Замовник ремонту кільцевої розв’язки перед Хотином перебував у злочинній змові з підрядником і міг украсти 55 мільйонів на об'єктах Чернівецької області, -  ухвала Шевченківського райсуду м. Чернівці

Замовник ремонту кільцевої розв’язки перед Хотином перебував у злочинній змові з підрядником і міг украсти 55 мільйонів на об'єктах Чернівецької області, - ухвала Шевченківського райсуду м. Чернівці

10.09.2021, 10:28

Поліція долучилась до вигнання азербайджанців з підрядів «Фінінпро» – шукають розкрадання на розв`язках за 55 млн.

Поліція вважає, що службовці Державного агентства інфраструктурних проектів України, ДП «Фінансування інфраструктурних проектів» перебували в злочинній змові з підприємцями та керівниками фірм, і, зловживаючи службовим становищем, привласнюють бюджетні кошти, виділені з держбюджету на влаштування кільцевих розв`язок на території Чернівецької області. Про це свідчить ухвала Шевченківського райсуду м. Чернівці від 25 серпня.

Слідчі дійшли висновку, що службовці Держагентства інфраструктурних проектів у 2020 році спільно із службовцями ДП «Фінансування інфраструктурних проектів» розробили злочинний план щодо привласнення бюджетних коштів, який полягає у пошуку будівельної фірми для укладення договору підряду, та подальшого привласнення фірмою бюджетних коштів шляхом складання завідомо підроблених документів про обсяги та вартість виконаних робіт. Згідно з розробленим планом, в подальшому всі учасники вчинення злочину розподіляють незаконно привласнені бюджетні кошти.

Правоохоронці встановили, що 3 червня 2020 року ДП «Фінансування інфраструктурних проектів» замовило ВАТ «Акелік Груп» (Азербайджан, м. Баку):

  • капремонт (влаштування) транспортної розв’язки в одному рівні кільцевого типу з малим діаметром центрального острівця на автодорозі державного значення Н-03 Житомир – Чернівці на ділянці км 310+752, Чернівецька область за 30,13 млн грн.,
  • капремонт (влаштування) транспортної розв’язки в одному рівні кільцевого типу з малим діаметром центрального острівця на дорозі державного значення Р-63 /Н-03/ – Вартиківці –КПП «Сокиряни» на ділянці км 74+650, Чернівецька область за 23,78 млн грн.

Слідчі з’ясували, що замовник перерахував підрядній організації аванс на виконання робіт: по першому договору – 9,04 млн грн., по другому – 7,13 млн грн.

Водночас, як встановила поліція, на зазначених об’єктах роботи не виконані в повному обсязі, при цьому, роботи виконуються неякісно, із порушенням вимог нормативно-правових актів у галузі будівництва, технологій, будівельним нормам та стандартам, внаслідок чого вносяться недостовірні відомості до актів приймання виконаних будівельних робіт та довідок про вартість виконаних робіт, що дає змогу отримувати бюджетні кошти за роботи та обсяги будівельних робіт, які невиконані, та привласнювати гроші.

За даними слідчих, під час влаштування кільцевих розв`язок проводилось відібрання проб вирубок (кернів) асфальтобетонну, за результатами чого встановлено не відповідність товщини такого шару показникам, визначеним проектно-кошторисною документацією.

Поліція звернулася до суду з клопотанням продовжити строк досудового розслідування в кримінальному провадженні. Суд клопотання задовольнив.

Кінцевим бенефіціаром ВАТ «Акелік Груп» (м. Баку, Азербайджан) є Бабаєв Сулейман Галібіят Огли. Азербайджанська компанія заснувала київське ТОВ «Алке Іншаат Санайе Ве Тіджарет» разом з Анаром Таіровим із села Погреби під Києвом.

Згідно з «Прозорро», у 2018-2020 рр. ВАТ «Акелік Груп» отримало замовлень на 407,03 млн грн.

2 та 3 червня минулого року ДП «Фінансування інфраструктурних проектів» уклало з «Акелік Груп» 8 угод про влаштування транспортних розв’язок на загальну суму 189,79 млн грн., дві з яких – в Чернівецькій області, а шість – в інших регіонах.

