Замість 'танка Нікітіна' - скульптурна композиція 'Чернівчани зустрічають Івана Франка': символ радянської окупації пропонують демонтувати, частину Гагаріна - перейменувати

Замість "танка Нікітіна" - скульптурна композиція "Чернівчани зустрічають Івана Франка": символ радянської окупації пропонують демонтувати, частину Гагаріна - перейменувати

24.05.2018, 15:03

Пропозицію озвучив відомий чернівецький письменник, громадський активіст Роман Жахів.

Гостинний узвіз зустрічатиме міста гостей

Чернівці. Пропоную демонтувати символ радянської окупації краю "танк Нікітіна". На тому ж постаменті встановити скульптурну композицію, котра відображатиме події, якими чернівчани дійсно можуть пишатися: зустріч Івана Франка студентами, гімназистами та учнями вчительської семінарії під час його відвідин міста у травні 1913 року.

Таким чином ми отримаємо привабливий унікальний туристичний об'єкт, котрий і характеризуватиме наших містян початку ХХ ст., і пошановуватиме пам'ять "Каменяра".

Історична довідка: "Справжньою подією став приїзд Івана Франка до Чернівців на запрошення студентської молоді у травні 1913 року. Студенти і гімназисти, учні вчительської семінарії зафрахтували того дня абсолютно усі фіакри міста, які під’їхали до вокзалу. Важкохворого письменника, руки якого вже не діяли через важку хворобу суглобів, студенти на руках донесли до фіакру. Однак поет не любив таких пишностей, просив, аби не "робили йому встиду".

"Молодь хотіла відпрягти коні від воза, сама збираючись тягнути його до самого міста, – писав у своїх спогадах Василь Сімович, – та з огляду на страшну зливу мусіла відмовитись від своєї гарячої постанови".

"Фіакр їхав поволі, – згадувала згодом чернівчанка Корнелія Левандовська, яка тоді була студенткою вчительської семінарії, – і всю дорогу, аж до Народного дому, молодь йшла лавою по обидва боки вулиці".

А заодно частину вулиці від залізничного вокзалу догори перейменувати з Ґаґаріна на Гостинний узвіз.

1


КОМЕНТАРІ (2)

Молодець!!!

avatar

В. Козьмик

25 травня 2018 09:59

Встановлення памятника Франку-ідея хороша. Демонтаж танку-зашквар! Немає куди витратити кошти? Реставруйте будівлі в центрі які розвалюються! Встановіть більше невеликих мусорників/попільничок в центрі (і не тільки), приберіть вулиці від сміття!!! А витрачати кошти на демонтаж памятника історії-зашквар!!!

avatar

Віталій

25 травня 2018 14:40