Запіяв Папієв…

Запіяв Папієв…

06.07.2013, 21:26

         Вже вдруге поспіль депутати Чернівецької обласної ради продемонстрували жахливе, безвідповідальне свавілля. Вони знову обірвали роботу сесії. 26 квітня зірвали 16 сесію, 5 липня – 17-ту.

         І до весняного, і до літнього депутатських демаршів причетна влада. Зокрема найперші особи обласної державної (!) адміністрації, котрі крім владного посвідчення носять в кишені ще й депутатський мандат.

         Від масового хоча б такого як у Врадіївці обурення людей за такі зухвалі, грубі вчинки, за відсутність мінімальної відповідальності перед виборцями їх рятує банальна непоінформованість простих смертних мешканців Буковини. А звідси й байдужість. І на виборах і між ними.

         Після цього зганьбленого засідання найвищого (!) представницького органу влади із вкрай зіпсованим і приниженим настроєм я пішов до людей. На Соборній площі Чернівців особливо багато пасажирів, які підчікують тролейбусів та автобусів. Маючи добрий досвід опитування після тридцятилітньої роботи з мікрофоном, запитував кожного: «чи знаєте ви, що сьогодні проводиться сесія обласної ради і що ви чули про зрив минулого засідання?».

Я не робив офіційного соціологічного дослідження, тому й не рахував кількість опитаних. Та щонайменше півсотні чекаючих транспорту пасажирів почули моє запитання. Але, на жаль, я не почув жодної (!) позитивної відповіді. Ніхто ні слова не сказав про депутатські зібрання. Виборці просто не знають, що їхні обранці витворяють.

         Отже, 5 липня аж три рази звучав Державний Гімн України у сесійні залі будинку з левами. Чи, як пожартував у своїй газеті «Час» Петро Кобевко, будинку з труханами. Після цих двох сесій можна вже говорити і про індиків, і про півнів, бо було тут чимало кукурікання. Депутати продовжували обговорювати питання, які не докінчили через дуже і дуже грубо зірвану сесію ще 26 квітня.

         Який сумний збіг цифр. Саме 26 квітня зірвався Чорнобиль у трагічному 86-му. Саме 26 квітня 2013-го зірвалась сесія обласної ради. Думалось, що відкриваючи липневу сесію, голова облради якось пояснить депутатам, що сталось 26-го квітневого дня, чому несподівано розбіглись присутні. Можливо, навіть вибачиться за такі непорядні дії і перших, і других, і третіх, і десятих керівних осіб області, які крім державних посад займають ще й депутатські крісла. Гіркий досвід навіть цих двох обрізаних сесій ще і ще раз підтвердив, що таке адміністративно-депутатське злиття (корінь слова зливати) нищить гілки влади. Одна з них поступово всихає.

         Візьмемо для підтвердження 5 липня. Досить мирно продовжувалась 16 сесія. І тут ні з того, ні з сього перший заступник голови облдержадміністрації, він же керівник депутатської фракції партії регіонів Г.К.Галиць пропонує голосувати лише поіменно.

         -Це спеціально, щоб начальство бачило, як голосують депутати, - одразу ж розтлумачив пропозицію голова фракції «Батьківщина» Іван Мунтян. -Бо ж мають визнавати роботу голови ОДА Папієва після його запланованого звіту задовільною чи незадовільною.

         Повторюсь, сесія йшла досить мирно і швидко завдяки вмілому веденню голови облради Михайла Гайничеру. Такий темп і спокій, певно, не сподобався сусідньому Михайлу Папієву, якого згідно регламенту запрошують в президію сесії. Хоча за логікою у сесійній зала голова ОДА мав би бути звичайнісіньким рядовим депутатом. Так ось саме з президії Михайло Перший запалив стартову іскру, використавши свою затерту зневажливу термінологію. Спочатку з його толерантного лексикону вилетіло «так звана опозиція», потім проект рішення опонентів назвав «недолугим». А далі полетіли «маразми», «брехуни», «безпредєл». І пішло-поїхало. Мудрі, ділові досвідчені обранці, серед яких щонайменше було 4-5 вчорашніх голів облради, скотились до простого протистояння, а точніше сказати-помсти.

         Факти? Будь-ласка. Вже двічі ставиться на голосування простісіньке процедурне питання про складання депутатських повноважень радіожурналісткою Тетяною Смолдирєвою. Людина дозріла до того, щоб відмовитись від свого мандата. Мужній крок, який треба якнайшвидше підтримати, щоб зайшов новий партійний штик. Бо Смолдрєва все-одно покінчила з депутатством і не ходить на сесії.

         Керівник фракції «Фронт змін» Ярослав Курко правильно обурювався, сказавши з трибуни, що «не розуміє логіки владної більшості, яка вперто не голосує за просте процедурне питання».

         -Це у вас немає логіки,- гарячково встряв у суперечку депутат – голова ОДА Михайло Перший. –Переконайте нас, що це треба зробити…

Якісь галицюнації почались одразу в депутата – першого заступника голови ОДА Георгія Галиця:

         -Ніхто нікого в цьому залі не може змусити голосувати так, як хочеться вам…

         Запитується, кому це «вам»? Цього хоче екс-депутат, яка відмовилась від мандата ще у засніженому березні. Після таких, вибачте, дурнуватих перепалок обранцям уже не хотілось слухати ні звіту керівника Буковини щодо ремонту доріг, ні виступу голови облради Михайла Другого. Все пішло шкереберть.

Голова фракції «Батьківщина» Іван Мунтян пов’язує зрив уже 17- ї сесії страхом Папієва перед важкою ситуацією на дорогах і мостах Буковини, про яку він згідно порядку денного сесії мав звітувати. Подібні застереження чув і від інших депутатів.

         -Фракція просить перерву, - рятуючись від серйозного обговорення майже хором запропонували Папієв зі своїм вірним першим заступником.

         Після такого вже другого (!) зневажливого безкарного ставлення до буковинського парламентаризму думається, що й виборці нарешті прокинуться. І попросять набагато довшу перерву у роботі надто зарозумілих керівників. Це судячи з їхньої цинічної поведінки на обох сесіях найвищого представницького органу буковинської влади. Дзвінок на перерву вже пролунав!

Вячеслав Мигалюк заслужений журналіст України, шеф-редактор видання «Голос Буковини»

1


КОМЕНТАРІ (4)

avatar

смотрящий

06 липня 2013 17:38

Молодчина В.Мигалюк. Добряче "дав по зубам" "трюханам" і їх посіпакам. Але папієв настільки простий і недолугий, що він не здатен цього розуміти. 

avatar

Юрій

07 липня 2013 09:30

Молодчина В.Мигалюк. Добряче "дав по зубам" "трюханам" і їх посіпакам. Але папієв настільки простий і недолугий, що він не здатен цього розуміти. 

avatar

Юрій

07 липня 2013 09:30

Оскільки їхніх здобутків все більше і більше, і ото покращання вже достало нас, бо ж хочемо як гірше, то пора напевно їх викурювати як у Врадіївці робили з продажними мєнтами !  Вони думають що народ обрав Халіца аби він з Мунтяном боровся чи що ???

avatar

Порада з Врадіївки !

09 липня 2013 22:38