Закордонний біометричний паспорт можна отримати через ЦНАП. Але не в Чернівцях (ВІДЕО)

Закордонний біометричний паспорт можна отримати через ЦНАП. Але не в Чернівцях (ВІДЕО)

05.01.2018, 12:37

Такою була одна з вимог ЄС після відкриття безвізу для України.

ЦНАП (Центр надання адміністративних послуг). В ряді міст держави послугою вже скористалися чимало українців. Яка ситуація на Буковині та чи можуть краяни  оформити біометричний паспорт не лише в міграційній службі, а скористатися сервісом центрів надання адміністративних послуг – з’ясовували наші кореспонденти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Замість встановити додаткове обладнання для оформлення біометричних паспортів, чернівецькі депутати "засівають" свої округи

ОЛЕКСАНДР КОРКОЇЛ, ЖУРНАЛІСТ: «Видача внутрішніх та закордонних паспортів відтепер це повноваження і органів місцевого самоврядування. Тому прийшовши в ЦНАП, можна без черг, спокійно, без проблем подати документи та отримати паспорт. Однак, зробити це в Чернівцях наразі проблематично».

Причини затримки запуску сервісу напередодні з’ясовували активісти громадської організації «Опора», які оприлюднили запит у мережі Фейсбук. У відповідь на інформаційний запит, в мерії повідомили, що кошти на купівлю та монтаж техніки  по виготовленню паспортів ,були виділені вчасно та в повному об’ємі. Визначені і терміни по створенню програми захисту конфіденційних даних громадян.

ОЛЕКСАНДР КОРКОЇЛ, ЖУРНАЛІСТ: «У відповідь на наше звернення до ДП «Українські спеціальні системи», зазначено, що договір може бути підписано на початку 2018 р. Приміщення в якому має функціонувати дане обладнання, знаходиться в стадії ремонту. Після його завершення будуть встановлені і підключені робочі станції та розпочнеться надання послуг з прийому документів для оформлення біометричних паспортів».

Після тривалої процедури закупівлі на Прозорро, яка затягнулася до листопада, договір підписали, а в грудні отримали техніку. Однак, згідно законодавства, в Україні лише одне підприємство має дозвіл на підключення необхідної для оформлення паспортів техніки до реєстру, а також забезпечує при цьому конфіденційність інформації. За словами керівництва чернівецького ЦНАПу туди одразу звернулися з офіційним листом на підключення.

ПЕТРО ЛУЦІВ, НАЧАЛЬНИК ЦНАП, М. ЧЕРНІВЦІ: «Нам обіцяли розглянути це у 2017 році, але кінцево це буде на початку 18 року. 2 числа почали цю процедуру по-новому і наразі без підключення працювати не буде. По термінах не маєм ще від них відповіді.

ЦНАП в даному випадку виступає фронт-офісом. Ми приймаємо людей, йде фотографування, знімаємо відбитки пальців і цю інформацію узагальнюємо і відправляємо до міграційної служби. Вони надавачі послуг, а наша справа – консультування, інформування, прийом документів, контроль проходження термінів і видача документів».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бурбак пропонує місцевим радам і депутатам скинутися на закупівлю обладнання для видачі біометричних паспортів

Фахівець також пояснив, які зміни чекають на бажаючих оформити внутрішні та закордонні паспорти та про розподіл функцій між ЦНАПом та міграційною службою.

Оформлення внутрішніх та закордонних паспортів в ЦНАПі дозволить розвантажити електронну чергу, а також відкриє громадянам альтернативу, адже тепер подавати документи на паспорт можна буде не лише в управліннях Міграційної служби.

Як тільки сервіс запрацює, ми пояснимо, як отримати паспорт громадянина України та закордонний паспорт через ЦНАП.

ОЛЕКСАНДР КОРКОЇЛ

Джерело: https://bukovyna.tv/

1