Закон про ринок землі домовилися ухвалити в компромісному варіанті і без оголошення дефолту, - нардепка від Чернівців Олена Лис

Закон про ринок землі домовилися ухвалити в компромісному варіанті і без оголошення дефолту, - нардепка від Чернівців Олена Лис

29.03.2020, 11:07

У суботу ввечері, 28 березня,  відбулося засідання фракції “Слуга Народу”. За участю Президета, Прем‘єр-міністра та Голови Верховної Ради на зустрічі фракції обговорювали поточну ситуацію в Україні та оптимальні шляхи вирішення і після сьогоднішньої зустрічі у нас є серйозні приводи для оптимізму.

Подробиці спілкування і ухвалені рішення повідомила народний депутат України від Чернівців Олена Лис

Це непростий період для всіх, без виключення. Головне - створити чіткий план дій на найближчі місяці, подбати про найменш захищені верстви населення та мінімізувати занепад економіки. Вже сьогодні потрібно напрацювати сценарій для відновлення економічного зростання в після епідемічний період.

Почнемо з того, що жодна країна світу не була готова до пандемії коронавірусу. Проблеми зараз і у бідних, і у багатих. Постраждають усі – хтось більше, хтось менше. Бо простих рішень ні в кого немає і не буде.

Але є ті, хто вважає, що простим рішенням для України може бути дефолт. І це величезна помилка. Бо криза пройде за 2-3 місяці і ми зможемо відновити зростання. А дефолт відкине нас років на 10 назад. У фракції це добре розуміють і такий варіант навіть не розглядається.

Тому у нас на порядку денному напрацювання сценарію, який дозволить протриматися цих 2-3 місяці, допомогти найбільш незахищеним, зменшити удар для економіки і після епідемії – відновити економічне зростання.

Власних ресурсів для цього недостатньо. Тому потрібна фінансова підтримка від тих, хто її може надати на зрозумілих умовах. В нашому випадку – це МВФ і Світовий Банк, у яких є певні умови, про які всі знають. Але Президент запропонував компроміс, який погодили наші партнери і який на фракції зустріли оплесками.

Україна потребує фінансової підтримки МВФ та Світового Банку задля відновлення економічного зростання. Президент спільно з партнерами дійшли до компромісу - ухвалення ринку землі в таких параметрах:

-Вступає в дію з 1 липня 2021 року
- Перші 2 роки землю зможуть купувати лише фізичні особи-громадяни України
- Не більше 100 гектарів в одні руки
- Після цього - наступні 2 роки землю зможуть купувати, як передбачається базовою моделлю, українські юридичні особи не більше 10 000 гектарів
- Землі сільськогосподарського значення державної та комунальної власності не продаватимуться (перші 2 роки мінімум)
- Продаж землі іноземцям - тільки після референдуму

Це умови, які приймають міжнародні кредитори. Це означає, що ніякі «роштильди», якими лякали людей, не збиралися і не збираються скуповувати нашу землю. Це означає, що так само ніхто не збирався її розпродавати. Від нас ніхто не хоче забрати наше багатство, світ чекає від нас сигналів про нашу готовність втілювати реформи і боротися з сірими ринками.

Так само парламент налаштований прийняти урядовий закон про банки. Він теж потрібен для отримання допомоги. Очікується, що ми зможемо отримати її уже в квітні.

Коли ми плануємо зібратися на позачергове засідання?

Найближчим часом. Все залежить від того, як швидко працюватимуть комітети. Їм на все потрібно день-два. Найбільш реалістичний сценарій - у понеділок.

Як ми будемо працювати?

Так, щоб це було максимально безпечно. Є два варіанти – в залі, але швидко, або на вулиці, але трохи довше. Чому так? На вулиці немає електронної системи голосування, голосувати потрібно руками і залучати лічильну комісію. Фракція загалом схиляється до варіанту роботи в сесійній залі - з додатковими засобами захисти (окуляри, маски і рукавички).

Які ще питання можуть бути на порядку денному?

Пакет антикризових заходів - депутатський законопроект, який зараз фіналізується у комітеті з питань економічного розвитку (економічні стимули, податкове послаблення для бізнесу і соціальна підтримка для незахищених громадян), законопроект про медичні «офлейбли», посилення відповідальності спекулянтів у сфері продажу медичних засобів, і не виключено – кадрові питання, про які повідомимо трохи згодом.

Також робоча група парламенту і КМУ дорпрацьовує урядові законопроекти про створення Стабілізаційного фонду і пропозицію щодо секвестру бюджету. В тому вигляді, в якому Мінфін вніс першу пропозицію, секвестр не буде проводитись.

Тому, хочу наголосити, що приводи для оптимізму є. Криза пройде і країна повернеться до нормального життя. Потрібно просто пережити цей час, до якого ніхто в світі не був готовий, - підсумувала Олена Лис. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вимагаємо ухвалення на позачерговій сесії парламенту постанови 3229 – про негайну відмову від створення “Консультативної ради” з “лднр”, - Заява Руху Опору Капітуляції

Народний депутат України Георгій Мазурашу теж висловився з приводу актуальних питань порядку денного позачергового засідання парламенту. 

- Важливо! Всім точно вгодити нереально. Але треба намагатися мінімізувати удар і масштабність наслідків... - сказав Г.Мазурашу. - Особисто для мене дуже важливо, що на найвищому рівні прозвучало те, про що я говорив давно, і місяцями повторював, що з важливих питань почули колеги (не всі, зрозуміло, так теж не буває), і президент.

- Я про закон про обіг с/г земель. Крім іноземців (яких давно вже відвели на «після референдуму»), і державну землю виводимо з-під можливості продажу (лише в оренду, на прозорих умовах, де державна, там і комунальна, зрозуміло). Концентрацію в одні руки зменшуємо до 100 Га в одні руки для фізичних осіб, а юрособи зможуть купувати лише з 2024 року.

- Відкриття ринку з цими додатковими обмеженнями відтерміновується до липня 2021 року.

- Я вже стільки «прожужжав вуза» про ці земельні нюанси, що Давид Георгійович при Президенті уточнив, чи, враховуючи що вже так скорегували позицію офіційно, я вже голосуватиму за:) Шкода просто, що так довго тягнули, даючи можливість опонентам «піаритись» на цих питаннях, не без маніпуляцій, звісно. Але вже як є. Як кажуть, краще пізніше, ніж ніколи:) Я то знав, що почули, і говорив про це. Просто багато хто чекав офіційних посилів.

- Кого ще дуже цікавить - банк бородатому повертати не будемо:) А так - багато проблем, але мусимо прорватися;).

1