Заплановані гідроенергетичні проекти можуть завдати шкоду дикій природі і місцевому населенню

Заплановані гідроенергетичні проекти можуть завдати шкоду дикій природі і місцевому населенню

03.02.2017, 16:19

2 лютого - Всесвітній день водно-болотних угідь. З цього приводу хочемо нагадати, що заплановані гідроенергетичні проекти можуть завдати шкоду дикій природі і місцевому населенню.

Ми живемо в період, коли захист прісноводних екосистем є одним із ключових напрямків природоохорони. Гідроенергетичні проекти і урядові рішення в екологічно вразливих районах загрожують зашкодити ареалам проживання рідкісних і зникаючих видів у дельті Дунаю, Дніпрі, Дністрі та на інших річках. Зокрема, це стосується Болгарії, Румунії та України. WWF в усьому світі виступає за те, щоб забезпечити енергетичні потреби, але екологічні та соціальні наслідки мають бути обов`язково враховані.

В Україні уряд затвердив Програму розвитку гідроенергетики до 2026 року, яка є неузгодженою з іншими законодавчими документами, що регулюють розвиток гідроенергетики. У Програмі також проігноровано засади збереження довкілля та охорону навколишнього природного середовища. Реалізація Програми-2026 призведе до руйнації річкових басейнів, втрати біорізноманіття та знищення екосистем, важливих для місцевого населення. Наприклад, WWF проти запропонованого будівництва каскаду Верхньодністровської ГАЕС, Ташлицької ГАЕС та Канівської ГАЕС.

Хорошим сигналом є активна позиція українців за розумну гідроенергетику: 1 лютого громадські активісти та небайдужі громадяни провели пікетування Кабінету міністрів України проти запланованого урядом знищення унікальних екосистем Канівського Придніпров'я та Дністровського Каньйону.

Розвиток гідроенергетики, як галузі, що має значний негативний вплив на довкілля, повинен бути стратегічно продуманим. Планування має бути прозорим, реалізація проектів з гідроенергетики має відбуватися у відповідності до чинного національного та міжнародного екологічного законодавства. Необхідні екологічні пом’якшуючі та компенсаційні заходи мають бути обов'язково розроблені і впровадженні в гідроенергетичних проектах.

Розвиток відновлюваних джерел енергії в Україні повинен йти стратегічним та узгодженим шляхом, де основною метою має бути зведення до мінімуму додаткового негативного впливу.

Повна позиція WWF про затверджену програму розвитку гідроенергетики в Україні до 2026.

Гідроелектростанція в Національному парку Defileul Jiului в Румунії загрожує цінним природним територіям. Парк Defileul Jiului – територія в Румунії, що перебуває під захистом природоохоронної мережі Natura 2000, зіштовхується з безліччю загроз через старі дозволи на будівництво, які не відповідають сучасним екологічним вимогам і законам ЄС. Заплановане будівництво зруйнує 33 км русла річки і зашкодить екосистемі парку. WWF-Румунія спільно з місцевими неурядовими організаціями та активістами вживає заходів для зупинення небезпечного проекту гідроелектростанції, і звертається до влади щодо оновлення застарілих дозвільних процедур на будівництво відповідно до нових правових вимог ЄС.

Онлайн-петиція, що закликає людей підтримати оновлення застарілих дозвільних процедур на будівництво ГЕС в Національному парку Defileu lJiului

У Болгарії Міністерство охорони навколишнього середовища відкладає важливі рішення, які стосуються захисту річок і водно-болотних угідь від нанесення шкоди при будівництві ГЕС. Відсутні рішення для критично важливих проектів, що враховують суспільну зацікавленість, в регіонах, які пролягають вздовж річок Чорний Іскир і Горна Перка гірського масиву Рила. Нинішня ситуація демонструє низьку прозорість, відсутність узгоджень прийнятих рішень і порушення закону з боку органів державної влади.

У вересні клуби рибалок та WWF-Болгарія оскаржили видані неналежним чином дозволи на проект ГЕС через Чорний Іскир і Горну Перку, які спустошать річкові екосистеми та знищать їх біорізноманіття. Навіть через чотири місяці, коли минув встановлений законом термін, відповіді від міністерства немає.

Ще одне зневажливе рішення від Міністерства охорони навколишнього середовища є визначення гірського масиву Рила як буферної території для міжнародної мережі Natura 2000. Буферна територія Рила – заповідник, створений з метою збереження лісів і річок від пошкоджень та будівництва. Річки Чорний Іскир і Горна Перка потрапляють під захист планованої території, проте через нечітке визначення статусу регіону дозвіл на гідроелектростанцію скасовано не було. Оскільки затримано визначення території Natura 2000, Європейська комісія подала на Болгарію до суду.

WWF закликає до посилення контролю над поточними гідроенергетичними проектами та впровадження ефективних змін у напрямку охорони природи.

Більш детальну інформацію про випадки в Болгарії, Румунії та Україні можна знайти за посиланням: http://wwf.panda.org/?289350

 За додатковою інформацією звертайтесь до:

Світлана Матус

координатор з питаньекологічноїполітики Всесвітнього фонду природи WWF в Україні

1