'Законні вимоги поліцейських треба виконувати': у Авакова відреагували на скандал з пенсіонером у Чернівцях

"Законні вимоги поліцейських треба виконувати": у Авакова відреагували на скандал з пенсіонером у Чернівцях

16.07.2020, 11:45

"Є дві сторони медалі", наполягає радник глави МВС.

Національна поліція проводить внутрішнє розслідування інциденту в Чернівцях, де двоє патрульних жорстко затримали пенсіонера без медичної маски – повалили на землю і одягли на нього кайданки.

Про це розповів в ефірі телеканалу "Україна 24" радник міністра внутрішніх справ Арсена Авакова Іван Варченко. За його словами, застосування сили викликає питання, але дії патрульних були спричинені численними відмовами виконати їхні законні вимоги.

"Ми знаємо про цей випадок. Є закон про Національну поліцію, який зобов'язує всіх - 130 тисяч - поліцейських діяти адекватно в будь-якій ситуації й не перевищувати свої службові повноваження й обов'язки… Грубо кажучи, якщо людина без маски, а ми завдаємо їй більшої шкоди фізично чи травмуємо людину, цього не можна допускати. Пропорційність і достатність застосування сили - це принципи, якими має керуватися кожен поліцейський", - заявив радник Авакова.

Водночас Варченко зазначив, що патрульні можуть застосовувати силу до громадян, які відмовляються виконувати законні вимоги поліцейських.

"Відповідно, нам треба розуміти ще одну сторону медалі… До громадян поліцейські приходять і кажуть - зробіть, будь ласка, ту чи іншу дію, наприклад, не паліть у громадських місцях, одягайте маску, не пийте горілку, не лайтеся… Громадянам здається, що можна десь зухвало поводитися, "посилаючи" поліцейських... Ні, з українською поліцією, як і з поліцією всього цивілізованого світу, не можна так себе поводити, треба виконувати законні вимоги поліцейських. Коли просять вас, особливо в публічних місцях, де ви подаєте поганий приклад, виконати ті чи інші законні розпорядження, в даному разі - вдягнути маску, треба одягати маску", - підкреслив він.

За словами радника глави МВС, щодо адекватності дій поліцейських у даній ситуації "йде внутрішнє розслідування і Державне бюро розслідувань буде відпрацьовувати".

Як відомо, 12 липня у Чернівцях поліцейські затримали із застосуванням кайданок пенсіонера за незаконну торгівлю на ринку. Проти літнього чоловіка склали протоколи за дрібне хуліганство, непокору поліції та порушення карантину.

Пенсіонер у результаті дій патрульних потрапив до лікарні.

Державне бюро розслідувань почало розслідування за фактом можливого перевищення влади поліцейськими.

Павло Заяц

Джерело: https://ukraina24.segodnya.ua/ 

1