Водночас «Акелік груп» почало терпіти невдачі на нових тендерах «Фінінпро». 6 вересня тендерна колегія АМКУ розглянула шість скарг азербайджанців на їх відхилення або прохань про відхилення інших конкурентів. Та в усіх випадках «Акеліку» було відмовлено.

Ставлення до «Акелік груп» змінилось після зміни влади у «Фініпро». Новим керівником 1 липня став Юрій Журавльов. До цього він два роки очолював Черкаську Службу автодоріг в системі Укравтодору Олександра Кубракова. А ще раніше працював у КМДА разом з Кубраковим. І коли Кубраков весною 2021 року замінив Владислава Криклія у міністерстві інфраструктури – домігся призначення Журавльова в «Фінінпро».

Джерело: https://nashigroshi.org/2021/09/10/politsiia-doluchylas-do-vyhnannia-azerbaydzhantsiv-z-pidriadiv-fininpro-shukaiut-rozkradannia-na-rozv-iazkakh-za-55-mln/

Нагадаємо, нещодавно Антимонопольний комітет скасував тендер на ремонт кільця біля Хотина Чернівецької області. Зробили це за зверненням фірми, яку замовник відсторонив від участі в тендері, - повідомляє подробиці справи  https://suspilne.media/.

Про це йдеться в рішенні комітету за 6 вересня, оприлюдненому на сайті Prozorro.

Там зазначають, що фірма "Акелік Груп" звернулася через порушення у проведенні тендеру. Її усунули від участі через те, що вона не надала документів, що підтверджують наявність техніки. "Акелік Груп" на аукціоні запропонувала ціну за ремонт кільця на тисячу гривень нижчу, аніж фірма-переможець "Енергетично-дорожнє будівництво".

Антимонопольний комітет скасував рішення про усунення від участі фірми "Акелік Груп", а також визнав недійсним обраного переможця.

Торги вважаються проведеними. Зараз повернуто ситуацію до стадії визначення переможців. 

Фірма "Акелік Груп" подала до АМКУ сім скарг щодо тендерних процедур у різних куточках України. Шість з них були залишені Антимонопольним комітетом без задоволення. А у випадку з Хотинським кільцем – задоволена.

Як пояснили в Антимонопольному комітеті, це стало можливим у зв’язку з тим, що замовник у всіх інших випадках вказав по кілька підстав для відхилення, а у випадку з Хотином – замовник – державне підприємство "Фінансування інфраструктурних проектів" назвав тільки одну підставу для відхилення. Тож з формальних причин Антимонопольний комітет вимушений був прийняти таке рішення.

Тим часом у Хотині місцеві жителі вийшли на акцію протесту з вимогою відремонтувати кільце на в`їзді до міста Про це повідомляє RegioNews з посиланням на телеканал ТВА.

Люди вийшли з плакатами та принесли шини на місце ремонту. Також місцеві жителі написали колективну заяву до влади. У такий спосіб вони хочуть намагаються привернути увагу до проблеми, що вже рік в’їзд у місто розбитий і покинутий ремонтниками.

«Шини протестувальники так і не запалили. Хоч багато водіїв цікавилися: «Коли ж палити будете?». Пропонували сірники», - додали у виданні Хотинські вісті.

Після їхнього протесту дорожники засипали найбільші ями. Пізніше представники фірми «Енергетично-дорожнє будівництво» оперативно ліквідували аварійну ямковість на цій ділянці дороги.

Частину дороги перед в’їздом на територію колишнього райцентру, міста Хотина почали ремонтувати восени минулого року. Наразі ремонтні роботи на цьому об’єкті призупинені.

Протест із шинами: на кільці перед Хотином засипали ями (ФОТО)

Протест із шинами: на кільці перед Хотином засипали ями (ФОТО)

Ремонт кільцевої розв’язки перед в’їздом до Хотина: що відомо

Раніше голова Чернівецької ОДА Сергій Осачук заявив, що кільце біля Хотина капітально відремонтують до відзначення 400-річчя Хотинської битви, яке відзначатимуть на початку жовтня 2021 року, - нагадує molbuk.ua.

Як відомо, частину дороги перед в’їздом на територію міста Хотина почали ремонтувати восени минулого року. Наразі ремонтні роботи на цьому об’єкті призупинені.

1