Запаранюк організував реабілітацію захисників у 4 медустановах і працює над створенням сучасного реабілітаційного центру за 400 млн грн

Запаранюк організував реабілітацію захисників у 4 медустановах і працює над створенням сучасного реабілітаційного центру за 400 млн грн

09.08.2023, 13:40
Голова Чернівецької ОДВА Руслан Запаранюк працює над тим, щоби в області був сучасний реабілітаційний центр для наших захисників.
 
Сьогодні очільник області зустрівся із представниками національного проєкту «Recovery», метою якого є реабілітація, допомога в протезуванні та лікуванні тяжкопораненим під час війни. Його започаткували Олена та Віктор Пінчуки.
 
У рамках проєкту на першому етапі буде створено 10 центрів «Recovery» на базі державних медичних закладів в областях України. Руслан Запаранюк розповів представникам проєкту про можливість відкриття такого центру на базі закладів охорони здоров'я області.
 
- Маємо декілька варіантів. Ми організували реабілітацію наших захисників у 4 медустановах: Чернівецькій обласній лікарні, Вашківецькій лікарні реабілітації та паліативу, Центральній міській клінічній лікарні Чернівців, Кіцманській лікарні та плануємо розпочати таку роботу в Чернівецькому обласному госпіталі ветеранів війни,  - каже Руслан Запаранюк
 
Разом із представниками проєкту відвідали госпіталь ветеранів війни, оглянули приміщення, наявне обладнання, обговорили потреби. У закладі з перших днів повномасштабного вторгнення лікують військових. За кошти обласного бюджету покращують матеріально-технічне забезпечення закладу.
 
Наразі в області розробляють проєктно-кошторисну документацію для закладу нового формату. Щоб створити сучасний реабілітаційний центр, у якому надаватимуться медичні послуги, відбуватиметься психологічна реабілітація, будуть створені комфортні умови для пацієнтів, лікарів та відвідувачів із дотриманням принципів безбар'єрності для потреб маломобільних груп населення потрібно понад 400 млн грн.
 
- Активно працюємо над отриманням державного фінансування та залученням благодійних коштів. Переконаний, що нам усе вдасться, адже докладаємо максимум зусиль, аби зробити надзвичайно потрібну справу, - розповів Руслан Запаранюк
 
 
ДОВІДКОВО:
 
У Чернівецькій області у 25 медичних закладах проводять реабілітацію для дорослих та дітей. Для цих потреб у лікарнях Буковини розгорнули 166 ліжок. Про це повідомив начальник Чернівецької ОВА Руслан Запаранюк, передає Укрінформ.
 
Для цих потреб у лікарнях Чернівецької області розгорнули 166 ліжок.

- Уже зараз за Програмою медичних гарантій в 2023 році угоди з НСЗУ уклали 25 закладів усіх форм власності щодо надання реабілітаційної допомоги для дорослих та дітей. В області розгорнуто 166 ліжок у закладах охорони здоров’я, які законтрактували послугу зі стаціонарної реабілітації, пріоритетною є реабілітація військовослужбовців – 120 ліжок, - повідомив Запаранюк.

Він зазначив, що за пів року стаціонарну реабілітацію отримали 800 осіб. Також є вже понад 80 тисяч електронних записів щодо амбулаторної реабілітації.

- В обласному госпіталі ветеранів війни, де отримують лікування та реабілітацію військовослужбовці, проводяться ремонтні роботи, придбано нове обладнання (нейроміограф, тренажери, вертикалізатори, комп’ютерні тренажери) на загальну суму більше 6 млн грн. Проведене спеціальне навчання персоналу відповідно до вимог реабілітаційної послуги на 30 ліжок, яку заклад готується законтрактувати з 2024 року, - додав посадовець.

За його словами, у 2024 році додатково розгорнуть по 10 ліжок у трьох лікарнях, відкриють 20 ліжок у Сторожинецькій лікарні та 30 ліжок у госпіталі ветеранів війни. Тобто з січня 2024 року кількість стаціонарних місць для реабілітації військовослужбовців має перевищити 200. Крім того, у всіх цих закладах охорони здоров’я продовжуватиметься реабілітація в амбулаторних умовах.

1