досвід на всі пункти пропуску, особливо на Закарпатську митницю, яка перейняла естафету у експорті лісоматеріалів. Цікаво, чи там так само нададуть усі необхідні нам матеріали і чи готові залучати людей з держлісагентства, щоби уникнути контрабанди деревини?*

1