Зараз час затягнути паски, починаючи із зарплат членів парламенту, уряду, держкомпаній, - Яценюк. ВIДЕО

Зараз час затягнути паски, починаючи із зарплат членів парламенту, уряду, держкомпаній, - Яценюк. ВIДЕО

24.03.2020, 14:14

Завдання влади - розмовляти з людьми: якщо буде тиша, її заповнять ті, хто зацікавлений у дефолті.

"Зараз завдання всієї влади – розмовляти з людьми. Тому що якщо буде тиша, її заповнять ті, які зацікавлені в дефолті. Які зацікавлені в тому, щоб економіка впала, щоб в Україні були проблеми. От хто заповнить тишу. Комунікуйте, говоріть, не бійтеся і дійте", - наголосив прем'єр-міністр України 2014-2016 років, лідер партії "Народний фронт" Арсеній Яценюк у програмі "Свобода слова" на ICTV 23 березня, передає Цензор.НЕТ.

Арсеній Яценюк наголосив, що Інструкції, як долати нинішню кризу, немає ні в кого у світі: "Паніка є у Сполучених Штатах, у Євросоюзі, але там люди ухвалюють рішення".

"Іншого шляху, ніж збільшити дефіцит державного бюджету, створити стабілізаційний фонд і пережити цю складну економічну ситуацію, немає", - наголосив Арсеній Яценюк, нагадавши, що навіть канцлер Німеччини Ангела Меркель, яка була раніше проти збільшення дефіциту бюджету, заявила, що це необхідно робити. Ппокривати дефіцит бюджету необхідно в чергу за рахунок програми з Міжнародним валютним фондом.

Він звернувся до присутньої на програмі першої заступниці голови НБУ Катерини Рожкової і наголосив на важливості того, аби центральний банк не допустив розтрачування золотовалютні резерви та запобіг валютним спекуляціям.

Арсеній Яценюк наголосив, що прем'єр-міністр повинен стати головою антикризового штабу. Водночас члени парламенту повинні проявити політичну волю і проголосувати за необхідні для подолання кризи закони. Яценюк закликав зменшити виплати нардепам, урядовців та керівникам держкомпаній на період кризи.

Арсеній Яценюк нагадав, що в 2014 році його уряд ухвалив постанову №100 - про економію бюджетних коштів: "Дорогі друзі з уряду і з української влади. Зараз час затягнути паски. І продемонструйте це так, як ми це демонстрували в 2014 році. Починаючи з заробітних плат членів парламенту, урядовців, державних компаній на період кризи".

Сектор обслуговування зараз в Україні закрився: "Люди залишаються без роботи, люди сидять вдома і перебувають у стресі. І в цій ситуації, окрім всіх економічних, юридичних і політичних кроків, важливий внутрішній стан. Це впевненість, що ми це переборемо". Тому, переконаний Арсеній Яценюк, держава повинна запропонувати громадянам соціальний пакет.

"Сьогодні ми воюємо проти вірусу. В 2014 році, як і сьогодні також, ми воювали проти російської регулярної армії. Сьогодні у нас є золотовалютні резерви – тоді їх не було. Сьогодні у нас є армія - тоді у нас її не було. Сьогодні у нас є поліція – тоді у нас її також не було. Сьогодні у нас є гроші на єдиному казначейському рахунку, яких не було тоді. Але ми в 2014 році вистояли. Паніка – це шлях до поразки. Страх – це шлях до паралічу. Зараз необхідно діяти", - наголосив він.

ДОВІДКОВО:

Перша партія допомоги від Фонду Арсенія Яценюка «Відкрий Україну» вже в Чернівцях

 Місто отримало 13000 рукавиць, 1000 респіраторів FFP3 та 135 комплектів захисних костюмів для медичного персоналу.

У другій партії прибудуть тести на вазначення COVID-19, засоби для дезинфекції.

Допомогу передали для подальшого розподілення за потребами міських медичних закладів Чернівецькій міській лікарні №1, визначеній як базова в лікуванні хворих із COVID-19.

Керівник фракції «Народного фронту» у Верховній Раді 8-го скликання
Максим Бурбак підкреслив, що перша партія допомоги надходить у Чернівці, адже перші випадки захворювань були зафіксовані саме тут, і нині на Буковині виявлено найбільшу кількість хворих: «Ті, хто стоять на передовій боротьби з коронавірусом, повинні бути захищені, тому що вони зараз виконують найбільш важливу частину роботи – захистити нас від пандемії коронавірусу».

Міський голова Чернівців Олексій Каспрук висловив вдячність Фонду Арсенія Яценюка «Відкрий Україну» і всім небайдужим, які зараз допомагають системі охорони здоров’я міста, а також підтримують тих, які нині опинилися в скрутному становищі: «Це люди пенсійного віку, одинокі, багатодітні, яким важко пережити ці часи».

Він додав, що місто також очікує на уже замовлену Фондом Арсенія Яценюка партію швидкісних тестів для виявлення коронавірусу.

Завідувач відділенням анестезіології, де розміщено ліжка для інтенсивної терапії, Дмитро Білоус підкреслив, що нині людство бореться «з двома вірусами: коронавірусу та страху».

«Намагаємося зараз подолати ці два віруси. Хочу заспокоїти населення. Медики готові працювати. Ми перепрофільовуємо нашу лікарню під інфекційний стаціонар. І будь-яка допомога, особливо така, вона для нас важлива. Служимо народу України!».

Нагадаємо, що Наглядова Рада Фонду прийняла рішення про перенесення Київського Безпекового Форуму, запланованого на 23-24 квітня 2020 року та спрямування усіх можливих зусиль і ресурсів на боротьбу з вірусом COVID-19, адже для Фонду питання безпеки громадян стоїть на першому місці.

1