Законодавці не підтримали звернення Чернівецької міської ради  про обмеження  виробництва  та використання  полімерних пакетів

Законодавці не підтримали звернення Чернівецької міської ради про обмеження виробництва та використання полімерних пакетів

13.10.2016, 14:45

Комітет з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків  Чорнобильської катастрофи  Верховної Ради України у відповідь на звернення Чернівецької міської ради щодо підтримки законопроекту  про обмеження виробництва, використання, ввезення і розповсюдження  полімерних пакетів повідомив, що рекомендував ВРУ цей законопроект відхилити.  Не підтримали згаданий  законопроект також  Міністерство фінансів , Мінрегіон  та Головне  науково-експертне управління ВРУ.

За експертними висновками,  впровадження  заборони на виробництво, використання, ввезення і розповсюдження полімерних пакетів та упаковок  тривалого розчеплення без надання альтернативи використання таких пакетів і упаковок може ускладнити реалізацію положень проекту цього закону на практиці. Також звернуто увагу, що у законопроекті  не визначено чіткого механізму правовідносин, спрямованих на досягнення визначених ним цілей. Експерти вважають, що   в запропонованій  редакції зазначений законопроект не  відповідає положенням Директиви 94/62/СС та  Угоді СОТ  про технічні  бар’єри в торгівлі.

Довідково.  Чернівецька міська рада у порядку розгляду електронної петиції Ніколаєва І.В. звернулася до Верховної Ради України з клопотанням запровадити заборону /обмеження використання поліетиленових пакетів в магазинах,точках продажу товарів  та підтримати законопроект “Про обмеження виробництва, використання, ввезення і розповсюдження полімерних пакетів”.  Водночас міська рада рекомендувала суб’єктам господарювання сфери торгівлі пропонувати покупцям альтернативу використанню одноразових поліетиленових пакетів – біологічні полімерні чи паперові пакети, багаторазові торбини тощо. 

1