Запаранюк у Києві обговорив з міністеркою соціальної політики програми підтримки дітей під опікою держави

Запаранюк у Києві обговорив з міністеркою соціальної політики програми підтримки дітей під опікою держави

01.09.2023, 18:05
У Києві зустрівся з міністеркою соціальної політики Оксаною Жолнович.
 
Основною темою робочої зустрічі було впровадження у Чернівецькій області Національної стратегії реформування системи інституційного догляду та виховання дітей. У цьому контексті ми змістовно обговорили програми підтримки створення малих групових будинків, патронатних сімей і дитячих будинків сімейного типу на Буковині.
 
Згадана стратегія базується на трьох ключових принципах:
 
- Сім'я є найкращим середовищем для виховання та розвитку дитини.
- Збереження сім’ї для дитини є головною умовою забезпечення її інтересів.
- Жодна дитина не повинна залишитись без уваги. Потреби, думки та інтереси кожної дитини мають бути враховані.
 
Зараз в області є 950 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. 699 – виховується в сім'ях опікунів чи піклувальників.
 
На Буковині діє 18 дитячих будинків сімейного типу, в яких виховується 130 дітей, та 42 прийомні сім'ї, в яких виховується 77 дітей. Цьогоріч створені 2 прийомні сім'ї та 1 дитячий будинок сімейного типу, ще 23 дітей усиновлені.
 
Окрім того, наша область прихистила 9 евакуйованих із регіонів, де ведуться активні бойові дії, закладів, у яких перебувають 258 дітей. Нову домівку знайшли на Буковині й 7 дитячих будинків сімейного типу.
 
Наше завдання — забезпечити дітям-сиротам і дітям, позбавлених батьківського піклування, в тому числі дітям з інвалідністю, належний догляд та виховання в умовах, максимально наближених до сімейних, щоб вони могли в подальшому успішно соціалізуватися та брати активну участь у житті суспільства.
 
Працюємо над цим!
1